Kosovsko ministarstvo pravde suspendovalo glavnog inspektora zbog slučaja Dehari

 

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran, jučerašnje izdanje)

Ministarstvo pravde saopštilo je u sredu da je suspendovalo glavnog inspektora Kosovskog inspektorata, Ilbera Topalija (Ilber Topalli), u vezi sa smrću Astrita Deharija (Astrit Dehari) u Pritvornom centru u Prizrenu 2016. godine.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je odluka o suspenziji doneta na osnovu nalaza izveštaja Inspektorata ovog ministarstva. Ministarstvo na čijem je čelu Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu) tvrdi da je Topali počinio ozbiljne proceduralne prekršaje u slučaju Dehari.

„Disciplinski postupak protiv Topalija je pokrenut zbog navoda o teškim proceduralnim prekršajima koji se odnose na incident u vezi sa Astritom Deharijem, koji je preminuo u Pritvornom centru u Prizrenu, 5. novembra 2016. godine“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane pozvalo je na nastavak istražnih postupaka radi daljeg tretmana svih okolnosti do konačnog rasvetljavanja ovog slučaja.

Aktivista pokreta Samoopredeljenje, Astrit Dehari, pronađen je mrtav u zatvorskoj ćeliji u Prizrenu 5. novembra 2016. godine, gde je držan pod sumnjom za napad na zgradu Skupštine Kosova, zajedno sa još nekoliko aktivista.

Tužilaštvo je tada saopštilo da je reč o samoubistvu, dok je porodica i dalje insistirala da je reč o ubistvu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.