Tužilaštvo: Novi izveštaj iz Švajcarske o smrti Deharija u pritvoru, nastavljamo istragu

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je danas da je početkom aprila primilo novi izveštaj o slučaju smrti aktiviste Samoopredeljenja, Astrita Deharija, koji je 5. novembra 2016. preminuo u sobi pritvorske jedinice zatvora u Prizrenu.

U novom izveštaju veštačenja Instituta za sudsku medicinu u Lozani, navodi se da DNK analiza, uzeta sa predmeta koje je neposredno pre smrti koristio Dehari (žilet, olovka pričvršćena za pertlu i komad metala), nije pokazala da je bilo drugih profila i kontakata osim njega.

Takođe, u izveštaju se navodi da su kompletirane toksikološke analize krvi Deharija i da su pokazale prisustvo kofeina i odsustvo etanola.

„Što se tiče ekshumacije tela preminulog, nema preporuke u veštačenju i nije preporučljivo da se telo ponovo pregleda s obzirom na to koliko je vremena prošlo“, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Dodaje se da je izveštaj iz Švajcarske stigao još 1. aprila ove godine, ali da se sa objavljivanjem čekalo zbog prevoda sa francuskog na albanski jezik, te da će u zakonskom roku biti dostavljen porodici Dehari na oba jezika.

„Specijalno tužilaštvo će nastaviti da istražuje ovaj slučaj i uverava porodicu Dehari i javnost da će na osnovu svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti i ovlašćenja sprovesti stručne istrage do njegovog potpunog rasvetljavanja“, navodi se u saopštenju.

Astrit Dehari (26), bio je student medicine i aktivista LVV. On je preminuo u sobi pritvorske jedinice zatvora u Prizrenu 5. novembra 2016., a smrt je nastupila u vreme dok su pritvorenici sa kojima je delio pritvornu jedinicu bili u popodnevnoj šetnji u dvorištu zgrade.

Dehari je, zajedno sa još pet aktivista LVV bio pod istragom zbog navodne umešanosti u slučaj granatiranja zgrade Skupštine Kosova u Prištini, u avgustu iste godine.

Od samog početka LVV i porodica tvrde da je Dehari ubijen, ali je tada glavni tužilac u Prizrenu, Sulj Hodža, nakon dvonedeljne istrage, Deharijevu smrt proglasio samoubistvom. Nakon toga, na insistiranje porodice, vlada Kosova koju je tada vodio Isa Mustafa, zatražila je nezavisnu ekspertizu o okolnostima smrti Deharija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.