Lazarević: Šta se brani na barikadama kad su albanski policajci usred Mitrovice

„Mora se raditi na hitnim koracima da se spuste tenzije, a ne da se dodatno podižu, a to znači, uprkos svim kritikama Kosovske policije u regionu Sever, a verujte da su opravdane, mnogo je prijatnije građanima da gledaju uniformu policajca, ukoliko je to momak iz njihove ulice ili grada“, ocenila je urednica KoSSev portala, Tatjana Lazarević.

Kako kaže, policajci albanske nacionalnosti koji su došli u severni deo Kosovske Mitrovice nakon izlaska Srba iz policije i drugih institucija većinom ne znaju srpski, nisu imali kontakte sa Srbima, osim što su sagledavali Srbiju u negativnom svetlu.

“Osim njihovog trijumfalizma, takođe i njihov strah takođe doprinosi eskalaciji”, rekla je Lazarević u emisiji Newsnight na televiziji N1.

Lazarević je u večerašnjem gostovanju kazala i da je u severnom delu Mitrovice večeras, prema nepotvrđenim informacijama, uhapšen još jedan bivši pripadnik Kosovske policije.

Lazarević postavlja i pitanje – Šta se radi na barikadama u trenutku kada je Kosovska policija iz drugih regiona, po prvi put nakon 23 godine, ušla u dubinu teritorije Severa.

„Moram da vam dam paradoksalnu sliku Kosovske Mitrovice večeras. Prva barikada nalazi se na pet kilometara od Mitrovice. Dok je po prvi put za 23 godine napravljen presedan – jedinice Kosovske policije raspoređene su već nekoliko dana u dubinu teritorije, premda je naglašeno da su one redovne, a ne specijalne“, kazala je.

Barikade su ušle u šesti dan, na njima se nalazi veći broj ljudi, oni su po smenama, radi se o zaposlenim licima. To je jedna čitava infrastruktura koja je uspostavljena. Tu je život stao, saobraćaj je stao. Ne rade škole, deca već šesti dan ne idu u škole, nastavnici i roditelji se nalaze na barikadama, a deca u kućama. Ne rade ugostiteljski objekti. Dok je čitav život, politički, bezbednosni, izmešten iz grada, u samom gradu veliko je prisustvo pripadnika Kosovske policije iz drugih regiona. Građani su izuzetno uplašeni.

Ujedno podseća da nije bilo sirena, niti barikada kada su se mesecima unazad u tišini gradile baze Kosovske policije u Leposaviću i Zubinom Potoku.

“To nije bila tema u to vreme, ni za Srpsku listu ni za Beograd, sve dok kosovski premijer Aljbin Kurti nije otišao u Zubin potok u jednu od baza”, rekla je Lazarević.

Govoreći o zahtevu Vlade Srbije komandantu KFOR-a za povratak srpskih snaga na Kosovo, Lazarević prenosi utiske sa terena i navodi da se građani pitaju zašto taj zahtev nije podnešen još 1999. ili 2000.

„Ovde ne deluje realno da će se to i destiti, pre svega zato što je to teritorija koju kontrolišu KFOR i NATO snage, a da ne spominjem koliko je dodatno podgrejan kosovski problem“, kazala je Lazarević.

Drecun: Vlada Srbije tražila povratak srpskih snaga na Kosovo zbog Rezolucije 1244

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je da Srbija traži povratak vojske na Kosovo zbog Rezolucije 1244.

„Da bi izbacili tu Rezoluciju koja im najviše smeta, Briselski sporazum, oni nam sada nude ovaj evropski plan, a mi hoćemo da vratimo u igru i ojačamo Rezoluciju 1244“, kazao je.

„Ne otvara nam bilo kakvu mogućnost za postizanje bilo kakvog kompromisnog dogovora oko modeliranja budućnosti Kosova i Metohije. Za nas je polazna i završna osnova rešavanja statusa Kosova, koja smatramo da otvara i mogućnost Albancima da se postigne komporomis sa nama, upravo međunarodno pravo čiji je sastavni deo Rezolucija 1244“.

O zahtevu za povratak srpske vojske na Kosovo, kaže da je i pre formalne predaje zahteva stigao odgovor od nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, američkog diplomate Gabrijela Eskobara i od KFOR-a, te da je „jasno da će biti odbijen“.

Kaže i da je jedini uslov za povratak u Rezoluciji bio da se snage povuku, što je i ispunjeno.

Komentarišući delove takozvanog francusko-nemačkog predloga za Kosovo, koje je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je da se Srbiji nudi da de fakto prizna Kosovo i omogući mu članstvo u UN, što nije prihvatljivo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.