Bećaj: Dosadašnji dijalog u stvari simulacija, pravi dijalog se odvijao iza kulisa

Beljulj Bećaj

„Samim činom da će predsednik Sjedinjenih Američkih Država tobože pozvati predsednike Srbije i Kosova na svečanost u Vašingtonu dokazuje se da je dosadašnji dijalog bio u stvari simulacija, a pravi dijalog se odvijao iza kulisa,“ ocenio je kosovski analitičar Beljulj Bećaj za ‘Zašto?’. Bećaj takođe smatra da je evropska zajednica jedan od posebnih razloga zašto nije bio uspešan dijalog do sada, kao i da kosovski predsednik Hašim Tači „solira“ dok mu se suprotstavljaju ne samo činioci vlasti, već i opozicija na Kosovu, što, kako ocenjuje, povlači  mogućnost da „ne može biti uspešan njegov koncept razgraničenja“.

Da se pregovori vode iza kulisa u prošlosti je govorio i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić. On je u par navrata ponavljao svoje tvrdnje, dok je tokom nedavnog intervjua za Espreso ocenio da oni nikada nisu bili intenzivniji.

„Nikada se intenzivnije, iza kulisa, nije pregovaralo o ‘razgraničenju’, i taj proces se privodi kraju. Ukoliko ne uradimo nešto što će sprečiti ovaj režim da do toga dođe, u 2019. godini će oni staviti potpis na pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova,“ rekao je Jeremić u intervjuu za Espreso.

„Taj sporazum treba da potpiše neko iz Srbije, da li će to biti Aleksandar Vučić, ja lično – ne verujem,“ prognozirao je Jeremić navodeći da Vučić „za to gaji Anu Brnabić“, da „Ana Brnabić stavi taj potpis, a da posle toga bude puštena niz vodu“.

Jeremić je takođe govorio o drugim tajnim pregovorima – o onim koji su za temu imali formiranje „Vojske Kosova“.

„Na čelu naše države je čovek koji se 4. novembra u Rimu, u Misiji EU pri Vatikanu, usaglasio sa Hašimom Tačijem da se ta ‘vojska Kosova’ formira,“ rekao je Jeremić sredinom decembra na osnivanju Gradskog odbora svoje stranke u Prokuplju.

On se i juče oglasio na Tviteru upitavši predsednika Srbije Aleksandra Vučića „kako je prošao današnji ručak sa Sorošem u Beogradu?“

„Kakve poruke si ga zamolio da prenese Tačiju, i za kada planirate naredni tajni sastanak o ‘razgraničenju’?“

 

„Dakle, ukoliko smo imali zvanični dijalog, koji je bio neuspešan, i ovaj tajni koji je bio uspešan, onda ne možemo govoriti o mogućnosti da će doći do normalnog kompromisa,“ rekao je Bećaj.

U ovom kontekstu, Bećaj zaključuje da treba prevladati ocena i stav institucija na Kosovu, odnosno u Srbiji, a ne stav koji je, kako kaže, sporan, na osnovu dijaloga koji nije poznat upravo ovim institucija do sada.

Mogerini obezvredila institucije Kosova

Govoreći o dijalogu između Beograda i Prištine, ovaj kosovski analitičar ocenjuje da je evropska zajednica jedan od posebnih razloga zašto nije bio uspešan dijalog do sada, kao i da je to „prvi problem“.

„Mislim da je gospođa (šefica evropske diplomatije Federika) Mogerini obezvredila totalno institucije Kosova. Ona je u ime kosovskih institucija odredila ko će da vodi dijalog,“ dodao je Bećaj.

Kao „drugi problem“ definiše „soliranje“ kosovskog predsednika Hašima Tačija, kome se, kako ocenjuje „suprotstavljaju ne samo činioci vlasti, već i opozicija na Kosovu, što pretpostavlja mogućnost da ne može biti uspešan njegov koncept razgraničenja.“

Veliki preokret

„Treće, mislim da trebamo voditi računa da su i Srbija i Kosovo u Evropi i još uvek se nije oglasila Nemačka,“ dodao je.

Bećaj navodi i da je Nemačka do sada „čvrsto stajala“ na stanovištu da ne treba doći do razgraničenja, odnosno podele Kosova, kao i da bi u ovom kontekstu, ukoliko se bude Nemačka oglasila na način kako je to radila do sada, došlo do „velikog preokreta u načinu postizanja eventualnog kompromisa“.

„Ukoliko se bude oglasila Nemačka na način kako je to radila do sada, mislim da može doći u pitanje koncept o kompromisu koji je bio prihvaćen, pretpostavljam, i od strane SAD,“ naglašava Bećaj.

Tri prepreke 

Bećaj navodi da će kosovske institucije „verovatno nastaviti započeti posao“, međutim, koliko će on biti uspešan, „to je pod velikim znakom pitanja“.

„U svakom slučaju, sama činjenica što su protiv ovog koncepta Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje nije dobra indikacija da će se eventualni kompromis sprovesti u delo na način kako to misle oni koji će potpisati taj eventualni dogovor.“

Protivljenje opozicije vidi kao jednu od prepreka, referendum koji „verovatno neće proći“ kao drugu, a ujedno misli da treba da se Nemačka oglasi.

„Onda će se promeniti, pretpostavljam, neke stvari i mislim da će imati normalan tok,“ zaključio je.

Pročitajte još:

Sudbina pregovora o sveobuhvatnom sporazumu se odlučuje u Evropi, ne u SAD-u

Dva meseca ‘doziranih tenzija’

Tramp: Sporazum na dohvat ruke; Vučić: Ne slažem se; Tači: Uz pismo predsednika Trampa na Kosovu se lakše diše

Lideri Zapadnog Balkana danas kod Mogerini, Vučić se nada skorom ukidanju taksi

Tramp pozvao Tačija i Vučića u Belu kuću: Istorijski sporazum na dohvat rukePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.