Hoti: Nema sporazuma o posetama visokih zvaničnika

 

Avdulah Hoti
Foto: KoSSev

Informacije o Sporazumu o razumevanju o posetama visokih zvaničnika Beograda i Prištine nisu tačne, napisao je na Fejsbuku kosovski premijer Avdulah Hoti.

„Vlada poštuje sporazum o slobodi kretanja. Međutim, svaki zahtev za posetu analiziraju nadležne institucije pre nego što bude odobren ili odbijen“, napisao je on još.

Pored ovog demanta, Hoti je jutros negirao i da je podneo ostavku.

Vest o „džentlmenskom sporazumu“ dve strane u Briselu preneo je juče Radio slobodna Evropa pozivajući se na izjavu portparola EU Petera Stana.

Reč sporazum, međutim, ne pominje se u prevodu RSE izjave Stana.

„Ne komentarišemo diplomatske/džentlmenske dogovore ili saglasnost koje EU postiže sa partnerima ili koje postoje među njima. Ali u ovom konkretnom slučaju mogu da potvrdim – ne ulazeći u detalje – da smo postigli razumevanje između Kosova i Srbije u vezi sa međusobnim posetama“, rekao je Stano RSE.

Navode o dogovoru tri strane da se posete zvaničnika Prištine centralnoj Srbiji i predsednika Vučića, Marka Đurića, Aleksandra Vulina i Petra Petkovića Kosovu, odlože i sakriju od javnosti, prvi je izneo u utorak uveče Vučić.

Kako je Vučić naveo, nakon što je 19. novembra na adresu vlade u Beogradu stigao zahtev kosovske ministarke spoljnih poslova, Meljize Haradinaj Stuble, da poseti Rašku, i nakon što je u Prištinu upućen sličan zahtev srpskih vlasti, EU je zatražila od strana da se situacija prvo „slegne“, da niko nigde ne ide, da se u javnosti o tome ne govori, da se ne bi uznemirili građani, na šta je Srbija pristala.

„Rekao sam, nema problema, mi samo hoćemo da za ono što smo dali mogućnost drugima, da se i za nas sačuva to pravo“, dodao je.

Međutim dodao je i da mu je Priština, uprkos dogovoru da se o tome ne priča, zabranila ulazak i saopštila tu informaciju javno.

„Onda su oni izašli u javnost kako su mnogo jaki i pametni pošto su zabranili ulazak“, dodao je predsednik.

Prethodno je, tokom vikenda kosovska ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stubla, saopštila da je njena poseta Raški gde je nedavno otkrivena masovna grobnica za koju se veruje da se u njoj nalaze tela osoba sa Kosova, a čijem iskopavanju je želela da prisustvuje ove nedelje „odložena“.

U istom saopštenju prva je potvrdila i postojanje istog zahteva iz Beograda koji je ocenila kao „uvredu“ u okolnostima kada je u Srbiji pronađena masovna grobnica u kojoj su, kako se veruje, tela kosovskih Albanaca ubijenih u prethodnom ratu.

Pored svih ovih zahteva, javnost je juče saznala i za postojanje pisma koji je Lajčak uputio Hotiju i u kojem je pozvao Kosovo na poštovanje Sporazuma o slobodi kretanja i službenim posetama koji su prethodno postignuti u Briselu, uz naznaku da njihovo nepoštovanje šalje vrlo negativnu poruku o kredibilitetu Kosova kao strane koja učestvuje u procesu dijaloga.

Pročijtajte još:

Stubla: Sloboda kretanja podrazumeva i otvaranje mosta na Ibru

Zvanične stavove vlade predstavljam ja, ne Haradinaj Stubla

Petković upozorio međunarodne predstavnike na ponašanje Haradinaj Stuble

Stubla: „Vučić ne može na Kosovo dok se ne izvini i dok odgovorni za genocid ne budu procesuirani pred međunarodnim sudom“

Vučić potvrdio da mu je Priština zabranila ulazak, Meljiza htela da pravi „politički šou“ u Raški

Stubla „odložila“ posetu Raški, navodni zahtev Vučića da poseti Kosovo, „uvreda“ – odgovor uvek isti, ali nije poznato i koji

EULEX dao detalje o procesu utvrđivanja lokacije na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci

Pronađeni posmrtni ostaci u kamenolomu kod Raške, Odalović: Na potezu sudija, na terenu smo

Gara: Posmrtni ostaci devet osoba pronađeni za 3 meseca na Kosovu, iskopavanja vršena i u K. Mitrovici

U kosovskoj skupštini žustro o pitanju nestalih; Hoti progres u pronalasku nestalih pripisao Vašingtonskom sporazumu

Nakon potvrde iz Srbije o pronalasku grobnice u Raški, Stubla optužuje: Srbija prikriva zločine

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.