Jeremić: „Poslednji pokušaj da međunarodna zajednica natera Vučića da potpiše sveobuhvatni sporazum“

Vuk Jeremić N1
Foto: Printscreen, Youtube, N1

Međunarodna zajednica je shvatila da nema brzih rešenja za KiM, pa će u narednih nekoliko meseci napraviti poslednji pokušaj da natera Vučića da potpiše takozvani sveobuhvatni sporazum – ocenio je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić tokom gostovanja na N1 u emisiju „Tema jutra“. Za predsednika Srbije kaže da mu se „ne može verovati“, kao i da će međunarodna zajednica shvatiti da „ih je lagao“, nakon čega „će ga pustiti niz vodu“.

„Vi očigledno idete prema dogovoru sa Kosovom… vidi se iz izjava vašeg predsednika“

Govoreći o sednicama Saveta bezbednosti UN-a, i izveštajima UNMIK-a koji su se razmatrali još od 1999. četiri puta godišnje, a povodom odluke usvojene na nedavnoj sednici da se izveštaji prorede na tri puta godišnje, Jeremić iznosi zaključak na pitanje zašto su se sa tom odlukom i Rusija i Kina složile, a kako je rekao „imali su šansu da to zaustave“.

„Ljudi na marginama tog velikog skupa odgovorili su… vi očigledno idete prema dogovoru sa kosovskim Albancima, koji će podrazumevati kosovsku stolicu u Ujedinjenim nacijama i polako Rusija i Kina uzimaju korake unazad. Što bi one trčale, što bi one bile u frontu odnosa sa zapadnim silama, koje se zalažu za kosovsku nezavisnost kada je više nego očigledno, vidi se iz novina, vidi se iz izjava vašeg predsednika, da vi idete u jednom drugom pravcu.“

Lideri opozicije mogu da očekuju poziv Vučića, Sa Vučićem ne sme da bude tajnih dilova

Jeremić je govorio o protestima koji se održavaju širom Srbije, i efektu koji oni, uveren je, ima već na politiku i ponašanje vlasti.

„I tu dolazimo do jednog jako delikatnog trenutka: Mogu opozicioni lideri očekivati već koliko danas, ili ovih dana telefonski poziv u kasne sate od Aleksandra Vučića da porazgovaraju, da on traži od njih savet, eventualno ih pozove i na neki sastanak, da on vidi kako da izađe iz ovog ‘ludila’. Mislim da su neki razgovori već obavljeni ali nemam dokaze za to pa ne bih išao dalje. Vrlo je važno da nema tajnih dilova, niti tajnih pregovora sa diktatorom. Ukoliko ne budemo maksimalno solidni, ukoliko ne budemo maksimalno homogeni, ovo što imamo danas a to je zlata vredno, ta pokrenuta energija naroda na ulici će se raspršiti kao mehur od sapunice. Ogromna je odgovornost danas lidera opozicije da ispune očekivanja i da ne razočaraju narod koji danas demonstrira širom Srbije.“

„Ne veruju da će da uradi ono što je rekao“

Jeremić je ocenio da predsednika Srbije međunarodna zajednica, bez izuzetka, osim predsednika Turske, mađarskog premijera Vitkora Orbana, premijera Albanije Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija, doživljava „onakvim kakav jeste, a to je „primitivni klovn kome se ne može verovati“.

Ocenjuje i da međunarodna zajednica zbog toga i pravi „spoljni pritisak“ jer ne „ne veruju da će da uradi ono što je rekao“.

Jeremić je rekao da je međunarodna zajednica shvatila da po svoj prilici nema brzih rešenja za Kosovo i Metohiju, ali da će u narednih nekoliko meseci napraviti poslednji pokušaj da „natera Vučića“ da potpiše takozvani sveobuhvatni sporazum.

„Ne verujem da će se to dogoditi. Tada će shvatiti da ih je Vučić lagao i da sa takvim ljudima nema dogovora, nakon čega će ga pustiti niz vodu, čak i u tom smislu za kojim im je trebao,“ rekao je Jeremić.

Sa druge strane, poručuje da je Savez za Srbiju spreman da se angažuje u dijalogu.

„Za razliku od Vučića koji je 2012, govorio u Briselu ja ću završiti Kosovo, Tadić nema hrabrosti, naravno da su nas pitali, i mene i Đilasa i ne samo u Briselu, i mi smo u Briselu jasno rekli da što se tiče nas, mi nismo spremni da potpišemo akt koji bi Kosovu i Metohiji omogućio članstvo u UN, da bude potpuno jasno, ali da smo spremni da se angažujemo u dijalogu sa Prištinom i međunarodnom zajednicom da bi se postigli dogovori i rešenja za normalizaciju životnih prilika na teritoriji Kosova i uopšte u regionu, koje danas ne postoje,zbog toga što je atmosfera u kojoj se fingiraju pregovori Beograda i Prištine takva da se propagira tenzija i mržnja i dok se propagira tenzija i mržnja, ne može da se dođe do bilo čega dogovorenog,“ rekao je Jeremić.

Fingirani pregovori – propaganda tenzija i mržnje

Ocenjuje da je atmosfera u kojoj se „fingiraju pregovori“ između Beograda i Prištine takva da se zapravo „propagira tenzija i mržnja“.

„Dok se propagira tenzija i mržnja ne može doći do implementacije bilo čega dogovorenog. Mi želimo da nalazimo konkretna rešenja, mi želimo da implementiramo konkretna rešenja, ali istina je da ne vidimo konačno rešenje da podrazumeva Kosovo kao člana UN-a.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.