Dve krađe i pokušaj krađe u kosovskom pomoravlju

U opštini Vitina na Kosovu i Metohiji noćas su se dogodile dve krađe i jedan pokušaj krađe, izjavio je predsednik privremenog organa te opštine, Srđan Nikolić za Tanjug.

Kako je dalje precizirao za istu agenciju, sinoć oko 23.30, Nebojši Stankoviću ukraden je automobil „fijat-punto“, a Zoranu Nisiću ukradena je krava. Pokušana je i krađa bika Danilu Steviću, naveo je Nikolić.

Dodao je da su ovo „samo neke u nizu krađa“ i da su o svemu obavestili Kancelariju za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije za KiM su u saopštenju za medije potvrdili Nikolićeve informacije i ocenili da je „ovo samo poslednji u nizu incidenata“ u poslednjih mesec dana, te da to „izaziva dodatnu zabrinutost i opravdanu sumnju“ da „nije reč samo o deliktima iz koristolјublјa, već da je reč o nečemu mnogo zlonamernijem i opasnijem“.

Iz Kancelarije za KiM su otišli i korak dalje:

„Svedoci smo pojačanih nastojanja da se Srbi zastraše i isprovociraju kako bi se situacija otrgla kontroli i dobio alibi za širu akciju protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.“

Ali i očekuju da nadležni pronađu počionioce:

„Ukoliko političke i bezbednosne strukture u Prištini ne stoje iza ovih provokacija, očekujemo da nadležni organi odlučnom akcijom utvrde ko je odgovoran i da počinioce privedu pravdi kako bi se ekstremistima uputila jasna poruka da je ugrožavanje stabilnosti i mira nedopustivo.“

Podsetimo, ove nedelje u Starom Gracku, prema lokalnim izvorima i izveštaju RTK2, dogodio se incident kada je došlo do fizičkog sukoba između jedne srpske porodice i lokalnog Albanca.

Kod sela Žač grupa Albanaca presrela je lokalnog sveštenika oca Stevana Markovića koji se sa porodicom vraćao sa službe u Pećkoj Patrijaršiji – saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Prethodno su u selu Petrič lokalni Albanci blokirali srpskim povratnicima prilaz crkvi.

Srpski mediji su izvestili i o incidentima u Kosovskoj Mitrovici, odnosno kamenovanju ambulante u mestu Suvi Do, te i o obijanju ambulante u selu Novake i paljenju knjige protokola, za šta su privedena četiri maloletna lica.

Detaljnije u vestima:

Zbog incidenta u selu Novake privedena četiri maloletna lica

Incident kod Žača: Presreli sveštenika i njegovu porodicu posle službe

U selu Novake obijena ambulanta, zapaljena knjiga protokola

RTK2: Incident u Starom Gracku, deca isprskana biber sprejom

Albanci iz Petriča blokirali prilaz Crkvi: Priveden predsednik sela, raseljeni Srbin priveden za „masakr“ pa puštenPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.