Stubla „odložila“ posetu Raški, navodni zahtev Vučića da poseti Kosovo, „uvreda“ – odgovor uvek isti, ali nije poznato i koji

Foto: Ridvan Slivova/Telegrafi

Kosovska delegacija dobila je poziv da prisustvuje nastavku iskopavanja posmrtnih ostataka iz masovne grobnice u Kiževku, dok je najavljena poseta kosovske ministarke spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stuble, istoj lokaciji „odložena“ saopštila je ona. U istom saopštenju obaveštava javnost da je navodni zahtev za posetu srpskih zvaničnika Kosovu, „uvreda“ u datim okolnostima.

„Zahtev Vučića, Vulina, Đurića i Petkovića da posete Kosovo, u vreme kada se Kosovo suočava sa ponovnim otvaranjem rane i velikim bolom zbog nestalih osoba, i otkriće masovne grobnice Albanaca ubijenih i masakriranih u ratu, pre 21 godinu je više uvreda nego provokacija“, početak je saopštenja Haradinaj Stuble u kom između ostalog obaveštava i o odluci da odloži svoju planiranu posetu Raški.

Njeno ministarstvo saopštilo je 19. novembra da je zatražilo da poseti Srbiju i prati nastavak iskopavanja, a kako je Gazeta Express javila danas, istog dana na adresu kosovskog ministarstva spoljnih poslova stigao je i zahtev Vučića, Petkovića i Vulina da posete Kosovo.

Podsećamo, u Severnoj Mitrovici će se u nedelju održati izbori za gradonačelnika, a na najave o poseti srpskih zvaničnika, uključujući i predsednika Vučića, uoči kosovskih parlamentarnih izbora oktobra prošle godine, kosovsko ministarstvo spoljnih poslova takođe je najavilo da će takve zahteve u toku kampanje za izbore odbiti odnosno da „kosovske institucije neće dozvoliti da se ošteti izborni proces“.

Da je srpska delegacija podnela takav zahtev, ali dan kasnije, odnosno u petak, tvrdili su jutros izvori Kohe.

Iz srpskog predsedništva, s druge strane za KoSSev nisu mogli da potvrde ove navode kosovskih medija, ali iz kosovskog MSP svakako stiže poruka.

„Svaki zahtev Srbije u ovim okolnostima uvek će imati isti odgovor“, stoji u ovom saopštenju, premda se ne navodi konkretno kada je taj zahtev podnesen, kada je do posete trebalo doći, ali ni koji je to konkretan odgovor koji će „uvek biti isti“.

U ovom saopštenju ponovila je i svoj raniji zahtev, a to je da Srbiji ne bude dozvoljeno da vodi istragu i suđenja u vezi sa masovnim grobnicama pronađenim na njenoj teritoriji.

„Srbija nije u stanju da se nosi sa svojom zločinačkom prošlošću, pa je u ovim okolnostima potrebna međunarodna intervencija, kako bi se uspostavila pravda koja nedostaje za žrtve srpskog genocida na Kosovu“, zaključuje.

Pročitajte još:

EULEX dao detalje o procesu utvrđivanja lokacije na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci

Pronađeni posmrtni ostaci u kamenolomu kod Raške, Odalović: Na potezu sudija, na terenu smo

Gara: Posmrtni ostaci devet osoba pronađeni za 3 meseca na Kosovu, iskopavanja vršena i u K. Mitrovici

U kosovskoj skupštini žustro o pitanju nestalih; Hoti progres u pronalasku nestalih pripisao Vašingtonskom sporazumu

Nakon potvrde iz Srbije o pronalasku grobnice u Raški, Stubla optužuje: Srbija prikriva zločinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.