Švajcarski forenzičari: Ne isključivati mogućnost umešanosti trećeg lica u okolnosti smrti Deharija

U slučaju smrti aktiviste Samoopredeljenja, Astrita Deharija, koji je 5. novembra 2016. preminuo u sobi pritvorske jedinice zatvora u Prizrenu, ne treba isključiti umešanost treće osobe, navodi se u specijalističkom izveštaju švajcarskog Forenzičkog instituta u Lozani, prenosi Koha.

„Kao što se navodi u našem ekspertskom nalazu EI80001, imamo sumnje kada su u pitanju okolnosti smrti gospodina Dehari Astrita. Hipoteza o samoubistvu g. Dehari Astrita uz pomoć određenih sredstava, koju su razvili lekari sudske medicine izgleda malo verovatna i treba imati na umu intervenciju trećeg lica u ovom događaju sa fatalnim ishodom“, navodi se u ekspertskom izveštaju koji je jutros predstavljen porodici Dehari i tužilaštvu u Prizrenu.

U sažetku izveštaja dostavljenog medijima, navodi se da je jedan od nalaza ovog instituta i kompletan DNK profil uzorka za koji su kosovski stručnjaci nakon istrage naveli da „sadrži malo ili nimalo DNK“.

Astrit Dehari (26), bio je student medicine i aktivista LVV. On je preminuo u sobi pritvorske jedinice zatvora u Prizrenu 5. novembra 2016., a smrt je nastupila u vreme dok su pritvorenici sa kojima je delio pritvornu jedinicu bili u popodnevnoj šetnji u dvorištu zgrade.

Dehari je, zajedno sa još pet aktivista LVV bio pod istragom zbog navodne umešanosti u slučaj grantiranja zgrade Skupštine Kosova u Prištini, u avgustu iste godine.

Od samog početka LVV i porodica tvrde da je Dehari ubijen, ali je tada glavni tužilac u Prizrenu, Sulj Hodža, nakon dvonedeljne istrage, Deharijevu smrt proglasio samoubistvom. Nakon toga, na insistiranje porodice, vlada Kosova koju je tada vodio Isa Mustafa, zatražila je nezavisnu ekspertizu o okolnostima smrti Deharija.

Kosovsko tužilaštvo će pokrenuti novu istragu o okolnostima smrti Astrita Deharija.

Sulj Hodža danas vrši funkciju specijalnog tužioca i trenutno je predmetni tužilac u dva slučaja visokog profila od velikog interesovanja za srpsku zajednicu – ubistvo Olivera Ivanovića i istrage u vezi sa navodnom mrežom krijumčara, a u kojoj je do sada uhapšeno 25 policajaca, uglavnom sa Severa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.