RTK2: Incident u Starom Gracku, deca isprskana biber sprejom

Foto: RTK2

Iako je RTK2 prvobitno javila da je grupu srpske dece mlađeg uzrasta, na seoskom igralištu večeras oko 20 časova napala grupa Albanaca, pozivajući se na svedočenje meštana, kasno večeras ista televizija, uz više detalja, javlja da se u Starom Gracku dogodila tuča u kojoj su učestovala dva brata Srbina i jedan Albanac, koji je, po svedočenju jednog od braće, izazvao incident – prvo verbalnim napadom na žene i decu, a potom i fizičkim na drugog brata koji je došao da zaštiti suprugu, majku, komšinicu i decu.  Deca, jedna od napadnutih žena i ovaj Srbin lakše su povređeni, i to usled zadobijanja lakših opekotina nanešenih prskanjem biber spreja (policijskog). Drugi brat je priveden.

Evo šta za RTK2 govori Milivoje Matović:

„Šetao sam po selu i video kako policija nailazi. Video sam i moju snahu, majku i komšinicu sa decom kako se raspravljaju sa jednim Albancem iz sela. Ja sam prišao da vidim o čemu se radi, u međuvremenu je naišao i moj brat. Taj Albanac koji je napravio incident, a čiji je otac policajac, komandir stanice, ispred policajca je pesnicom udario mog brata. Brat je u samoodbrani nasrnuo na njega, ja sam prišao da pomognem i zaštitim brata kao što bi svako uradio.“

Matović je rekao da mu je policajac sa nekih dvadeset santimetara isprskao biber sprej u oči.

,,Počeo sam da se gušim, a tom prilikom je sprej zahvatio i bratanca koji ima 5 meseci i bratanicu koja ima 5 godina. Nakon toga nas je komšija dovezao u hitnu pomoć gde nam je ukazana pomoć. Brat je priveden u policijsku stanicu i još uvek se tamo nalazi,“ objasnio je dalje.

Služba Hitne medicinske pomoći je reagovala, povređenoj deci i ženi je ukazana prva pomoć.

Dežurni lekar u Hitnoj pomoći Marjan Madić za RTK2 navodi da se troje povređenih po lekarsku pomoć u Laplje Selo dovezlo svojim vozilom.

„…Došlo je do konflikta među mladićima u selu Staro Gracko, onda je intervenisala Kosovska policija, koja je koristila biber sprej, od kog je opekotine u predelu očiju i vrata zadobio dečko (1994), kao i majka (1965) i beba (2017), koja je prošla sa blagim opekotinama očiju. Pružena im je adekvatna pomoć i njihovo trenutno stanje je stabilno,“ izjavio je Madić.

Staro Gracko je selo nastanjeno pretežno srpskim življem nedaleko od Lipljana. Široj javnosti poznato je po možda i najvećem etničkom zločinu na Kosovu i Metohiji koji se dogodio posle rata, a po dolasku međunarodnih vojnih i civilnih snaga. U njemu je 23. jula 1999. godine, iz neposredne blizine, na njivi, ubijeno četrnaest Srba koji su radili u polju, zbog čega je poznat i kao „ubistvo žetelaca“. 

Večerašnji incident osudili su direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić i kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.


2. jun. 2018 U međuvremenu RTV „Kim“ je bio u selu i razgovarao sa meštanima koji svedoče da su ovakvi incidenti svakodnevni a da ih sve izaziva samo jedan mladić, Albanac, čiji je otac policajacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.