LVV, Svečlja i ministarstvo pravde: Manipulacije Tužilaštva u slučaju Dehari; Tužilaštvo: To nije tačno

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Ministarstvo pravde je iznelo ozbiljne optužbe na račun Specijalnog tužilaštva Kosova da širi propagandu i manipuliše u slučaju Astrita Deharija, aktiviste pokreta Samoopredeljenja koji je pronađen mrtav 5. novembra 2016. godine u zatvoru u Prizrenu.

Ministarstvo pravde je u saopštenju danas istaklo da Specijalno tužilaštvo manipuliše objavljivanjem delimičnih zaključaka dopunskog veštačenja švajcarskog instituta i da „pokušava da ubije utvrđivanje pravde“.

Specijalno tužilaštvo je u utorak saopštilo da je 1. aprila primilo izveštaj Instituta za sudsku medicinu u Lozani, u vezi sa slučajem Astrita Deharija. Kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima, u izveštaju sa veštačenja navodi se da „DNK analiza, sa predmeta sa kojima je Dehari bio u kontaktu, u trenucima blizu smrti (žilet, olovka pričvršćena za pertlu i komad metala) nije pokazala DNK profil, osim profila Astrita Deharija“.

Takođe, u izveštaju se, prema navodima Specijalnog tužilaštva, pominje da su dodatne toksikološke analize periferne krvi Deharija pokazale prisustvo kofeina, a ne etanola.

„Građanski pozivi ’Pravda za Astrita’, pozivi su na trijumf pravde. Pravda mora biti potpuna, nikako manjkava. Jasna, nikako zbunjujuća. Tačna, sa potpunim istraživanjima koje treba sprovesti i sa naučnom ekspertizom. Slučaj Astrit Dehari šokirao je svakog građanina Kosova, svi smo svedoci, od kada je stigla vest da Dehari više nije živ, čitav niz implikacija institucija, bilo onih pravosudnih, bilo medija tadašnje vlasti, pojurili su da razglase da je Astrit Dehari izvršio ‘samoubistvo“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo pravde je saopštilo da je Specijalno tužilaštvo, nakon dobijanja dodatnog veštačenja, „potrčalo da jednostrano propagira rezultat ovog izveštaja, putem saopštenja koje svedoči o značajnim intelektualnim nedostacima, potpunom nedostatku naučnih saznanja, potpuno nestručnom jeziku, čak zlonamernom“.

„Razočarani smo ovim pristupom! I pre nego što je porodica Astrita Deharija prihvatila izveštaj švajcarskog instituta, Specijalno tužilaštvo objavljuje dva zaključka, a ne pet, koliko ih je ukupno“, dodali su iz Ministarstva pravde.

Ovo ministarstvo je saopštilo i da se „žurba sa saopštenjem Specijalnog tužilaštva, poput neposrednih izjava tadašnjeg načelnika policije i Osnovnog tužilaštva u Prizrenu, na sličan način ponavlja i u izjavama Specijalnog tužilaštva“.

„Kome doprinosi takva manipulacija, gde se objavljuju delimični zaključci? Kako pravosuđe može biti toliko pristrasno i selektivno, a posebno telo kao što je tužilaštvo, koje ne sme da zanemari nijednu istragu koja se vodi u bilo kom konkretnom slučaju. Astrit Dehari je umro u rukama države. Neodgovornost organa je takođe proizvela ovu strašnu situaciju. Neodgovornost organa i ovaj slučaj Specijalnog tužilaštva, imaju tendenciju da ubiju utvrđivanje pravde. Uprkos preprekama koje nameću razni pojedinci ili grupe, koji i dalje pokušavaju da spreče rešavanje slučaja Dehari, ne mogu u potpunosti da ospore pravdu“, saopštilo je kosovsko Ministarstvo pravde.

Nakon optužbi na račun Specijalnog tužilaštva, Ministarstvo pravde je navelo da će u okviru svojih nadležnosti preduzeti svaki korak, svaku akciju na jačanju pravosudnog sistema i da će odgovarati na svaki zahtev za punu pravdu za Astrita Deharija.

Podsetimo, aktivista pokreta Samoopredeljenje, Astrit Dehari, pronađen je mrtav u zatvorskoj ćeliji u Prizrenu 5. novembra 2016. godine, gde je bio zatvoren zbog sumnje da je, zajedno sa još nekoliko aktivista, napao zgradu kosovske skupštine.

KoSSev: Osim ministarstva pravde, sumnju da Tužilaštvo ne iznosi punu istinu, izrazio je i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja, istakavši da u izveštaju koji je poslat iz Švajcarske ima pet zaključaka, od kojih je Tužilaštvo iznelo samo dve.

Da je izveštaj iz Lozane delimično objavljen, tvrdi i Pokret Samoopredeljenje.

Nakon ovih optužbi, oglasilo se i Tužilaštvo, koje tvrdi da nije manipulisalo izveštajem i koje je pozvalo sve one, koji imaju takvu sumnju, da se obrate direktno Institutu za sudsku medicinu u Lozani u Švajcarskoj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.