Jeremić: Priština od Vučića već dobila što su mogli u Briselu da dobiju, sada idu dalje


„Od tog Briselskog procesa očigledno više nema ništa. Razlog je to što je Srbija već predala sve ono što je u okviru Briselskog procesa mogla da preda albanskoj strani, rasformirana je srpska država praktično na severu Kosova i Metohije, predat je elektroenergetski sistem, dat je međunarodni telefonski broj itd.,“ kazao je gostujući sinoć u Pregledu dana na Newsmax Adria, predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić dan nakon što su u Briselu sastali predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Jeremić kaže da se to sve desilo od 2013. godine do danas.

Tvrdi i da ono što sada Prištinu zanima je samo ono što ne može da dobije u Briselu.

„A to je stolica u Ujedinjenim nacijama i dalja međunarodna afirmacija kroz članstvo u međunarodnim organizacijama i sa istekom tzv. Vašingtonskog sporazuma odnosno moratorijuma koje je Vašingtonski sporazum predvideo na godinu dana“, kaže.

Jeremić je objasnio i da moratorijum, odnosno, kako je kazao, albansko uzdržavanje od lobiranja za članstvo u međunarodnim organizacijama, ističe u septembru i da nakon toga može da se očekuje ofanziva Prištine na UNESCO:

„Na članstvo u UNESCO-u s obzirom na to da stolicu u UN, zahvaljujući mišljenju Međunarodnog suda pravde, ne mogu dobiti bez odluke Saveta bezbednosti u kom sede Rusija i Kina, dakle tamo je zacementiran zid“.

Što se tiče UNESCO-a, nije pitanje šta će Vučić dati ili neće dati „jer je tamo glasanje praktično slobodno i sve zemlje imaju jedan glas, potrebno je ostvariti dvotrećinsku većinu da bi postali član UNESCO-a“, precizirao je Jeremić.

Ponovio je da je u glasanju za prijem Kosova u UNESCO, 2015 godine, poraz Srbije izbegnut „za dlaku“, ali i naglasio da je situacija sada teža i da ovog puta Srbija „nije spremna za glasanje“.

„Srbija je napravila u poslednjih godinu dana niz izuzetno trapavih diplomatskih koraka u tom smislu, pre svega kroz Vašingtonski sporazum praktično je otvorila vrata jednoj zemlji da prizna Kosovo, to je bio Izrael a nakon toga glasala da Albanija postane član Saveta Bezbednosti, time posala poruku celom svetu da joj kada je reč o statusu Kosova u međunarodnim organizacijama – do toga nije preterano stalo“, obrazložio je Jeremić.

Jeremić, koji je bio ministar spoljnih poslova Srbije, kao i kandidat za generalog sekretara UN, te predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, tvrdi i da se o Kosovu ne rešava u Briselu, već u, kako je kazao, konkretnim međunarodnim organizacijama.

Velika očekivanja od briselskog procesa nema i zato što Priština, kako veruje, nije ni zainteresovana za isti upravo zbog Vučićvih ustupaka.

„Zato ja nemam neka velika očekivanja od Briselskog procesa pošto Priština za njega očigledno više nije ni zainteresovana, dobili su već od Vučića sve što su mogli da dobiju a sada idu dalje“.

Pročitajte još:

Stefanović: Vučiću odgovara nekonstruktivni Kurti, SAD će morati da se uključe

Kurtijev dokument: 11 barijera Srbije prema Kosovu ili 11 zahteva kojima se traži priznanje?

Lajčak: Vrlo mali napredak, jedini ishod razgovora – dijalog će se nastaviti

Mrdalj: Vučićeva izjava da je zabrinutiji za položaj Srba, mogla bi podstaći nove napade

Kurti u Briselu: Srbija je došla na Kosovo genocidom i otišla sa genocidom, Vučić zloupotrebljava Dragicu

Vučić iz Brisela: Kurti optužio Srbiju za tri genocida, hoće da ukine dijalog, brinem se za bezbednost Srba

Borelj: Prvi sastanak Vučić-Kurti nije bio posebno plodonosan, očekujem da će ovaj biti

Nova runda dijaloga – Kurti i Vučić danas u Briselu

Kurti protiv Vučića ili nastavak borbe (međunarodno)pravnim sredstvima

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.