U kosovskoj skupštini žustro o pitanju nestalih; Hoti progres u pronalasku nestalih pripisao Vašingtonskom sporazumu


Vest je ažurirana

Pitanje nestalih godinama predstavlja kamen spoticanja u odnosima Beograda i Prištine. Statistički podaci o nestalima često se koriste u političke svrhe, na šta su ukazivale i nevladine organizacije, a tenzije u vezi sa ovim pitanjem danas su se preselile u kosovsku skupštinu gde je čak došlo i do komešanja između poslanika Samoopredeljenja (LVV) i LDK.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, odgovarao je danas u skupštini na zahtev za interpelaciju Samoopredeljenja. Na agendi su bile dve interpelacije, jedna o tome zašto je jezero Gazivode deo sporazuma u Vašingtonu, a druga tema nestalih u sklopu dijaloga sa Beogradom.

Sednica, koja je počela u 10 časova, obilovala je verbalnim okršajima poslanika LVV i predstavnika kosovske vlade, a predsedavajuća je odredila pauzu nešto posle 15h nakon što je verbalni sukob eskalirao i nakon što je došlo do fizičkog kontakta između poslanika dve parlamentarne grupe.

Sukob je nastao dok je govorila poslanica LVV, Saranda Bogujevci, koja je i inicijator interpelacije, a koja je govorila više puta tokom sednice.

KDI: Preduzeti mere protiv članova parlamenta koji su bili uključeni u verbalni sukob

Nakon današnjeg incidenta u skupštini oglasio se Demokratski institut Kosova. Osudili su ponašanje – verbalni sukob između poslanika LDK i Samoopredeljenja tokom interpelacije povodom pitanja nestalih osoba, prenosi RTK.

„Osim što je neprihvatljivo, ovakvo ponašanje krši temeljne vrednosti demokratije koje bi Skupština trebalo da promoviše kao najviše predstavničko telo u zemlji. Podsećamo Skupštinu da bi trebalo da posluži kao arena za suštinske diskusije ka pronalaženju rešenja za probleme građana, a ne prostor koji promoviše vanparlamentarno ponašanje i govor koji ne generiše ništa osim dalje društvene polarizacije i produbljavanja političke krize“, poručili su.

Zahtevaju ujedno da se, u skladu sa Poslovnikom, preduzmu disciplinske mere protiv poslanika koji su ometali današnju sednicu.

Hoti: Ponašanje pojedinih poslanika neprihvatljivo

Kosovski premijer Avdulah Hoti, takođe se oglasio nakon današnje sednice na kojoj se razgovaralo o pitanju nestalih lica, poručivši da su ponašanje pojedinih poslanika, kao i način govora, bili neprihvatljivi.

Navodi da je takvo ponašanje „van bilo kakvog standarda političke komunikacije posebno danas kada je tema rasprave bila sudbina nestalih, vrlo osetljivo pitanje koje kosovske institucije tretiraju sa velikom posvećenošću“.

Bogujevci: Bez pregovora dok Srbija ne otkrije gde su nestali

Poslanica LVV, Saranda Bogujevci, optužila je kosovsku vladu da se prema pitanje nestalih u Vašingtonu, kako je rekla, nije odnosilo kako je potrebno i zatražila je da bude saopšteno šta je dogovoreno, te šta je krajnji cilj dogovora.

Imala je, međutim, i kritiku zbog toga što je, kako ona to vidi, u sporazumu izjednačeno pitanje nestalih i raseljenih.

„U istom pasusu gde je tema o nestalim osobama obrađena tako loše, postavlja se i pitanje raseljenih i izbeglica, pa se čak oni tretiraju kao interno raseljeni, izjednačavajući tako dve kategorije koje se ne mogu izjednačiti. Ovaj način bavljenja nestalima uveliko šteti procesu i tako se ne vodi dijalog. Kosovo je u prednosti jer se prema pitanju nestalih, za razliku od Srbije, odnosi dostojanstveno i dosledno, i sramotno je i neprihvatljivo izjednačavati ga sa Srbijom u dijalogu“, rekla je Bogujevci.

