Kallxo: KKS razrešila dužnosti dvojicu bivših v.d. direktora zbog slučaja „Dehari“

Izvor: Kallxo (Tekst je preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Kosovska korektivna služba (KKS) saopštila je da je razrešila dužnosti bivšeg vršioca dužnosti direktora Odeljenja za bezbednosne operacije i transport zatvorenika u KKS, Burima Bulješkaja (Buleshkaj) i Destana Zogaja, korektivnog službenika, bivšeg vršioca dužnosti direktora Pritvorskog centra Prizren.

Bulješkaj i Zogaj suspendovani su sa posla u septembru prošle godine zbog teških disciplinskih prekršaja vezanih za radnje i propuste u slučaju „Dehari“ u Pritvornom centru u Prizrenu 2016. godine.

KKS je u današnjem saopštenju naveo da je utvrdio da su Bulješkaj i Zogaj odgovorni za teške disciplinske prekršaje.

„U toku istrage i preispitivanja svih okolnosti u vezi sa incidentom i njihovim odgovornostima, disciplinska komisija KKS je zaključila da su u vezi sa predmetnim slučajem, B.B. i D.Z. odgovorni za teške disciplinske prekršaje, stoga je disciplinska komisija KKS na osnovu ovih prekršaja, donela odluku da oba državna službenika otpusti sa posla“, navodi se u saopštenju KKS.

Kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu) je na konferenciji za medije prošle godine, spomenula prekršaje koje je Inspektorat utvrdio u slučaju „Astrit Dehari“.

„Važno je da se naglasi da su, prema Inspektoratu, snimci sa nadzornih kamera uzeti od strane glavnog inspektora MUP-a i službenika KKS-a pre nego što je njih uzela policija, od dana 5. (kada se dogodio slučaj) i dana 6. i 7. novembra 2016“, kazala je Hadžiu.

Prema njenim rečima, prijem i posedovanje snimaka kamera po odobrenju bivšeg direktora Pritvornog centra u Prizrenu, Destana Zogaja, službenicima Iljberu Topaliju (Ylber Topalli), Burimu Bulješkaju i članovima komisije KKS predstavlja kršenje krivičnog i relevantnog zakonodavstva za zaštitu podataka.

Prošlo je skoro sedam godina otkako je aktivista pokreta Samoopredeljenje, Astrit Dehari, pronađen bez znakova života u Pritvornom centru u Prizrenu.

Od tada je istraga o njegovoj smrti išla u različitim pravcima, a zatražene su brojne domaće i međunarodne ekspertize.

Ono što je još više povećalo misteriju smrti Astrita Deharija je ekspertiza iz 2019. godine, koja nije isključila mogućnost ubistva.

Od tada, istraga u slučaju „Dehari“, krenula je u drugom pravcu, jer je slučaj prosleđen Specijalnom tužilaštvu.

Pročitajte još:

Kosovsko ministarstvo pravde suspendovalo glavnog inspektora zbog slučaja Dehari

LVV, Svečlja i ministarstvo pravde: Manipulacije Tužilaštva u slučaju Dehari; Tužilaštvo: To nije tačno

Porodica ubijenog aktiviste LVV podnosi krivičnu prijavu protiv bivšeg tužioca Sulj Hodže

Kallxo: Kosovski istražni organi tragaju za zatvorenikom koji je delio ćeliju sa Astritom Deharijem

Tužilaštvo: Astrit Dehari počinio samoubistvo

Tužilaštvo: Novi izveštaj iz Švajcarske o smrti Deharija u pritvoru, nastavljamo istragu

Švajcarski forenzičari: Ne isključivati mogućnost umešanosti trećeg lica u okolnosti smrti Deharija

Specijalno kosovsko tužilaštvo preuzima slučaj smrti aktiviste LVV, Astrita Deharija

Aljbin Kurti predvodi „Marš pravde za Astrita Deharija“

Priština: Protestni marš nakon smrti Astrita Deharija, građani traže pravdu i odaju počast

„Ekskluzivno: Ovo je istina o smrti Astrita Deharija (VIDEO iz zatvora)“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.