Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentar dana Komentariše: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev posetio je danas u metohijskim enklavama Osojane i Velika Hoča porodice Ostojić i Čukarić, kojima je krajem prošle godine sredstvima Kancelarije za KiM izgrađena, odnosno renovirana kuća.

Isto tako, krajem tamo neke prošle godine 2002. u Osojanu je izgrađeno 64 kuće ŠPIK-a Ivanjica i dovršene ostale do 150, 18 u Belom Polju Pećkom, 14 u Babljaku, 12 u Podgorcu, oko 30 u Sigi i Brestoviku, 20 u Košu, 40 u Ljugu i Suvom Lukavcu, 20 u Vidanji, 72 u Novom Selu, 15 u Novacima kod Prizrena… Isto tako krajem neke prošle godine 2002. to nije bila vest. To je bilo normalno.

Upravnik hidro sistema „Gazivode“ Marko Vulović ne isključuje mogućnost da kosovski Albanci razmišljaju da nasilno zauzmu to akumulaciono jezero, ali upozorava da bi to imalo nesagledive posledice po obe strane.

Ja sam inače protiv nepotizma ali kada on u određenim slučajevima prevaziđe zloupotrebu i preraste u porodični biznis, kao u ovom slučaju, onda to može biti pozitivno. Tako će u slučaju nasilnog zauzimanja hidrosistema Gazivode iza mlađanog upravnika Marka stati stric Srđan Vulović, kao direktor i cela opština Zubin Potok na čelu sa predsednikom opštine Stevanom Vulovićem – Markovim ocem.

Ministar Ekonomskog razvoja u kosovskoj vladi Valjdrin Luka izjavio je da ne postoji nijedan razlog da Trepča bude tema na pregovaračkom stolu u dijalogu sa Srbijom. On ističe da je Trepča prirodno bogatstvo na teritoriji Kosova i preduzeće u kome Vlada Kosova ima oko 80 odsto akcija, a radnici 20 odsto. Svaka odluka o Trepči je suverena i takvom treba smatrati i odluku Skupštine Kosova. “Trepča ne sme biti tema dijaloga Kosovo-Srbija,“ rekao je on.

On inače ne zna šta to sme, može i šta će biti tema dijaloga, ako ga bude, ali je zapamtio 80 odsto vlada 20 odsto akcionari i da je Trepča prirodno bogatstvo. E a čije je suvereno pravo da upravlja i kojim delom rudnog bogatstva i postrojenja, e to nije njegovo da razbija glavu. On je samo rekao to što se od njega očekivalo.

Nema razloga da se sa strepnjom gleda na promenu granice kao moguće rešenje kosovskog problema, poručuje istraživač na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, ekspert za jugoistočnu Evropu, Džejms Ker Lindzi. Međunarodna zajednica, dodaje, treba da prihvati svako rešenje do kojeg bi dogovorom došli Beograd i Priština, a tako i razmenu teritorija.

Javno obznanjujem da ću uvesti cenzuru u medij čiji sam vlasnik. Biće zabranjeno objavljivati ovako svačije izjave, ovako bezlične i ovako besmisleno već poznate, isto koliko je zabranjeno emitovati bilo šta što je u neskladu sa novinarskom etikom i moralom i uključuje govor mržnje.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.