Rakić: Takse uperene protiv opstanka Srba na KiM, ne protiv Srbije

Srpska lista Beograd

Takse koje je Priština uvela nisu uperena protiv Srbije, kao što neki to iz Prištine pokušavaju da nametnu i da skrenu temu u javnosti, te takse su uperene direktno protiv opstanka srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije – reči su predsednika Srpske liste Gorana Rakića nakon danas održanog sastanka predstavnika Srba na Kosovu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Poruke o „krizi koju je izazvala Priština“, nizom mera koje su uperene samo protiv Srba na Kosovu, a ne i protiv Srbije i BiH, izneli su takođe i ostali predstavnici Srba sa KiM u svojim obraćanjima medijima. Sličnu poruku sa jutrošnjeg otvaranja fabrike u Zrenjaninu šalje i predsednik Srbije, naglašavajući da Srbija nema kontrolu „ni nad jednim pedljem Kosova i Metohije“, ali „ima svoj narod koji je spreman da čuva svoja ognjišta“. Narod na KiM-u ima državu Srbiju, koja je spremna da im pomogne u suočavanju sa problemima, danas ove poruke od predsednika. 

Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić predvodi grupu Srba na razgovore kod predsednika

Na sastanku sa predsednikom Vučićem, kako je bilo najavljeno, govorilo se o daljim koracima kao odgovor na „krizu koju je izazvala Priština“, a u Beograd je ponovo stigla grupa od 30-ak srpskih predstavnika kosovskih i srpskih institucija, opština, ministri, na čelu sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i potpredsednicima. Njih je u predsedništvo predvodio potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koji do sada nije bio viđen od pokušaja njegovog hapšenja pretprošle nedelje u Kosovskoj Mitrovici, takođe uz direktora kancelarije za KiM Marka Đurića. Kako je javila novinarka N1, Žaklina Tatalović, sa ovog događaja, on nije posle sastanka sa ovom grupom Srba koju je doveo, stao pred novinare.

Predsednik traži i zahteva pre svega mirne dalje korake

O predlogu ujedinjenja Mitrovice – Namera Bahtirija je da ovim putem protera Srbe

Na pitanje novinara da prokomentariše predlog o „ujedinjenju“ južnog i severnog dela Mitrovice, gradonačelnika Južne Mitrovice, Agima Bahtirija, dojučerašnji gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić rekao je da to nije prvi put da gradonačelnik Bahtiri, ali i političari iz Prištine „imaju pretenzije da zauzmu i Sever Kosova odnosno Severnu Mitrovicu“.

Kao frapantan podatak, naveo je da u Južnoj Mitrovici ne živi nijedan Srbin. Namera Bahtirija je da ovim putem protera Srbe, kaže Rakić i šalje poruku Bahtiriju i svima onima koji misle drugačije:

„Mi ostajemo dole, borićemo se mirno, nenasilno, demokratski i nećemo otići sa tog prostora.“

„Pre svega, na današnjem sastanku upoznali smo predsednika Vučića sa strahom i zabrinutošću sa kojom se suočava srpski narod na KiM-u,“ rekao je Rakić.

Predsednika su upoznali i sa tim da su „pre dva dana gradonačelnici sa Severa podneli ostavke na mesto gradonačelnika,“ a predsednik Srbije, kako je rekao Rakić, traži i zahteva, bez obzira na dalje korake, mirne i nenasilne i demokratske proteste, nezavisno od „svega onog što Priština bude u daljim koracima preduzimala protiv srpskog naroda na KiM-u“.

„Kao što znate, takse koje je Priština uvela, mogu slobodno da kažem i narodu koji živi ovde, nisu uperene protiv Srbije, kao što neki to iz Prištine pokušavaju da nametnu i da skrenu temu u javnosti, te takse su uperene direktno protiv opstanka srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije,“ naglasio je Rakić.

Rakić je u ime Srpske liste takođe pozvao građane da nastave sa mirnim, demokratskim i nenasilnim protestima, pozdravljajući protest studenata koji su „bukvalno selotejpom preko svojih usta pokazali da Evropa ćuti i ne tera Prištinu da povuče takse“.

„Mi oružje nemamo, ali nemamo ni rezervni grad, nemamo ni rezervnu državu“

Do nedavno gradonačelnik Severne Mitrovice u kosovskom sistemu, takođe je imao i poruku za Prištinu i Evropu:

„Mi oružje nemamo, ali nemamo ni rezervni grad, nemamo ni rezervnu državu. Mi ćemo ostati na svojim ognjištima, borićemo se mirno, nećemo se povući, bez obzira kakve vi mere budete preduzeli protiv srpskog naroda.“

Situaciju na terenu je nazvao „alarmantnom“, jer su „zalihe pri kraju“, naglasivši da hrane još uvek ima, kao i da je mnogo teže ljudima južno od Ibra.

