Vučić: Zahtev za povratak srpskih snaga večeras šaljemo elektronski, a sutra predajemo komandantu KFOR-a na prelazu

Vlada Srbije učinila je večeras ono što je predsednik Srbije najavio još prošle nedelje. Doneta je odluka da se sada u elektronskoj formi, a sutra ujutru na administrativnom prelazu komandantu KFOR-a uruči zahtev da se srpski policajci i vojnici vrate na teritoriju Kosova, potvrdio je upravo predsednik Srbije.

Vučić je nakon završene sednice Vlade kazao za RTS da je odluka o slanju zahteva doneta jednoglasno.

Potvrdio je da će ga komandantu KFOR-a sutra uručiti načelnik Generalštaba ili izaslanici.

I večeras je kazao da je zahtev da se određeni broj vojnog i policijskog osoblja u stotinama do 1.000 vrati na teritoriju Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244.

„To bi u ovom trenutku bili važno zbog zaštite srpskog stanovništva, ali i zbog onoga što je predviđeno – tj. kontrola administivnih prelaza, a naročito na Jarinju i Brnjaku.

„To bi dodatno smanjilo tenzije i mislim da bi to bila dobra odluka“, poručio je Vučić.

I večeras je kazao da pretpostavlja, odnosno da je „gotovo siguran“, na osnovu svega što je čuo, da zahtev neće biti prihvaćen.

Pored prištinskih zvaničnika, povodom najave slanja ovog zahteva u prethodnim danima negodovao je i zapad.

„Komandant KFOR-a je obavezan da donese pozitivnu odluku, ali on će naravno doneti negativnu odluku“, ocenio je Vučić uz navode da Rezolucija 1244 ne ostavlja mogućnost odbijanja, ali i priznaje da nema rokova.

„On ne može da odgovori negativno. Ali naravno može da odloži, da kaže da se nisu stekli uslovi. Ali ne može da ne odobri to. Reči su vrlo jasne“, kazao je Vučić govoreći o Rezoluciji 1244.

Potvrdio je večeras i da mu je Eskobar u razgovoru rekao da nije potrebna dodatna militarizacija na Kosovu.

„Ja sam rekao – ‘nije tajna za mene da ćete vi da donesete odluku koja je negativna, samo čekam da vidim šta ćete da napišete'“, kazao je Vučić.

Vučić pita zapad „što nam ne ukažete poverenje pa da vidite da smo u stanju to da izvedemo kako je potrebno“, poručio je Vučić.

„Zašto nemate poverenja. Znači nismo baš takvi partneri kako ste pričali. Problem je samo u Srbiji, zato što hoćete slabu Srbiju svi zajedno, Srbiju koju možete da ponižavate na taj način da pošaljete albanski KFOR da meša vino i da kontroliše kako će da kazni Srbina“, upitao je Vučić, govoreći o nedavnim dešavanjima u Velikoj Hoči.

Takođe je još jednom kazao da je ovo prvi put da je neka Vlada Srbije donela odluku o slanju zahteva.

Ujedno je demantovao navode je to zapravo učinila Vlada Srbije za vreme Đinđića 2003. godine.

„Tada je Đinđić napravio jedan važan potez koji je bio politički, nije bio formalno pravno sproveden u delo. On je uputio pismo Savetu bezbednosti UN, ali bez direktnog zahteva za povratak naše vojske i policije“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je ujedno kazao da Srbija u drugom stepenu, ukoliko tako odluči, sa ovim zahtevom možed a ide i na sednicu Saveta bezbednosti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.