Zvanične stavove vlade predstavljam ja, ne Haradinaj Stubla

Hoti Brisel
FOTO: Koha

„Ministri ponekad mogu da imaju određene stavove, ali na kraju oni ih koordinišu sa mnom (…) Zvanične stavove vlade predstavljam ja, a ne neko drugi,“ ovim komentarom je Avdulah Hoti objasnio stav ministarke u njegovoj vladi Meljize Haradinaj Stuble koja je juče saopštila da se srpskom predsedniku neće dozvoliti ulazak na Kosovo dok se, kako je kazala, ne izvini za „genocid“ Srbije.

Nakon ove izjave Haradinaj Stuble, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, poslao je pismo i to upravo Hotiju. Sadržaj pisma obelodanili su kosovski mediji, a Hoti je u Prištini održao konferenciju za medije.

Lajčak se, kao i srpski zvaničnici, pozvao na sporazum o slobodi kretanja.

„Za lica svake stranke koja se nalaze na javnim funkcijama važe posebna pravila, kako je i utvrđeno Sporazumom o službenim posetama. Sporazum o službenim posetama i njegove izmene i dopune koji čine sastavni deo tog sporazuma podrazumevaju način na koje će se urediti i izvršenje zvanične poseta. Ovi sporazumi, zajedno sa Sporazumom o slobodi kretanja, pokazali su se kao veoma korisni i predstavljaju dostignuće u radu između vas i Beograda koje bi trebalo očuvati“, navodi se u Lajčakovom pismu koje su objavili kosovski mediji.

Lajčak je podsetio Hotija da oba sporazuma (o slobodi kretanja i posetama) predstavljaju obaveze dogovorene u okviru dijaloga koje i Kosovo i Srbija moraju da poštuju.

„Nepoštovanje ovih sporazuma šalje vrlo negativnu poruku o kredibilitetu Kosova kao strane koja učestvuje u procesu dijaloga. Takva kršenja podrivaju napore za normalizaciju odnosa između strana i dovode do eskalacije tenzija na terenu; ovo ozbiljno utiče na tekuće diskusije o budućem sveobuhvatnom sporazumu“, napisao je on.

Lajčak je rekao Hotiju da njegova podrška u svojstvu premijera ima presudnu ulogu u tome da kosovske institucije nastave da ispunjavaju svoje obaveze iz dijaloga. „EU očekuje da Kosovo nastavi da radi na postizanju sveobuhvatne normalizacije odnosa sa Srbijom, a to podrazumeva poštovanje i sprovođenje svih dogovora do sada postignutih u okviru dijaloga“, napisao je Lajčak.

Hoti je potvrdio da je dobio pismo, dodajući da je u redovnoj komunikaciji sa Lajčakom te da se i Kosovo zalaže za slobodno kretanje, ali da postoje, kako je kazao „određena osetljiva pitanja koja u kontekstu situacije postaju osetljiva“.

„U redovnoj sam komunikaciji s njim, ali svaki zahtev za posetu biće tretiran u kontekstu osetljivosti situacije kroz koju prolazimo “, preneli su mediji u Prištini.

Prošlog četvrtka na adresu vlade u Beogradu stigao je zahtev kosovske minsitarke spoljnih poslova, Meljize Haradinaj Stuble, da poseti Rašku i prisustvuje nastavku iskopavanja masovne grobnice u kojoj su, kako se veruje, osobe sa Kosova.

Istog dana, na adresu kosovskog MSP stigao je sličan zahtev i srpske strane. Vučić, Vulin, Petkovič i Đurić, tražili su da posete Kosovo, ali i iskopavanje nekoliko lokacija u blizini Đakovice za koje srpska strana veruje da bi mogle da takođe predstavljaju masovne grobnice.

Zahtev srpske strane je odbijen, dok je poseta Haradinaj Stuble „odložena“, saznaće javnost nekoliko dana kasnije kada su informacije o ovim zahtevima procurele iz kosovskog MSP.

Da su informacije o zahtevima za posete trebale ostati tajne, potvrdio je i predsednik Vučić –  EU je zatražila od strana da se situacija prvo „slegne“, da niko nigde ne ide, da se u javnosti o tome ne govori, da se ne bi uznemirili građani, na šta je Srbija pristala – rekao je on u utorak uveče.

Međutim, uprkos dogovoru da se o tome ne priča, Priština je zabranila ulazak i saopštila tu informaciju javno, dodao je on, okrivljujući istovremeno Haradinaj Stublu da je želela da „napravi politički šou“.

Istom optužbom uzvratila mu je ona juče.

„Prošlo je vreme kada se Kosovo koristilo kao valuta za međunarodne trgovina i kao politička platforma za političke nastupe Vučića i Srbije“, saopštila je između ostalog u objavi na koju je danas reagovao Hoti.

Povezani članci:

Petković upozorio međunarodne predstavnike na ponašanje Haradinaj Stuble

Stubla: „Vučić ne može na Kosovo dok se ne izvini i dok odgovorni za genocid ne budu procesuirani pred međunarodnim sudom“

Vučić potvrdio da mu je Priština zabranila ulazak, Meljiza htela da pravi „politički šou“ u Raški

Stubla „odložila“ posetu Raški, navodni zahtev Vučića da poseti Kosovo, „uvreda“ – odgovor uvek isti, ali nije poznato i koji

EULEX dao detalje o procesu utvrđivanja lokacije na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci

Pronađeni posmrtni ostaci u kamenolomu kod Raške, Odalović: Na potezu sudija, na terenu smo

Gara: Posmrtni ostaci devet osoba pronađeni za 3 meseca na Kosovu, iskopavanja vršena i u K. Mitrovici

U kosovskoj skupštini žustro o pitanju nestalih; Hoti progres u pronalasku nestalih pripisao Vašingtonskom sporazumu

Nakon potvrde iz Srbije o pronalasku grobnice u Raški, Stubla optužuje: Srbija prikriva zločinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.