Albanci iz Petriča blokirali prilaz Crkvi: Priveden predsednik sela, raseljeni Srbin priveden za „masakr“ pa pušten

Foto: Lajmi
Foto: Lajmi

21:00 – Oslobođeno raseljeno lice

Raseljeni Srbin B.Lj, oslobođen je večeras, potvrdio je za Tanjug predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.

16:10 – Privedeni Srbin ipak zadržan u policiji, sumnjiči se za „masakar“ u Petriču

Prethodno privedeni Srbin B.Lj. ipak je zadržan u policiji, a sumnjiči se za „masakar“ u selu Petrič 1999. godine. On je sproveden dalje, prema policijskoj proceduri, saopštila je Kosovska policija, javlja Radio Goraždevac.

Policija je potvrdila i da je jedno lice srpke nacionalnosti P.K. (1995) prebačno vozilom hitne pomoći u Pećku bolnicu gde mu je ukazana medicinska pomoć, a Regionalna direkcija sprovodi intenzivnu istragu kako bi privela osobu koja mu je nanela povrede, dodaje se u saopštenju.

Detalji incidenta nisu saopšteni, dok se dodaje da su Srbi, po završetku „obreda“, napustili Petrič u pratnji policije.

14:50 – Jedan od raseljenih Srba priveden pa pušten?

Jedan iz grupe raseljenih Srba iz Petriča B.Lj. prethodno je priveden u lokalnu stanicu Kosovske policije radi „davanja izjave“, ali je u međuvremenu pušten, za KoSSev je javio urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević. Ipak, Dimitrijević se kasnije ogradio, navodeći da oni dalje nemaju potvrdu da je ovaj Srbin i pušten.

I dalje nema detalja o povređenim i trenutnoj situaciji u selu.

14:00 – Uhapšen predsednik sela Ismet Jagoba

Predstavnika sela Gornji Petrič Ismeta Jagobu Kosovska policija uhapsila je danas posle blokiranja puta, javlja Koha. Jedan od demonstranata rekao je za Indeksonline da je situacija eskalirala, a kako Gazetaexpress javlja, tokom intervencije policija je uhapsila nekoliko drugih demonstranata. Gazetaexpress, inače, o današnjim dešavanjima u Petriču piše pod naslovom „Haos u Poterku kod Kline (Petrič, prim.red.): Policija uhapsila nekoliko osoba“

Portparol policije za region Peć, Driton Rugova, izjavio je za lajmi.net da je u protestu učestvovalo oko 60 građana i 55 različitih vozila.

„Do sada nije bilo incidenata“, tvrdio je ranije danas Rugova.

Sam Jagoba, prethodno je rekao, kako prenosi portal Periskopi.com:

„Oni nas provociraju svake godine, ove godine odlučili smo da im ne dozvolimo. Obavestili smo policiju da im ne dozvoli, ali oni tek treba da dođu. Odlučni smo da ne prestanemo.“

Kako kosovski mediji pišu, razlog protesta albanskih stanovnika jeste to što je „17 seljana poginulo u selu u poslednjem ratu na Kosovu“.

FOTO: Gazeta Express

13:48 – Demonstranti se ponovo okupili, troje Srba povređeno

Prema najnovijim informacijama iz Petriča, troje Srba je povređeno nakon što su obavili obred presecanja slavskog kolača.

Albanci koje je prethodno rasterala Kosovska policija, ponovo su se okupili i opkolili raseljene Srbe koji su se nalazili u dvorištu crkve i unutra, gađajući ih i uzvikujući pogrdne parole.

Informacije za KoSSev prenosi urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.

Đurić: 
Kosovske institucije i međunarodni predstavnici da osiguraju poštovanje prava na slobodu kretanja i ispovedanje vere srpskim
hodočasnicima

13.40 – Incident u Petriču osuđuje direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, kvalifikujući kao nasilje nad Srbima koji nameravaju da obeleže hrišćanski praznik.  

“Današnji anticivilizacijski protest kod Kline pokazuje da ekstremistima nije dovoljno to što su Srbi poterani iz Metohije, već da se želi potpuno iskorenjivanje i zatiranje svakog sećanja na srpsko postojanje u tom delu naše južne pokrajine,” navodi Đurić u saopštenju.

