Stubla: „Vučić ne može na Kosovo dok se ne izvini i dok odgovorni za genocid ne budu procesuirani pred međunarodnim sudom“

Foto: Ridvan Slivova/Telegrafi

Vučić, niti bilo ko drugi, neće moći da poseti Kosovo dok se ne izvini za genocid, odgovorila je unapred na sve potencijalne buduće zahteve srpskih zvaničnika da posete Kosovo, kosovska šefica diplomatije, Meljiza Haradinaj Stubla.

Ona je reagovala na Vučićevu sinoćnu izjavu tokom obilaska radova na kovid bolnici u Batajnici gde je, kako je podsetila, pronađena masovna grobnica u kojoj su pronađena tela 744 Albanaca sa Kosova među kojima je i njen stric ubijen u Ljubeniću, navela je.

„Javno pitam Vučića, kao članica porodice pogođena genocidom Srbije na Kosovu: da li ste se osećali ponosnim kada ste bili za stolom za kojim je doneta odluka da se počine ovi zločini nad kosovskim Albancima?!“

Zbog toga će, kako navodi, odgovor na sve buduće Vučićeve zahteve za posetu, ali ne samo njegove, biti „istovetan i neće se menjati“.

„Nemate dozvolu da posetite Kosovo dok se ne izvinite za genocid počinjen nad našim narodom i dok međunarodna pravda ne procesuira one odgovorene za taj genocid“, stoji u njenoj objavi na Tviteru.

„Prošlo je vreme kada se Kosovo koristilo ao valuta za međunarodne trgovina i kao politička platforma za političke nastupe Vučića i Srbije“, zaključuje.

Predsednik Srbije potvrdio je sinoć napise iz prištinskih medija, ranije ove subote, da je zahtev da poseti Kosovo i Metohiju uputio nakon što je kosovska ministarka spoljnih poslova prethodno zatražila da dođe u Rašku i poseti lokaciju na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci. Međutim, ona je, kako je kazao, htela da pravi „politički šou“. Otkrio je i da je Beograd zatražio iskopavanja na pet lokacija na Kosovu gde se veruje da se nalaze posmrtni ostaci Srba, ali i da je Priština takav zahtev odbila.

Pročitajte još:

Vučić potvrdio da mu je Priština zabranila ulazak, Meljiza htela da pravi „politički šou“ u Raški

Stubla „odložila“ posetu Raški, navodni zahtev Vučića da poseti Kosovo, „uvreda“ – odgovor uvek isti, ali nije poznato i koji

EULEX dao detalje o procesu utvrđivanja lokacije na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci

Pronađeni posmrtni ostaci u kamenolomu kod Raške, Odalović: Na potezu sudija, na terenu smo

Gara: Posmrtni ostaci devet osoba pronađeni za 3 meseca na Kosovu, iskopavanja vršena i u K. Mitrovici

U kosovskoj skupštini žustro o pitanju nestalih; Hoti progres u pronalasku nestalih pripisao Vašingtonskom sporazumu

Nakon potvrde iz Srbije o pronalasku grobnice u Raški, Stubla optužuje: Srbija prikriva zločine

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.