Tači: Podrška nije bezuslovna, vreme da se ispoštuju prijateljski saveti Amerike

Tači beta
Foto: Beta

„Prijateljstvo Kosova i SAD je trajno, ali američka podrška se ne može smatrati bezuslovnom ako pravimo greške,“ poruka je kosovskog predsednika Hašima Tačija koja dolazi u jeku najava i medijskih natpisa o uslovljavanju Kosova od strane SAD-a da ukine takse, kao i mnogobrojnih izjava kosovskih zvaničnika o mogućnosti razmatranja te odluke. Tači je naznačio da aktuelna delovanja „državnih institucija Kosova“, američka vlada prati sa zabrinutošću, da je sad „vreme da se ispoštuju prijateljski saveti Amerike“, kao i da, „lična želja državnog lidera“, ne navodeći o kome je reč, ne sme da povredi „državni interes Kosova“.

Iako Tači u objavi ne spominje eksplicitno odluku o taksama, neki politički predstavnici u Prištini upravo kroz prizmu te odluke tumače današnju poruku kosovskog predsednika.

Kosovski ministar infrastrukture, Palj Ljekaj, prvi je reagovao na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija, rekavši da odluka da se ne ukinu takse ne narušava odnose Kosova i Amerike, prenosi Zeri.

„Svi smo ponosni na naše prijateljstvo sa Amerikom, odluka državnih institucija, kao što su takse, ne ugrožava prijateljstvo i koordinaciju koje imamo decenijama sa SAD-om.“

Tači: „Ova situacija je za žaljenje“ (otvara se u novom prozoru)

Tači u svojoj objavi na Fejsbuku podseća na to da „istorijski uspeh Kosova“ ne bi bio moguć bez pomoći SAD i drugih zapadnih saveznika, dodajući „za to moramo biti zahvalni zauvek“.

„Naše vrednosti i naša vizija su u saglasnosti sa američkim,“ ocenjuje, ali „trenutni razvoj događaja i delovanje državnih institucija Kosova sa zabrinutošću prati američka vlada“ što je situacija koja je za „žaljenje“.

„Dakle, sada je trenutak za poštovanje prijateljskih saveta Amerike koji imaju za cilj jačanje države Kosovo i umirivanje regiona,“ zaključuje.

Kosovski predsednik govorio je u prošlosti o tome da odluku o taksama treba ukinuti. U intervjuu za Washington post početkom ovog meseca, rekao je da je „spreman da razmotri ukidanje taksi ako se za Kosovo otvori jasan put ka postizanju konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom“. Dok je njegov savetnik Bekim Čolaku izjavio da ukoliko SAD i EU traže od Kosova ukidanje taksi, onda „zašto ne bi razmislili o privremenom ukidanju“.

Savez Kosova sa SAD-om važniji od interesa pojedinca

„Savez Kosova sa SAD-om i strateške ciljeve Kosova“ ocenjuje kao važnije od interesa bilo kog pojedinca ili „populističkog delovanja“, a dovođenje u pitanje odnosa sa SAD – ovog „svetog saveza“- predstavlja početak dovođenja u pitanje Kosova, smatra on.

„Lična želja bilo kog državnog lidera ne sme da ugrozi naš državni i strateški interes za Kosovo i šire,“ upozorava Tači, ali ne imenuje o kom lideru je reč.

Pored odnosa prema „prijateljskim savetima Amerike“, Tači kritikuje i odnos prema Evropskoj uniji nazvavši ga „arogantnim“.

„Takođe ni arogancija koja se pokazuje u odnosu sa Evropskom unijom ne služi na čast našoj državi, niti čini ponosnim naše saveznike i nas.“

„Uslovljavanje Stejt Departmenta“ 

Izjava kosovskog predsednika dolazi ubrzo nakon poruke američkog Stejt Departmenta, koji je, kako su preneli kosovski mediji, navodno zatražio da Kosovo hitno suspenduje odluku o taksama, upozorio da ovakva odluka ugrožava dijalog ali i prijateljstvo sa SAD-om i upozorio da će SAD, ukoliko se takse ne ukinu, uskratiti podršku za KBS.

Sa istim zahtevom danas se ponovo oglasila Evropska unija poručivši da se „hitno ukinu takse“.

Nedavno su i mnogi drugi kosovski zvaničnici ukazali na postojanje mogućnosti razmatranja odluke o taksama.

Potpredsednik kosovske skupštine Džavit Haljiti juče je izjavio da je trebalo da se obavi više konsultacija pre uvođenja taksi.

S obzirom da je Kosovo deo CEFTA-e, smatra da je bilo neophodno da se vidi „koju bi cenu kosovska Vlada mogla da plati, ako ne ispoštuje takav sporazum“.

„Treba da se zna da li ima pravo bilo koja strana, bilo Srbija, bilo Bosna i Hercegovina, bilo Crna Gora, bilo neka druga zemlja, Makedonija na primer, Albanija… ako Kosovo ne poštuje CEFTA sporazum, koje će biti posledice za Kosovo? Imaju li pravo da podnosu žalbe? Imaju li pravo da tuže Kosovo i imaju li pravo da traže odštetu relevantne države,“ rekao je Haljiti juče, a preneo Kljan Kosova.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli nedavno je rekao da Kosovo „ne može da odbije zahtev SAD-a“, kao i da će razgovarati sa premijerom Ramušom Haradinajem o mogućnosti pozitivnog odgovora na poziv SAD, dok zamenik premijera, Dardan Gaši poručuje da će odluka o taksama biti razmotrena.

Nakon navodnog reagovanja SAD, i predstavnici opozicije su počeli da kritikuju ovu odluku. Predsednik LDK Isa Mustafa ukazao je na to da je „bilo besmisleno uvoditi takse kada je Tramp tražio da se Kosovo uzdrži od akcija“.

Kosovski premijer, sa druge strane, iako je bio „najčvršćeg stava“ kada je reč o taksama i nepokolebljivoj primeni te odluke, je nakon „uslovljavanja Stejt departmenta“ izjavio da je Kosovo spremno da takse ukine, ukoliko dobije „međunarodne garancije, da ćemo sesti da bi potpisali završni sporazum, a koji treba da rezultira međusobnim priznanjem“.

Međutim, izjave zaoštrava par dana kasnije, tokom komemoracije povodom dvadesetogodišnjice slučaja Račak, rekavši da odluku o taksama neće menjati do 2022, odnosno, do pristupanja Srbije EU, ukoliko Srbija „ne prizna Kosovo“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.