Kancelarija za KiM: Dragici Gašić obijen i ispreturan stan, ukradeni nadzorna kamera i ruter

Foto: Kancelarija za KiM

Vest je ažurirana

Prvoj i jedinoj povratnici iz srpske zajednice u Đakovicu, Dragici Gašić, obijen je i ispreturan stan, ukradeni su joj sigurnosna kamera i ruter za internet, uz druge lične stvari i hranu koju je dobila, saopštila je Kancelarija za KiM. Iz Kosovske policije i dalje nema potvrde ove vesti.

Kancelarija za KiM navodi da je Gašić obijen stan zatekla nakon povratka iz posete sestri koja živi u Klini.

„Ne samo da su joj oduzeta blindirana vrata koja smo, kao Кancelarija za КiM, obezbedili da joj se poveća bezbednost, nego joj se uskraćuju i osnovna ljudska prava, brani joj se da kupi hleb ili osnovne životne namirnice, a vlasti u Đakovici pokušavaju i pravnim nasiljem da joj oduzmu stan“, saopštila je Kancelarija.

U međuvremenu, Radio Slobodna Evropa, sekcija na albanskom, prenela je izjavu portparola Kosovske policije u Đakovici Nusreta Đurkaja (Xhurkaj), koji je potvrdio za RSE samo to da se Gašić u utorak vratila u Đakovicu iz Kline – gde je posetila sestru, i da je u stan stigla pratnji policije. Oni, kako navodi RSE, nisu imali informaciju da je stan obijen.

Tvrde da je maltretiranje kroz koje Gašić prolazi direktna posledica političkih poruka iz Prištine i albanske javnosti.

Poruka koja se šalje je to da problem predstavlja, kako navodi Kancelarija, njen povratak, ali ne i pretnje kojima je izložena.

„Očigledno su oni koji su Dragici zabranili da ugradi blindirana vrata, želeli da joj po ko zna koji put nacrtaju metu na čelu i njihove pretnje su se ostvarile“, istakli su.

U saopštenju se postavljaju i pitanja koja se tiču odgovornosti.

„Gde je bila Кosovska policija da čuva Dragičin stan? Gde su bile međunarodne misije? Šta još Dragica treba da doživi i preživi, da bi joj se omogućio opstanak u Đakovici? Dokle će Dragica Gašić biti meta esktremista? Ovo su sve pitanja na koja ni mrđunarodna zajednica, niti vlasti u Prištini ne pružaju odgovor, ali mi nećemo prestati da ih postavljamo i skrećemo pažnju celokupne javnosti na probleme Dragice Gašić“.

Iz ove vladine kancelarije saopštavaju i da će o najnovijem incidentu obavestiti Brisel i međunarodne misije.

Кancelarija je potvrdila i da će nadoknaditi nastalu štetu i nastaviti da joj pomaže kako bi ona opstala u Đakovici.

Do objavljivanja vesti nismo uspeli da dobijemo odgovor iz Kosovske policije, uprkos pokušajima, uključujući i imejl koji smo uputili Kancelariji za medije Direkcije Kosovske policije u Prištini.

Dragica Gašić je prva srpska povratnica u Đakovici 21 godinu od rata. Nakon što je krajem juna javnost upoznata sa tim da se Gašić vratila da živi u Đakovici, jedanaest nevladinih organizacija iz ove opštine zatražilo je od lokalnih vlasti da je što pre isele i najavilo podnošenje peticije kosovskoj vladi.

Nedavno je ujedno Opština Đakovica podnela tužbu, putem koje je zatražila da se Gašić „poništi ugovor o izdavanju stana sa zahtevom za privremenu meru“.

Ova povratnica je u više navrata izjavljivala da se napadi na njenu kuću dešavaju svakodnevno, a da u prodavnicu i pekaru ide samo u pratnji policije. Ujedno su i pojedini mediji izvestili o tome da su prijatelju srpske povratnice u dva navrata izbušene gume na automobilu i skinute registarske tablice naslovljene na Novi Pazar.

Međutim, kako je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, saopštio da je gazda marketa u Đakovici navodno zabranio da se Dragici Gašić prodaju namirnice, ova kancelarija je angažovala dostavu hrane.

Incidenti usmereni protiv Dragice Gašić, neko vreme nisu nailazili na osudu međunarodnih predstavnika na Kosovu, sve do početka jula, kada su iz misije OEBS-a na Kosovu, u izjavi za KoSSev, ukazali na važnost nastavka procesa povratka.

Oni su osudili incidente usmerene protiv Gašić i naznačili da su „neprihvatljivi pokušaji zastrašivanja nekog ko želi da se vrati svojoj kući i živi u miru sa svojim susedima“.

Precizirali su da je pravni okvir na Kosovu povodom povratka jasan, te su pozvali sve uključene strane da podrže vladavinu zakona. Takođe su pozvali građane da prijave policiji počinioce incidenata usmerenih protiv Gašić.

Istog dana oglasio se i specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef UNMIK-a, Zahir Tanin.

Tanin je, podsetivši na nedavna dešavanja u vezi sa, kako je kazao „nerešenom situacijom“ srpske povratnice, ukazao na važnost promocije i zaštite prava svih povratnika.

Tada je ujedno i nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode (Jörn Rohde), pozvao građane Kosova i institucije da podrže proces povratka, jer, kako je rekao, to je osnovno ljudsko pravo.

Prethodno su incidenti usmereni protiv Dragice Gašić, poziv za iseljenje, kao i podizanje tužbe za oduzimanje stana naišli na osudu nevladinih organizacija kako u Prištini, tako i u Beogradu.

Više o povratku Dragice Gašić kao i događajima koji su ga propratili u vestima:

Kancelarija za KiM: Dragici Gašić obijen i ispreturan stan, ukradeni nadzorna kamera i ruter

Brnabić: Reakcije međunarodne zajednice na slučaj Dragice Gašić mlake, bolje da ih nema

Petković: Zabranili da se Dragici Gašić prodaju namirnice, Kancelarija za KiM angažovala dostavu hrane

OEBS: Osuđujemo incidente usmerene protiv Dragice Gašić, proces povratka treba da se nastavi

Tanin: Nerešena situacija Srpkinje u Đakovici, važna promocija i zaštita prava svih povratnika

Rode: Nemačka ambasada podržava povratak raseljenih, to je osnovno ljudsko pravo

FHP i YIRH Kosova: Vlasti u Đakovici da povuku tužbu protiv Gašić, u suprotnosti je sa Ustavom

Opština Đakovica pokrenula parnični postupak protiv Dragice Gašić zbog „uzurpacije stana“

Inicijative mladih o Đakovici: To nije ništa novo, nasilje se ne može opravdati

Kancelarija za KiM: KP zabranila montiranje, a opština zaplenila nova Dragičina vrata

Kandić o NVO-ima iz Đakovice koje bi da isele prvu povratnicu: „Gospode, oprosti im, ne znaju šta rade“

Srpska povratnica iz Đakovice: Nikog nisam povredila, odatle hrabrost da se vratim u svoj stan

Više NVO iz Đakovice zahtevaju iseljavanje Srpkinje povratnicem, najavljen protest; Petković: Novi egzodus nećemo dozvolitiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.