Đurić: Poligrafsko testiranje nije sudski dokaz ali nedvosmisleno govori da li je neko kriv ili ne

Marko Đurić, Foto: Kancelarija za KiM
Marko Đurić, Foto: Kancelarija za KiM

Poligrafsko testiranje nije sudski dokaz ali poligrafsko testiranje je nešto što nedvosmisleno govori da li je neko kriv za nešto ili nije, a Milan Radoičić je prošao poligraf, što sugeriše da nije kriv za ubistvo Olivera Ivanovića, izjavio je danas na vanrednoj konferenciji za medije direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, odgovarajući na pitanje novinara. 

I istog sekunda kada Priština ukine svoje diskriminatorske mere koje krše ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji Srbi i srpski gradonačelnici koji su suspendovali svoje učešće u prištinskim institucijama biće spremni da se u njih vrate

Đurić je upitan za stav povodom izjave predsednika Srbije, Aleksandra Vučića da je Milan Radoičić nevinKako to može bilo ko da izjavi pre sprovedene istrage? – odgovorio je da je srpskoj policijskoj istrazi, za razliku od istrage prištinske strane i drugih međunarodnih organa na KiM, koji dosad nisu dali prave odgovore, pošlo za rukom da dođe do iskaza kojim je utvrđeno da Radoičič nije počinilac tog zločina.

„Gospodin Radoičić je došao i dao iskaz pred srpskim policijskim organima, najboljim stručnjacima koje ova zemlja ima, domaćim, međunarodno sertifikovanim poligrafistima, prošao poligrafsko testiranje na kojem se utvrdilo da on nije počinilac tog zločina“ – rekao je Đurić.

Novinar N1 Miodrag Sovilj je postavio pitanje da li to znači da je time istraga gotova, na šta je Đurić odgovorio da je ta „činjenica očigledno iznervirala mnoge koji su priželjkivali da krivca za ubistvo Olivera Ivanovića traže doveka na srpskoj strani“. Đurić je izjavio i da je „duboko uveren da su neki želeli da uklone Milana Radoičića“.

„Kada je ona rulja upala u Severnu Kosovsku Mitrovicu pre neko jutro, da je on ubijen, potpuno sam siguran da je tada Radoičič likvidiran, da bi doveka bio okrivljen kao neko ko je već godinu dana unazad nacrtan kao krivac za to ubistvo. I time se raspao plan i dela onih u Prištini možda i dela nekih sa strane, a nažalost možda i dela onih domaćih telala, onih kojima se poklapaju interesi sa Prištinom, koji su želeli da na tome grade podelu Srba koji su želeli da zauvek stigmatizuju Srbe na severu Kosova i Metohije,“ rekao je Đurić.

Dodao je da to nije bio jedini cilj već da bi time bile uklonjene „neke od ključnih figura koje su u stanju da se suprotstave i pruže otpor namerama Prištine da u potpunosti ovladaju tim prostorom“.

Novinar Miodrag Sovilj istakao je da nije dobio odgovor na pitanje.

Poligrafsko testiranje nije validan dokaz u sudskom postupku, što je nešto što bi, kako je novinar rekao, Đurić kao pravnik trebalo da zna. Postavio je ponovo pitanje da li je time po njemu (Đuriću) istraga završena, budući da njegova izjava tako sugeriše.

„Poligrafsko testiranje nije sudski dokaz ali poligrafsko testiranje je nešto što vam nedvosmisleno govori da li je neko kriv za nešto ili nije, i Milan Radoičić je prošao poligraf, dakle on nije kriv, nije odgovoran za ubistvo Olivera Ivanovića, za pripremu i za sve drugo,“ rekao je Đurić.

Na pitanje novinara zašto onda postoji sudstvo, sudski postupak, Đurić je odgovorio pitanjem:

„A zašto prištinsko pravosuđe i međunarodno pravosuđe na Kosovu i Metohiji 11 meseci nema odgovor na to pitanje i zbog čega se neki u Srbiji toliko nerviraju zbog činjenice da se dokazalo?“

Đurić je ukazao na jedan, kako je on rekao, nešto drugačiji smer razmišljanja od onog kojim je novinar krenuo.

Ponovio je nedavne navode predsednika Vučića da je namera očigledno bila da se Beograd okrivi, „da se kaže, Radoičić je ovakav i onakav, on je ubica, Srbi iz Srpske liste svi su oni ubice, Beograd je uvezan sa svime time i da se na taj način srpska strana dodatno oslabi u predvečerje eskalacije ovih sukoba sa kojim danas imamo posla“.

Međutim, novinar Miodrag Sovilj je ponovio da je postavio pitanje u vezi sa tvrdnjom da je Radoičić nevin bez pokrenutog sudskog postupka.

„Ono što je nedvosmisleno utvrđeno, i to može da verifikuje svaka policija na svetu, dakle oni koji su stigmatizovani duže od godinu dana, onaj ko je godinu i nešto dana crtan kao glavni krivac za to ubistvo, nije kriv,“ odgovorio je Đurić.

Novinar je po treći put ponovio pitanje, kako to tvrdi (Đurić) bez sudskog postupka, na šta je Đurić rekao:

„Pa, gospodine, izjave nisu date u parku, nisu date na Marsu, one su date u policiji.“

Marko Đurić je inače današnju vanrednu konferenciju za štampu sazvao kako bi pozvao međunarodnu zajednicu da „urazumi Prištinu da poštuje pravo“ i da se Priština zaustavi sa puta, kako je najavio „dalje eskalacije problema“.

„Srbi su reagovali mirno na sve provokacije. Mi ne želimo bilo kakav sukob a potpuno je jasno da Priština upravo to želi da izazove,“ kaže ovaj zvaničnik.

I danas je pomenuo osvajanje Severa i nove pretnje iz Prištine o tome da će da „gaze“, dok Srbi nastavljaju da poštuju Briselski sporazum i Srbija neće da napravi nijedan agresivan potez.

Posle jučerašnjih ostavki četiri gradonačelnika, pa obustave komunikacije i saradnje lokalnih skupština i prištinskih institucija, i uz to još i najave da su kosovske opštinske administracije prestale da postoje na Severu, iz Beograda ova poruka:

„I istog sekunda kada Priština ukine svoje diskriminatorske mere koje krše ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji Srbi i srpski gradonačelnici koji su suspendovali svoje učešće u prištinskim institucijama biće spremni da se u njih vrate, kada Priština bude ukinula svoje diskriminatorske mere.“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.