Udruženja ubijenih: Dijalog Beograda i Prištine da se „zamrzne i pohapse Tači i Haradinaj“, traže referendum, da se internacionalizuje srpsko pitanje

FOTO: KoSSev

Još jedan okrugli sto radne grupe za pružanje podrške vođenju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji protekao je bez najviših predstavnika vlasti, a predstavnici Udruženja kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohije, zatražili su da se dijalog u Briselu „zamrzne i pohapse albanski teroristi Hašim Tači i Ramuš Haradinaj“, kao i da se organizuje referendum na kojem će građani Srbije odlučivati da li su za ulazak u Evropsku uniju bez Kosova i Metohije. Po pitanju rešavanja konflikta, danas iz iste zgrade i u okviru inicijative Predsednika, stižu suprotne poruke u odnosu na one sa prethodnog skupa od prošlog meseca. Srbija nema resurse da vodi zamrznuti konflikt, poručili su predstavnici pokreta Srba sa KiM-a – Srpski nacionalni forum.

Učesnici okruglog stola u Palati Srbije negodovali su što na sastanku nisu bili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ali ni direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Oni su zatražili i da se konačno u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu nađe i tema otetih i ubijenih na KiM.

Sastanku su sa državne strane prisustvovali zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev, koji je u međuvremenu i napustio sastanak, uz izvinjenje – zbog porodičnih razloga; Dragan Vladisavljević iz Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom i direktor Kancelarije za saradnju sa civilnim sektorom Žarko Stepanović.

Nagrađeni zločinci od strane međunarodne zajednice

Dragan Piljević iz Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM poručio je da je nedopustivo da „nijedan Albanac“ nije procesuiran zbog zločina nad Srbima na KiM i da ih najviše boli što su isti „zločinci nagrađeni od strane međunarodne zajednice sa visokim funkcijama u terorističkoj NATO državi“.

Podsetio je na podatke Vlade Srbije da je sa KiM proterano i interno raseljeno 270.000 Srba i drugih nealbanaca. Kaže da se u medijima navodi da je raseljeno 200.000, te precizirao da je na teritoriju Srbije proterano 207.500 Srba, 30.000 Roma, Muslimana 13.500 i 6.500 lica ostalih nacionalnosti. Na teritoriji Crne Gore proterano i interno raseljeno je 18.500 Srba, 7.000 Roma, Muslimana 1.500 i drugih 2.500.

„Na delu je bilo etničko čišćenje koje do danas nije niko od međunarodne zajednice na adekvatan način rešio… Sprovode se dvostruki aršini kada su u pitanju oteti i ubijeni Srbi, a najviše otmica se dogodilo posle dolaska KFOR-a,“ rekao je Piljević.

Advokat: Teško nama ako se zamrznuti konflikt otopli

Snežana Marković-Zdravković, zastupnik Udruženja porodica kidnapovanih u ubijenih na KiM, zamerila je na tome što Srbija još nije usvojila zakon o civilnim žrtvama rata.

„Taj zakon još nije ni u skupštinskoj proceduri,“ podsetila je ona.

Ona je pozvala predstavnike vlasti koji su prisustvovali sastanku da ne dozvole da „prolivena krv naših na KiM – bude uzaludna“, ukoliko Srbija „prizna nezavisno Kosovo“.

„Priča se o zamrznutom konfliktu. Teško nama ako se on otopli,“ istakla je Zdravković kojoj su na Kosovu ubijeni otac i brat.

Ona je istakla i da bi predstavnici vlasti trebalo da zahtevaju da se na mestima srpskih žrtvi podignu spomen obeležja.

Spasić: „Pošteni Albanci“ umesto „zločinci“

Simo Spasić zatražio je da se dijalog u Briselu „zamrzne“ sve dok prištinsku stranu ne budu predstavljali „pošteni Albanci, a ne zločinci“.

„Tražimo da Tači i Haradinaj ne mogu da budu u Briselu, da Specijalni sud odmah uhapsi komandante terorističke OVK – Haradinaja, Tačija, Ljimaja, Veseljija, Čekua. Tražimo da ih Specijalni sud osudi po komandnoj odgovornosti,“ rekao je Spasić.

Spasić je naveo da porodice traže i da se po pitanju rešenja u vezi sa KiM raspiše referendum s pitanjem „Da li ste da Srbija ide u EU bez KiM i da li pristajete da Srbija bude u EU bez KiM“.

On je dodao i da 20 godina pokušava da dokaže da su Srbi „prve i poslednje žrtve“ na prostoru bivše Jugoslavije, a pogotovo na KiM-u i da će on, ukoliko bude potpisan pravno obavezujući sporazum sa Kosovom, da zapali „zid plača“ ispred Skupštine Srbije: „Pa nek’ ide slika u svet.“

“Srbija je stvorila lažnu državu UĆK,“ poručio je Spasić.

Čelić: Da se ispravi matrica da su „Srbi krivi i poraženi“ da internacionalizujemo pitanje srpskih prava na KiM

Duško Čelić iz Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija) takođe je negodovao što nema predstavnika najviših instanca vlasti, te istakao da će zatražiti da ga primi Predsednik Srbije kako bi ga upoznao sa problemima porodica kidnapovanih i ubijenih.

„Moramo da izađemo iz te pasivne pozicije putem koje nam se nameće rešenje da su Srbi krivi i da su poražena strana. To je matrica u Briselu. Ne mogu da zamislim da je pitanje pozivnog broja važnije od pitanja žrtava,“ rekao je on.

„Moramo da dignemo glas i internacionalizujemo pitanje srpskih prava na KiM…Jasno je da nakon Rezolucije 1244 naša država ne funkcioniše punim kapacitetom na KiM, ali to ne znači da još uvek ne možemo da činimo ono što možemo i moramo,“ poručio je takođe.

Okrugli sto na kojem govore porodice nestalih i dalje je u toku. Ovo je 30. po redu okrugli sto koji se održava u okviru Vučićeve inicijative koju je pokrenuo pre skoro tačno godinu dana, objavljivanjem teksta u dnevnom listu Blic  „Zašto nam je potreban unutrašnji dijalog o Kosovu?

Sa poslednjeg skupa, takođe u Palati Srbija i takođe bez prisustva Đurića i Vučića, pokret Srba sa KiM-a, Srpski nacionalni forum – poslao je poruke da Srbija nema resurse da vodi zamrznuti konflikt a da ima moćne resurse za formulu rešavanja konflikta.

Brojni su komentari i reakcije na rešavanje kosovskometohijskog pitanja. Iako je najavio da će sa svojim predlogom izaći krajem aprila, srpski predsednik Vučić to još uvek nije učinio, ali je više puta najavljivao i pesimistične prognoze u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije. O reakcijama više čitajte na našoj tematskoj stranici O inicijativi Predsednika Srbije za unutrašnji dijalog o KiM-u.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.