Grčki poslanik tvrdi da SAD zatvaraju otvorena pitanja na Balkanu posle Ivanovićevog ubistva

Posle ubistva Olivera Ivanovića, SAD su odlučile da na Balkanu zatvore sva otvorena pitanja, pa je prvi zadatak bio uvođenje Makedonije u NATO, tvrdi opozicioni poslanik u grčkom parlamentu Stavros Teodorakis, predsednik stranke “Potami” (Reka, prim.red.) i poslanik iz drugog izbornog distrikta u Solunu. Zaštita energetskog pojasa od Crnog do Jadranskog mora je strateški cilj za NATO i EU, ali tu su i “druge stvari”, kao “narkotici i šverc”. Upravo je Ivanović, podsetio je ovaj grčki poslanik, opisujući srpskog političara sa Kosova i Metohije kao “umerenog”, “često govorio o ilegalnoj trgovini narkoticima i naftom na Kosovu”. “Strah od Rusije i strah da Skoplje potpadne pod ruski uticaj, pokrenuli su zapad, Evropu i Ameriku,” takođe je kazao, govoreći o ruskoj podršci bivšem predsedniku Makedonije Nikoli Gruevskom koji je posle smene s vlasti prebegao u Mađarsku.

U grčkom parlamentu u toku je rasprava o ratifikaciji Prespanskog sporazuma. U zgradu parlamenta stigao je i grčki premijer Aleksis Cipras. Inače, o samoj ratifikaciji glasaće se, kako se očekuje, kasno noćas, jer oko 300 poslanika govori. Većina poslanika iz stranke Potami iz koje dolazi Teodorakis, iako u opoziciji, glasaće za Prespanski sporazum i time, kako se očekuje, omogućiti premijeru Aleksisu Ciprasu da obezbedi apsolutnu većinu od 151 (od ukupno 300) poslanika u grčkoj Skupštini.

U nastavku objavljujemo deo današnjeg govora Teodorakisa:

“Kako nam nije problem činjenica da će svi naši saveznici, svi, oni koji nas podržavaju oko pitanja Kipra i drže Tursku pod kontrolom, oni koji su kreditirali našu ekonomiju u teškim trenucima, svi saveznici Grčke – biti na suprotnoj strani ako odbijemo ovaj sporazum. Jedini koji će slaviti su Turska i Rusija.

Stvari treba nazvati pravim imenom. Nijedna grčka vlada ne bi mogla da nametne promenu imena susedne zemlje, da nije zapadna diplomatija izvršila pritisak da se ovo pitanje reši u ovom trenutku. Strah od Rusije i strah da Skoplje potpadne pod ruski uticaj, pokrenuli su zapad, Evropu i Ameriku.

Mali detalji sa velikim uticajem: 

U proleće 2017. ruski ambasador u [BJR] Makedoniji, posle nekoliko meseci, bez formirane vlade, pozvao je Gruevskog da Makedonija (tako ih Rusi nazivaju od prvog trenutka), traži rusku zaštitu i da napusti ideju o članstvu u NATO. Taj poziv je bio javno upućen. Kao što verovatno znate, u jesen 2016. dogodio se neuspeli puč koji je bio podržan od strane Rusije. U tom trenutku su se probudili Amerikanci i počeli su da pritiskaju i da zahtevaju od predsednika Ivanova da da mandat za formiranje vlade Zaevu, umerenom političaru.

Zaštita energetskog pojasa od Crnog do Jadranskog mora je strateški cilj za NATO i EU. Pored (nafte i gasa, prim.red.), tu su i druge stvari, kao narkotici i šverc. Početkom 2018. ubijen je Ivanović, umereni srpski političar, koji je često govorio o ilegalnoj trgovini narkoticima i naftom na Kosovu. Tada su, prema mišljenju svih analitičara, Amerikanci odlučili da treba da se zatvore otvorena pitanja na Balkanu, pa je prvi cilj integracija [BJR] Makedonije u NATO.”Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.