KFOR o dešavanjima u ZP: Naoružane nepoznate osobe pucale u blizini naše patrole, istražujemo incident

KFOR Amerikanci SAD vojnici hameri Leposavić
FOTO: KoSSev

Nakon sinoćne pucnjave na teritoriji opštine Zubin Potok, pisanja prorežimskih medija u Beogradu o navodnom napadu specijalaca na Srbe na barikadama, te demantija Prištine i tvrdnji da se „nastavljaju Vučićeve igre“, misija KFOR-a potvrdila je danas da se pucnjava dogodila u blizini patrole KFOR-a na području Zubinog Potoka, te da istražuje incident. Takođe su potvrdili i da se planiraju sastanci „između svih strana“.

Iz KFOR-a danas poručuju da su u incidentu učestvovale nepoznate naoružane osobe, ali da nije bilo povređenih i materijalne štete.

Naznačili su da rade na utvrđivanju svih činjenica.

KFOR poručuje da je važno da se izbegnu radnje koje izazivaju tenziju.

„Pošto se planiraju sastanci između svih strana, važno je da sve uključene strane izbegnu bilo kakvu retoriku ili radnje koje mogu izazvati tenzije i eskalirati situaciju“, poručuje KFOR.

Sastanak sa komandantom KFOR-a nakon katoličkog Božića s ciljem razgovora o tome kako treba ukloniti barikade, najavio je prošle nedelje kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Prištinski mediji danas izveštavaju da je u zgradu kosovske vlade ušao komandat KFOR-a kako bi se, navodno, sastao sa Kurtijem. U međuvremenu mediji su izvestili i da je Kurtijev zamenik, Besnik Bisljimi, viđen kako ulazi u zgradu vlade.

Misija NATO-a očekuje od svih aktera da traže najbolje rešenje za bezbednost svih zajednica.

„Očekujemo od svih aktera da se uzdrže od provokativnih demonstracija sile i da traže najbolje rešenje kako bi osigurali bezbednost svih zajednica. Pozivamo sve strane da pomognu u omogućavanju bezbednosti i slobode kretanja na Kosovu i spreče da obmanjujući narativi utiču na proces dijaloga“, navodi KFOR.

Naglašavaju da misija KFOR nastavlja da podržava dijalog radi smirivanja tenzija.

„Komandant misije KFOR koju vodi NATO, nastavlja da podržava dijalog o pronalaženju sporazuma za smirivanje tenzija na Severu Kosova i on ostaje u bliskom kontaktu sa svima koji su uključeni u ovaj proces“, navodi KFOR.

KFOR je poslednjih meseci pojačao svoje prisustvo i patrole na Severu.

„Ostajemo budni i u potpunosti sposobni da ispunimo svoj mandat prema Rezoluciji SB UN 1244 iz 1999. godine, za sve zajednice na Kosovu. Rešenja treba tražiti kroz dijalog“, podcrtali su iz KFOR-a.

Podsetimo, nakon što je sinoć na društvenim mrežama objavljen „zamagljeni“ snimak na kojem se čuje navodna rafalna paljba u Zubinom Potoku, u beogradskim tabloidima i na TV Pink-u pojavili su se nezvanični navodi o napadu pripadnika Kosovske policije na Srbe, dok se u još jednoj specijalnoj emisiji u vezi sa Kosovom na TV Pink-u govorilo o novim sukobima do kojih će „najverovatnije doći“.

Za to vreme, načelnik generalštaba Vojske Srbije, koji se nakon sastanka sa Vučićem hitno uputio ka Raškoj, bez detaljnih objašnjenja saopštio je da je Vojska dobila zadatke, da je situacija složena i da zahteva prisustvo Vojske Srbije duž administrativne linije.

Navodi medija u Beogradu naišli su na reakcije u Prištini koja ih je demantovala.

„Nije bilo razmene vatre između Kosovske policije, ili bilo koje grupe“, oglasila se među prvima Kosovska policija. Šef kabineta kosovske predsednice optužio je potom srpske prorežimske medije da su lažno izveštavali te kazao da zapravo „ilegalne i kriminalne strukture Srbije pucaju“.

Nakon ponoći se oglasio i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, navodeći da se „nastavljaju Vučićeve igre“, te da je, kako kaže, srpska strana napala KFOR.

O navodnom napadu na patrolu KFOR-a u Zubinom Potoku, sinoć je među prvima izvestila prištinska Koha.

I dok su prištinski zvaničnici demantovali srpske medije, predsednik Srpske liste, Goran Rakić, demantovao je navode ovog prištinskog medija.

„Naše informacije sa terena kažu da se nije desio nikakav napad na KFOR. Srbi na Severu poštuju pripadnike KFOR-a, koji se tu nalaze u skladu sa Rezolucijom 1244“, rekao je Rakić.

Prištinski mediji su, međutim, potom izvestili, pozivajući se na potvrdu KFOR-a, da je sinoć pucano u blizini jedne od njihovih patrola, ali i da nije bilo povređenih, niti materijalne štete, dok ujedno nije bilo detalja o tome ko se sumnjiči za pucnjavu.

Već 17 dana blokirani su magistralni putevi na Severu Kosova na desetak mesta, odnosno 11 – prema tvrdnjama kosovskog premijera. Isto toliko dana su blokirani i prelazi Jarinje i Brnjak. Priština i Zapad zahtevaju uklanjanje barikada, ali za sada nema naznaka da će do toga doći. Srpska lista za to vreme iznosi svoje zahteve i traži njihovo ispunjenje, ali takođe nema naznaka da će i do toga doći.

Sve informacije o barikadama, odnosno novoj krizi na Kosovu – pronađite u:

17. dan barikada nakon noći medijskih navoda u BG o napadu na Srbe i tvrdnji PR o „Vučićevim igrama“

16. dan barikada na Severu: Katolici proslavljaju Božić, a Kurti najavljuje razgovore o uklanjanju nakon praznika

Barikade 15. dan: ‘Spiskovi za hapšenje’, nepoverenje u Prištinu i Beograd…

Bliže se dve nedelje od postavljanja barikada na Severu

Barikade 13. dan: U podne veliki protest u Rudaru, a kod Banjske punkt

Barikade 12. dan: Pojačana retorika među zvaničnicima rezultirala protestom za sutra

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.