Srbe iz Metohije godinama sistematski sprečavaju da hrišćanske praznike obeleže u svojim selima, kaže Đurić.

Pozvao je da se prekine nasilje “nad pravoslavnim narodom na Kosovu i Metohiji”.

Naglašava da oni koji obavljaju vlast na terenu “ne preduzimaju nikakve mere kako bi tu vrstu ekstremističkog ponašanja sankcionisali i suzbili.”

13:30 – Kosovska policija rasterala demonstrante, raseljeni Srbi u dvorištu seoske crkve

Pre oko pola sata, kako za KoSSev javlja urednik Radio Goraždevca, Darko Dimitrijević, Kosovska policija rasterala je demonstrante. Oni su od jutros blokirali put Peć- Priština, a potom se okupili i u dvorište crkve Svete Trojice u Petriču (nedaleko od Kline), sprečavajući tako grupu raseljenih Srba da obeleže istoimenu seosku slavu. Dimitrijević je takođe potvrdio da su u dvorištu sada okupljeni upravo raseljeni.

10:55 – Albanci iz Petriča kod Kline blokirali prilaz Crkvi

Oko pedeset Albanaca vozilima od jutros blokira prilaz Crkvi Svete Trojice u Petriču, javlja Radio Goraždevac. Oni ne dozvoljavaju raseljenim Srbima iz sela da obeleže današnji praznik po kome Crkva nosi ime, prenosi dalje radio. Na terenu je prisutan veliki broj pripadnika Policije Kosova.

„U selu Petrič trenutno je blokiran put – ulaz do crkve. Albanci koji prolaze magistralnim putem Peć-Priština staju kolima i pridružuju se protestu gde treba da se obeleži seoska slava. Zbog bezbednosti, trenutno nismo u mogućnosti da bliže priđemo. Na samo 200 metara – gde se i nalazila crkva, su zastave Albanije i Kosova, par traktora i par automobila koji su blokirali put ulaska u crkvu. Par ljudi iz Petrovca i Dreniča posmatraju šta se dešava. Za sada su tu Kosovska policija, OSCE, vidimo i par džipova UN-a,“ sa lica mesta izveštava novinar Radio Goraždevca.

13:20 – Jevtić: “Tužno je što se na ovaj način Srbima koji su raseljeni stavlja do znanja da na Kosovo nisu dobrodošli“

Blokada puta i sprečavanje raseljenih da barem na dan posete Crkvu Svete Trojice u selu Petrič kod Kline nije samo blokada crkve, već „svega onoga što pokušavamo da uradimo na planu povratka i opstanka Srba na Kosovu,” poručio je potpredsednik vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić.

To je sraman čin koji ne donosi ništa dobro nikom ko na Kosovu živi. Ovo je nedopustivo i ovakvim i sličnim incidentima se već jednom mora stati na put,” rekao je Jevtić.

Podseća na već viđene incidente i poručuje: “Tužno je što se na ovaj način Srbima koji su raseljeni stavlja do znanja da na Kosovo nisu dobrodošli.“

Grupa raseljenih iz sela Petrič danas je trebalo da posete ostatke porušene Crkve i seosko groblje kako bi obeležili praznik Sv. Trojice.

„Evo tu par godina obeležavamo, sečemo kolač. Danas nismo u mogućnosti, jer komšije su blokirale deo gde se obeležava. Tu je policija, KFOR, UNMIK, čekamo do daljnjeg šta će da se odigra. Kolačar je stigao, svratio je u stanicu policije da vidi o čemu se radi i ja sam svratio do policije. Rekli su da sačekam do daljnjeg – bićete obavešteni. Tu je velika masa komšija Albanaca i sa strane drugih – kola, traktora, zastave UNMIK-a, zastave Albanije,“ rekao je jedan od okupljenih meštana,“ rekao je jedan od raseljenih srpskih meštana.

Crkva Svete Trojice nalazila se u Petriču nedaleko od Kline, na putu Peć-Priština. Sagrađena je 1992. godine kao donacija porodice Karić. Nakon dolaska italijanskih snaga KFOR-a, demolirana je krajem juna 1999.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.