RTV Puls: Posle krađe, U Vitini kamenovane i dve srpske kuće

FOTO: Mondo

Dve srpske kuće kamenovane su sinoć nešto posle ponoći u centru kosovske Vitine, saznaje lokalna RTV Puls. Jedna kuća je u vlasništvu Slobodanke Savić, a druga pripada policijskom inspektoru zaposlenom u Gnjilanu, Aleksandru Jaćoviću, kome je polomljena i šoferšajbna na automobilu.

Slučaj je odmah prijavljen Kosovskoj policiji. Pričinjena je materijalna šteta, a povređenih nije bilo.

U Vitini je ostalo da živi četrdesetak Srba posle martovskog nasilja 2004.

Tokom vikenda u istoj opštini su se dogodile i dve krađe i jedan pokušaj krađe, Tanjug je javio prethodno, pozivajući se na potvrdu od predsednika privremenog organa te opštine, Srđana Nikolića.

Nešto pre ponoći u nedelju, Nebojši Stankoviću ukraden je automobil „fijat-punto“, a Zoranu Nisiću ukradena je krava. Pokušana je i krađa bika Danilu Steviću.

Nikolić je rekao i da se radi o „samo nekim u nizu krađa“ i da su o svemu obavestili Kancelariju za Kosovo i Metohiju.

Nižu se medijski izveštaji o incidentima u sredinama nastanjenim srpskim stanovništvom, mahom južno od Ibra.

Prošle nedelje u Starom Gracku, prema lokalnim izvorima i izveštaju RTK2, dogodio se incident kada je došlo do fizičkog sukoba između jedne srpske porodice i lokalnog Albanca.

Kod sela Žač grupa Albanaca presrela je lokalnog sveštenika oca Stevana Markovića koji se sa porodicom vraćao sa službe u Pećkoj Patrijaršiji – saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Prethodno su u selu Petrič lokalni Albanci blokirali srpskim povratnicima prilaz crkvi.

Srpski mediji su izvestili i o incidentima u Kosovskoj Mitrovici, odnosno kamenovanju ambulante u mestu Suvi Do, te i o obijanju ambulante u selu Novake i paljenju knjige protokola, za šta su privedena četiri maloletna lica.

Detaljnije u vestima:

Dve krađe i pokušaj krađe u kosovskom pomoravlju

Zbog incidenta u selu Novake privedena četiri maloletna lica

Incident kod Žača: Presreli sveštenika i njegovu porodicu posle službe

U selu Novake obijena ambulanta, zapaljena knjiga protokola

RTK2: Incident u Starom Gracku, deca isprskana biber sprejom

Albanci iz Petriča blokirali prilaz Crkvi: Priveden predsednik sela, raseljeni Srbin priveden za „masakr“ pa puštenPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.