Nakon zahteva Srbije KFOR-u iz PR: Ne 1.000 nego ni 10, a ja zahtevam putovanje na mesec, teatar apsurda

Vojska Srbije
FOTO: 021.rs

Vlada Srbije učinila je sinoć ono što je predsednik Srbije najavio još prošle nedelje – uputila je zahtev KFOR-u da se srpski policajci i vojnici vrate na teritoriju Kosova. Iz Prištine su kasno sinoć stigle prve reakcije. „Srpski vojnici nikada više neće moći da kroče na teritoriju Kosova“, „ne očekujte odgovor“, „srpski teatar apsurda sa Vučićem“.

Slanje zahteva KFOR-u za povratak do 1.000 pripadnika srpskih snaga bezbednosti, u skladu sa Rezolucijom 1244, nakon 23 godine od njenog usvajanja, najavio je prošle nedelje direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Najava je stigla kao reakcija na dolazak pojačanih snaga Kosovske policije iz regiona južno od Ibra u severni deo Mitrovice.

O tome je u međuvremenu pričala srpska premijerka, dok je predsednik Srbije potom i najavio da će zahtev biti poslat u četvrtak.

U međuvremenu je više međunarodnih zvaničnika izrazilo svoje neslaganje sa podnošenjem ovakvog zahteva.

Sinoć je zasedala Vlada Srbije a nakon što je završena sednica, predsednik je iz studija RTS-a potvrdio da je doneta odluka da se iste večeri u elektronskoj formi, a ovog jutra na administrativnom prelazu komandantu KFOR-a uruči zahtev da se srpski policajci i vojnici vrate na teritoriju Kosova.

„To bi u ovom trenutku bili važno zbog zaštite srpskog stanovništva, ali i zbog onoga što je predviđeno – tj. kontrola administivnih prelaza, a naročito na Jarinju i Brnjaku“, kazao je sinoć Vučić, ali i još jednom pesimistično poručio da je „gotovo siguran“, da zahtev neće biti prihvaćen.

Odmah nakon potvrde o slanju zahteva iz Prištine su stigle prve reakcije.

Šef kabineta kosovske predsednice, Bljerim Velja (Blerim Vela), poručuje da je „srpski teatar apsurda sa Vučićem“ izneo „patetičnu najavu za unutrašnju upotrebu“.

„Za političara koji tvrdi da ima ‘suverenitet’ nad Kosovom da traži od NATO ‘okupatora’ da mu dozvole da pošalje snage na ‘sopstvenu’ teritoriju mora da je najniži za sve vreme i očajnički potez“, ocenio je Velja u objavi na Tviteru.

O podnošenju ovog zahteva od strane Beograda sinoć je govorila i ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala,

Ona je u emisiji „DPT te Fidani“, kazala da srpski vojnici „nikada više neće moći da kroče na Kosovo“, prenosi Gazeta Express.

„Srbija dobro zna da ne 1.000 vojnika, nego ni 10 srpskih vojnika nikada neće ući na Kosovo. Oni sebi nisu ostavili mesta da budu ovde“, izjavila je.

Kaže i da bi takva avantura Srbiju „vodila u ćorsokak“.

„Ne isključujem veliku želju da Srbija mora da izazove incidente na Kosovu, ali snovi koje vidim – da srpski vojnici mogu da kroče u Republiku Kosovo, moraju jednom zauvek da se ugase. Ne verujem da avanturisti ne znaju da bi takva avantura Srbiju odvela u ćorsokak“, rekla je Gervala.

Ona ujedno tvrdi da Srbija sprovodi sve nedavne akcije s ciljem da izbegne dijalog koji, kako kaže, vodi ka uzajamnom priznanju.

„Sada kada je proces dijaloga krenuo ka razgovorima o okvirnom sporazumu, Srbija (kreće) sa prethodno osmišljenom strategijom… ovi postupci nisu slučajni“, izjavila je ona.

Gervala je rekla da su kosovske institucije spremne da zaštite „svaki kutak“ Kosova, te dodaje da su međunarodne snage na Kosovu kako bi garantovale mir i bezbednost.

„Kakav argument su registarske tablice za automobile? Nikada nisam čula da je počeo sukob oko registarskih tablica. One su izgovor“, dodala je Gervala, prenosi Express.

Zahtev Srbije sinoć je prokomentarisala i zamenica predsednika opozicione PDK, Vljora Čitaku.

„Dakle, predsednik Srbije je poslao mejl komandantu KFOR-a sa zahtevom za slanje 1.000 srpskih vojnika na Kosovo“, konstatovala je Čitaku, uz poruku Beogradu „ne očekujte odgovor“.

„U međuvremenu, ja sam poslala e-mail NASA-i sa zahtevom za putovanje na Mesec. Puštanje mašti na volju“, kazala je ova političarka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.