Kallxo: Kosovski istražni organi tragaju za zatvorenikom koji je delio ćeliju sa Astritom Deharijem

Portal Kallxo juče je javio da istražni organi tragaju za zatvorenikom koji je delio ćeliju sa Astritom Deharijem, aktivistom Samoopredeljenja (LVV) koji je pod nerazjašnjenim okolnostima umro u zatvoru u Prizrenu 2016.

U međuvremenu, kako je javila prištinska Koha, kosovsko Specijalno tužilaštvo do sada je ispitalo 14 svedoka, među kojima i bivšeg direktora policije u Prizrenu, Neđmija Krasnićija (Nexmi Krasniqi).

Traga se za Adonisom Gašijem (Adonis Gashi), osuđenim za ubistvo policajca Šemsedina Gašija (Shemsedin Gashi).

Drugi „cimeri“ Astreita Deharija, umrli su nekoliko meseci nakon Deharijeve smrti, prenosi Kallxo.

LVV i porodica tvrde da je Dehari ubijen, ali je tada glavni tužilac u Prizrenu, Sulj Hodža, nakon dvonedeljne istrage, Deharijevu smrt proglasio samoubistvom. Nakon toga, na insistiranje porodice, vlada Kosova koju je tada vodio Isa Mustafa, zatražila je nezavisnu ekspertizu o okolnostima smrti Deharija.

Ekspertiza je zatražena na švajcarskom Forenzičkom institutu koji je oktobra 2019. Osnovnom tužilaštvu u Prizrenu dostavio izveštaj u kom su naveli da u slučaju smrti Deharija „ne treba isključiti umešanost treće osobe“.

Povodom informacije da se traga za Gašijem, oglasila se poslanica Samoopredeljenja, Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu), navodeći da je ova vest „šok za sve koji traže pravdu za Astrita“.

Povezani članci:

Tužilaštvo: Astrit Dehari počinio samoubistvo

Švajcarski forenzičari: Ne isključivati mogućnost umešanosti trećeg lica u okolnosti smrti Deharija

Specijalno kosovsko tužilaštvo preuzima slučaj smrti aktiviste LVV, Astrita DeharijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.