Raseljeni „potencijalni kriminalci“
Slične optužbe na račun „izjednačavanja“ pitanja nestalih i raseljanih imala je i njena partijska koleginica, Arberije Nagavci rekavši da se tako izjednačavaju „žrtve i potencijalni kriminalci“.

Bogujevci je predložila i usvajanje rezolucije.

„Skupština Kosova naglašava da pitanje nestalih ne može biti povezano, uslovljeno ili međusobno zavisno od bilo kog drugog pitanja. Vlada Kosova mora insistirati na rešavanju pitanja nestalih osoba u skladu sa međunarodnim standardima i mehanizmima. Skupština poziva vladu da ne pregovara sa bilo kojim zvaničnikom iz Srbije pre nego što otkriju gde se nalaze sve osobe koje se vode kao nestale tokom poslednjeg rata“, tačke su rezolucije koju je predložila, piše Koha.

O rezoluciji kosovski poslanici nisu glasali jer nije bilo kvoruma.

Ove poruke u kosovskoj skupštini dolaze dva dana nakon što je na lokaciji Kiževik u Raškoj otkrivena masovna grobnica u kojoj su, kako se veruje, osobe sa Kosova.

Hoti: Vašingtonski sporazum ubrzao pronalazak nestalih, bez politizacije pitanja nestalih

Odgovarajući na optužbe Bogujevci, kosovski premijer, Avdulah Hoti, rekao je da pitanje nestalih i raseljenih ni na koji način nije uslovljeno, a pronalazak grobnice u Raškoj direktno povezao sa vašingtonskim sporazumom koji je, kako je opisao, „ubrzao“ proces pronalaska nestalih, javlja Koha.

„Sporazum u celini ima međunarodne garancije za rešavanje pitanja nestalih i raseljenih osoba. Verujem da pitanje nestalih ne treba politizovati. Nakon sporazum poput onog u Vašingtonu, očekujemo da se ubrza rešavanja pitanja nestalih. Kao što ste nedavno videli, proces pronalaska posmrtnih ostataka dobio je veću dinamiku. Trenutno su u toku iskopavanja na Kosovu i u Srbiji kako bi se pronašli posmrtni ostaci. U ovom slučaju ističem da se iskopavanja vrše u Mitrovici, Suvom Grlu, uključujući iskopavanja, odnosno nastavak iskopavanja u Kiževaku u Raškoj – u Štavalju i na drugim lokacijama u Srbiji. Na Kosovu je do kraja ove godine, dok god vreme dozvoljava, planirano iskopavanje na 5 lokacija kako bi se pronašla tela“, rekao je danas Hoti.

O potrazi za nestalima u centralnoj Srbiji kao i na Kosovu, za naš portal govorili su predsednici Komisija za nestale obe strane – Veljko Odalović i Kuštrim Gara. Opširnije u posebnim vestima:

Pronađeni posmrtni ostaci u kamenolomu kod Raške, Odalović: Na potezu sudija, na terenu smo

Gara: Posmrtni ostaci devet osoba pronađeni za 3 meseca na Kosovu, iskopavanja vršena i u K. Mitrovici

Gaši: Pitanje nestalih se politizuje, to je sramota

Šef parlamentarne grupe LDK, Arben Gaši, takođe je optužio LVV za politizaciju pitanja nestalih.

„Ovo je izuzetno osetljiva tema i njena politizacija je samo još jedan korak ka zajedničkoj sramoti što tako bolno nacionalno pitanje koristimo za dnevnopolitičke interese. Koristiti nestale osobe i njihovu sudbinu, bol porodica i kosovskog društva za političke interese, pritom koristeći argumente koji ne postoje je velika sramota. Nestale osobe se ovde tretiraju sa pogrešne tačke gledišta. Za nestale osobe postoji samo jedan krivac, to je država Srbija, ne Miloševićev režim, već država Srbija, jer je ta ubistva, te nestanke, počinila država Srbija“, rekao je on, piše Koha.

Predstavnici LDK, odgovorili su i na kritike poslanika PDK.

Kako je rekao zamenik kosovskog premijera, Driton Seljmanaj, LDK je za pitanje nestalih uradila više u 5 meseci, nego PDK tokom 10 godina pregovora, javlja Koha.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.