Incident kod Žača: Presreli sveštenika i njegovu porodicu posle službe

Foto: Selo Žač, ilustracija, Srna

Kod sela Žač u sredu se dogodio incident kada je grupa Albanaca presrela lokalnog sveštenika oca Stevana Markovića koji se sa porodicom vraćao sa službe u Pećkoj Patrijaršiji – saopštila je Eparhija raško-prizrenska. Ovaj incident je novi u seriji izveštaja napada na lokalne Srbe i njihovu imovinu ove nedelje. 

„Svešteniku su prvo preprečili put, a potom se okupila veća grupa koja je rukama počela da udara o kola i slomila prednje staklo na vozilu. Dvoje petogodišnjih blizanaca i popadija su tom prilikom pretrpeli veliki strah, jer je jedan od lokalnih Albanaca, inače pripadnik porodice K., koja je i ranije napadala srpske povratnike u Žaču, počeo da preti da će doneti oružje,“ prenela je detalje incidenta kod Žača Eparhija raško-prizrenska.

„Pored nastavljanja kršenja odluke Ustavnog suda Kosova o dečanskoj zemlji, koju sadašnji kao i bivši predsednik opštine Dečani uporno negira i sprečava registraciju u katastru, kao i pokušaja pretvaranja lokalnog puta koji prolazi pored manastira u magistralni put prema Crnoj Gori, ovi najnoviji incidenti pokazuju da se bezbednosna situacija za Srbe na Kosovu i Metohiji intenzivno pogoršava. Kosovske institucije, što svojom pasivnošću, a u slučaju Dečana i direktnim učešćem, neposredno doprinose eskalaciji situacije. Izjave dečanskog gradonačelnika i ministra infrastrukture protiv SPC su preteće i neodgovorne i pogoršavaju ionako već godinama lošu bezbednosnu situaciju u ovoj opštini,“ Eparhija se u istom saopštenju osvrnula na pitanje radova za koje tvrdi da se sprovode u Zaštićenoj zoni oko manastira.

Navode i da se sveštenik nakon incidenta u Osojanu sastao sa britanskim ambasadorom Rorijem O’Konelom kojem je, dodaje se – detaljno ispričao šta se dogodilo, kao i šta se dogodilo pre tri dana u Petriču, jer je otac Stevan bio zajedno sa vernicima na litiji.

„Kršenje verskih prava, posebno pravoslavnih Srba na Kosovu i Metohiji verifikovano je i najnovijim izveštajem Stejt Departmenta o verskim slobodama, gde se navodi onemogućavanje slobodnog pristupa vernicima pojedinim objektima i ukazuje na često kršenje postojećih zakona koji regulišu prava SPC i nevećinskih zajednica na ovom prostoru,“ dodaju iz Eparhije.

Istovremeno su osudili, kako su naveli, „seriju incidenata“ koja ukazuje na pogoršanje bezbednosti za Srbe, ali i SPC.

Od međunarodnih predstavnika i kosovskih institucija ERP KiM je zatražila da spreči „nastavak etničkog nasilja“, a da srpskom narodu na KiM-u omogući normalan i bezbedan život. Od kosovskih institucija se posebno traži da poštuju postojeće zakone.

Sinoć se i u Starom Gracku, prema lokalnim izvorima i izveštaju RTK2, dogodio incident kada je došlo do fizičkog sukoba između jedne srpske porodice i lokalnog Albanca.

Prethodno su u selu Petrič lokalni Albanci blokirali srpskim povratnicima prilaz crkvi.

Srpski mediji su izvestili i o incidentima u Kosovskoj Mitrovici, odnosno kamenovanju ambulante u mestu Suvi Do, te i o obijanju ambulante u selu Novake i paljenju knjige protokola.

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, danas je zbog, kako je najavljeno, „aktuelnih dešavanja na KiM-u“, održao i konferenciju za medije u Beogradu. Detaljnije u vesti: Đurić: Sistemska kampanja progona preostalih Srba sa KosovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.