Priština: Protestni marš nakon smrti Astrita Deharija, građani traže pravdu i odaju počast

U Prištini je počeo protestni marš pravde nakon smrti aktiviste Samoopredeljenja, 26-godišnjeg studenta medicine, Astrita Deharija koji se nalazio u pritvoru u Prizrenu i pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima preminuo u subotu u prizrenskoj bolnici. Lider Samoopredeljenja Visar Imeri optužio je danas kosovsku vlast da je neposredno odgovorna za Deharijevu smrt. Još jedan od lidera ovog pokreta, Aljbin Kurti, ipak, tvrdi da je njihov aktivista ubijen.

Iako neki mediji u Prištini javljaju da nekoliko desetina građana maršira, na snimcima koji idu uživo, prisutan je veći broj građana. Kovčeg sa telom Deharija izložen je na otvorenom u centru Prištine i prekriven albanskom zastavom. Građani u velikom broju pristižu i odaju poštu.

Ovaj događaj uživo prenosi i pokret "Samoopredeljenje" na svojoj Fejsbuk stranici.

Deharijev otac je ranije danas tokom komemorativnog skupa rekao da će ideali za koje se njegov sin borio postati stvarnost.

"Spavaj uveren da će jednog dana sve ovo postati stvarnost," rekao je on.

Iako je glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prizrenu, Sulja Hodža, prethodno potvrdio da je Dehari umro od gušenja, ali da se još uvek čeka na zvaničan nalaz obdukcije, lider Samoopredeljenja, Visar Imeri, je danas na komemorativnom skupu istakao da će insistirati na pravdi, te da su kosovske vlasti odgovorne za njegovu smrt.

"To što su Astrita držali u pritvoru nije moglo da zatoči njegov um i zbog toga je pritvor bio nepotreban. Ne možemo ga zameniti, već samo žaliti. Ova vlast je glavni krivac za njegovu smrt i tražićemo pravdu," rekao je vođa Samoopredeljenja.

Aktivista Samoopredeljenja, Astrit Dehari, preminuo je u subotu u prizrenskoj regionalnoj bolnici. Imao je 26 godina i bio pri kraju studija medicine. Astrit Dehari je prethodno proveo u pritvoru 68 dana. Priveden je u okviru istrage pod sumnjom da je, zajedno sa još pet aktivista – planirao, organizovao i izvršio napad na zgradu kosovske skupštine 4. avgusta 2016.

Dehari će biti sahranjen danas u selu Zlatar blizu Matičana.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.