Tači: „Mala korekcija granica prihvatljiva cena za sveobuhvatni sporazum“

Tači u SAD
Foto: Predsedništvo Kosova

„Ako je mala korekcija granice cena za konačni mirovni sporazum, onda će to morati da bude prihvatljivo,“ ocenio je kosovski predsednik Hašim Tači tokom zasedanja „Saveta za međunarodne odnose“ u Vašingtonu. Naglasio je da je Srbija „sada zainteresovana da postigne dogovor s Kosovom“, ali je i podvukao da su jezero Gazivode, čitav grad Mitrovica, Trepča, „ključne tačke“ o kojima se ne može pregovarati.

„Ovo je prilika da se koriguju granice na Severu Kosova i na jugu Srbije,“ rekao je Tači i naglasio: „Ako je mala korekcija granice cena za konačni mirovni sporazum, onda će to morati da bude prihvatljivo.“

Izneo je i ono za šta smatra da se ne može pregovarati.

„Ali strateške tačke kao što su jezero Gazivode, čitav grad Mitrovica, Trepča, to su resursi o kojima se ne može pregovarati,“ potvrdio je kosovski predsednik.

„Predsednik Tači i zvanično je rekao da će promena granica biti deo sporazuma između Kosova i Srbije. Rekao je ‘Jedna od tačaka biće korekcija granica… to je mogućnost da se koriguju granice na Severu Kosova i u Južnoj Srbiji,’ rekao je na CFR (Savetu za strane odnose), prema rešenju,“ reagovao je i urednik Koha Ditore Agron Bajrami na svom Tviter nalogu.

Najavu večerašnjeg obraćanja kosovskog predsednika o postizanju, kako je naveo „sveobuhvatnog mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije“ na njegovom Tviter nalogu komentarisao je i profesor univerziteta Džon Hopkins u Vašingtonu Danijel Serve, poručivši mu da sledeći put pozove prijatelje koji misle da su njegovi „predlozi o teritoriji loša ideja“.

Tači Server Tvit
Foto: Printscree/Tviter/Hašim Tači

Ekonomski razvoj i reforme na Kosovu, po rečima Tačija, u direktnoj su vezi sa političkom stabilnošću.

Postizanje sporazuma između Beograda i Prištine ocenio je kao proces koji „neće biti jednostavan, a čiji je glavni cilj članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Međutim, smatra da su uslovi za postizanje ovakvog sporazuma sada povoljniji jer je, „izgleda Srbija zainteresovana za postizanje dogovora s Kosovom“, dok je „čak i Rusija spremna da prihvati sporazum koji će biti postignut između Kosova i Srbija“.

Govoreći o ulozi SAD-a kosovski predsednik je rekao da je podrška Vašingtona vitalna za Kosovo, kao i da neće biti prihvatljiv „sporazum koji nije prihvatljiv i za Vašington“.

Tači je u nedavnom pismu uveravao američkog predsednika u to da je spreman da načini potreban kompromis radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom. I Vučić uverava Trampa da nikom nijе višе stalo do rеšеnja do Srbiji.

Nedavno je i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izrazio važnost da se zna „gde je Srbija i gde je Kosovo“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.