Kancelarija za KiM: Svakodnevni napadi na Srbe i njihovu imovinu su organizovan teror

„Svakodnevni napadi na Srbe i njihovu imovinu na Kosovu i Metohiji više nisu serija izolovanih incidenata, već, po svemu sudeći, organizovani teror, kojim se preti ne samo našim građanima u pokrajini, već i našoj državi,“ oglasila se ponovo Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Pronalaženje i kažnjavanje počinilaca jedini je način da se ovaj talas nasilja zaustavi, poručili su u saopštenju za medije. Dve srpske kuće kamenovane su sinoć nešto posle ponoći u centru Kosovske Vitine, javila je lokalna RTV Puls.

Napade kvalifikuju kao sve „frekventnije“.

„Nekada oni imaju pojavni oblik imovinskih delikata, a nekada su sasvim neprikriveni napadi iz mržnje, kao u slučaju najnovijeg kamenovanja srpskih kuća u Kosovskoj Vitini,“ navodi ova vladina institucija za pitanje KiM-a.

Kritikuju „glasno ćutanje“, „neprimerene javne reakcije“, kojima se napadi „relativizuju i banalizuju na nepristojan i ciničan način“.

Obaveza je ove generacije da izgradi odnos poverenja između srpskog i albanskog naroda i da stvori uslove za suživot, tvrdi Kancelarija. U suprotnom:

„Svaki drugi scenario vodi nas u nove omraze i nasilja.“

Sa druge strane, za Srbiju tvrde da je ona spremna da iskreno učestvuje u tom procesu, kao što je i spremna da „stane iza svojih građana na Kosovu i Metohiju i njihovih ugroženih osnovnih ljudskih prava“.

U prošloj reakciji na prethodni incident o krađama u Vitini, naveli su sledeće: „Svedoci smo pojačanih nastojanja da se Srbi zastraše i isprovociraju kako bi se situacija otrgla kontroli i dobio alibi za širu akciju protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.“

Nižu se medijski izveštaji o incidentima u sredinama nastanjenim srpskim stanovništvom, mahom južno od Ibra i oštrih reakcija srpskih predstavnika. O tome čitajte u:

RTV Puls: Posle krađe, U Vitini kamenovane i dve srpske kuće

Dve krađe i pokušaj krađe u kosovskom pomoravlju

Zbog incidenta u selu Novake privedena četiri maloletna lica

Incident kod Žača: Presreli sveštenika i njegovu porodicu posle službe

U selu Novake obijena ambulanta, zapaljena knjiga protokola

RTK2: Incident u Starom Gracku, deca isprskana biber sprejom

Albanci iz Petriča blokirali prilaz Crkvi: Priveden predsednik sela, raseljeni Srbin priveden za „masakr“ pa pušten

 

.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.