Nema povlačenja „bez obzira na veru“

„Mi oružje nemamo ali nemamo ni rezervni grad, ni rezervnu državu. Mi ćemo ostati na svojim ognjištima, borićemo se mirno. Nećemo se povući bez obzira kakve vi vere budete preduzeti protiv srpskog naroda.“ (Goran Rakić)

Sem hrane, pri kraju su i energenti

Stiže hladno vreme, žali se Rakić, pa će se narod već sutra suočiti sa problemom da nema energenata.

„Pitanje je da li će naše škole, naši studentski domovi, već ukoliko sutra imati grejanje jer gradska toplana u Mitrovici radi na mazut. Pitanje je kako će ti energenti sutra stići u Kosovskoj Mitrovici,“ rekao je Rakić.

Dalibor Jevtić slaže se sa Rakićem

Ministar za zajednice i povratak u ostavci u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić rekao je da su danas imali produktivan sastanak, kao i da su predsedniku Srbije pružili sve informacije o tome „kako trenutno srpski narod živi na prostoru Kosova i Metohije i na severu i na jugu“.

Naveo je da je situacija iz dana u dan sve teža i složio se sa Goranom Rakićem, da je posebno teško na jugu.

Slaže se i povodom toga da „mere Prištine“ nisu uperene protiv Srbije i BiH, već su direktno udar na srpski narod, na svakog srpskog građanina koji živi na Kosovu i Metohiji, samo sa jednim ciljem, a to je proterivanje Srba sa prostora KiM“.

Osim saopštenja i pisanja na Tviteru – konkretne mere

„Oni koji ćute na te i takve odluke i mere, podržavaju taj cilj,“ naglasio je Jevtić.

Osim saopštenja i pisanja na Tviteru, ovaj ministar u ostavci očekuje i konkretne mere, pre svega Evropske unije.

„EU ima mehanizam da na direktan način natera Prištinu da promeni odluke oko taksi koje su uvedene. Dakle EU može to da učini i preko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju a i preko nekih drugih mehanizama.“

„Ukoliko do toga ne dođe, Jevtić kaže da će nastaviti sa mirnim protestima i severno i južno od reke Ibar, sa slanjem vrlo jasnih poruka i postavljanjem jednog pitanja:

„Da li neko želi da konačno na Kosovu ima samo jedan narod? Da li sa ovim merama želi da konačno izvrši etničko čišćenje, i da li je to ono Kosovo za koje se i predstavnici i čitava međunarodna zajednica, samim tim slažu i zalažu?“

Miljana Nikolić – Evropa ćuti i mlitavo reaguje

Poslanica Srpske liste u parlamentu „Republike Kosovo“ Miljana Nikolić u svom obraćanju istakla je da su danas tražili pomoć od predsednika i države Srbije, zbog „humanitarne katastrofe koja je na pragu i koja se, kako je rekla, „ponavlja na Kosovu i Metohiji po ko zna koji put“.

Ova poslanica u Prištini tvrdi da je cilj „proterivanje Srba sa ovih prostora“. Takođe se slaže i sa prethodnim govornicima da Evropa ćuti, dodajući i „mlitavo reaguje“.

„Ovo ludilo mora da stane“

Gradonačelnik opštine Gračanica Srđan Popović istakao je da se meštani ove opštine „svakog jutra bude uznemireni u iščekivanju kako će proći dan“.

Naglasio je da „još uvek nisu dobili nikakav signal od bilo koga, a pogotovo međunarodne zajednice“, što, kako kaže, dodatno zbunjuje narod na centralnom Kosovu.

Boriće se mirno, dostojanstveno, jer, „ovo ludilo mora da stane“, zaključio je Popović.

Ivanović: Napad i protiv Srba sa KiM-a i srpske države

Direktor mitrovičkog KBC-a, Milan Ivanović, otkrio je da je na današnjem sastanku prisustvovala i premijerka Srbije, Ana Brnabić.

Gospodine Ivanoviću, kao lekar, šta možete reći na metod izgladnjavanja i smrzavanja naroda, što primenjuju trenutno Albanci, u 21. veku? – ovo je bilo pitanje novinarke Rada Komazec.

Ivanović je odgovorio da bi to trebalo da pitaju „one iz međunarodnih organizacija, one koji su zaduženi za uspostavljanje mira, demokratije, bezbednosti“.

Za razliku od prethodnika, Ivanović smatra da je reč o nasilju koje je upereno ne samo protiv Srba koji žive na KiM-u, već i protiv celog srpskog naroda i protiv srpske države.

Ivanović je objasnio i kako će konkretno predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić pomoći.

Upitan da prokomentariše trenutnu situaciju sa kiseonikom, s obzirom na to da je on upozoravao da kiseonika neće biti, ovaj dugogodišnji direktor Zdravstvenog centra, a sada KBC u Kosovskoj Mitrovici kaže:

„Najviše ga ima na Kopaoniku, nama Kopaonik nije daleko,“ a onda dodao da još uvek postoje „nedovoljne rezerve kiseonika“, te da će se u toku sledeće nedelje stabilizovati.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.