Nakon potvrde iz Srbije o pronalasku grobnice u Raški, Stubla optužuje: Srbija prikriva zločine

Foto: Ridvan Slivova/Telegrafi

Kosovska ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradina Stubla, optužila je zvanični Beograd da „prikriva zločine počinjene na Kosovu i krije lokacije grobnica ubijenih civila“ u istom danu kada je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljko Odalović, potvrdio da su u kamenolomu kod Raške pronađeni posmrtni ostaci, te da se sumnja da su u pitanju 15 lica sa Kosova, a što je ponovio i njegov kosovski kolega Kuštrim Gara.

U saopštenju Haradinaj Stuble nema informacije o tome šta je tačno pronađeno u Kiževaku, već se samo saopštava da Srbija nastavlja da prikriva zločine.

„Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore izražava ogorčenje prema vlastima u Srbiji, koje nastavljaju da prikrivaju monstruozne zločine počinjene na Kosovu 1998/99 neotkrivanjem mesta gde se nalaze posmrtni ostaci nevinih civila koje su ubile srpske paravojne snage i s namerom ih sakrile u masovne grobnice širom Srbije“, poručila je Stubla.

Kaže da srpski sudovi i tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji već decenijama znaju da se „posmrtni ostaci kosovskih Albanaca“ nalaze na lokaciji Kiževak, blizu Raške, te da nisu ništa preduzimali povodom rasvetljavanja zločina i odbili da se odredi pritvor onima koji su, kako je rekla „počinili genocid“.

„To dokazuje da zločini koje je počinio Miloševićev državni i zločinački aparat, čiji su bliski lojalni saradnici i sada nadležni za vođenje države Srbije, Vučić i Dačić, namerno drže otvorenom jednu od najozbiljnijih rana posleratnog Kosova – pitanje nestalih“, dodala je.

Optužila je srpske zvaničnike i da se ograđuju od svoje, kako je rekla, „zločinačke prošlosti“.

„Ne može biti dijaloga niti konačnog sporazuma sa državom koja se i dalje ne izvinjava za zločine počinjene na Kosovu i koja i dalje skriva tragove genocida. Međunarodna zajednica mora da vidi Rašku i druge masovne grobnice u Srbiji i da ne ćuti pred činjenicama koje dokazuju odgovornost Srbije pred međunarodnom pravdom za svaki zločin, masakr i genocid počinjen na Kosovu“, ističe se u saopštenju MSP.

Sa druge strane, pohvalila je Komisiju za nestala lica i Institut za sudsku medicinu u Prištini koji zajedno sa srpskim vlastima u Raškoj rade na pronalaženju i identifikovanju tela nestalih.

„Dugujemo Kosovu i svim majkama i porodicama nestalih da učinimo sve što je u našoj moći i ne ostavimo kamen na kamenu do potpunog rasvetljavanja sudbine njihovih najmilijih“, navodi Stubla.

Kaže da „nastavak politike nekažnjavanja Srbije i dalje ostaje mrlja na međunarodnoj pravdi“.

U toku jučerašnjeg dana, a nekoliko sati pre reakcije Stuble, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljko Odalović, potvrdio je za KoSSev da su u kamenolomu u mestu Kiževik kod Raške, pronađeni posmrtni ostaci, te da se sumnja da bi to moglo biti 15 tela lica za Kosova za kojima se traga još od završetka ratnih sukoba.

Potvrda identiteta očekuje se nakon odrađene DNK analize, dok se za sada oni vode kao NN lica, poručio je.

Odalović je dodao da su radovi na ovoj lokaciji, koja je predmet provere poslednjih pet godina, trenutno obustavljeni, te da se čeka odluka suda kako bi se sa istim nastavilo.

Uskoro se očekuje da se započnu iskopavanja i na više lokacija na Kosovu, potvrdio je Odalović za KoSSev, ali potom i predsednik Komisije za nestala lica u Prištini, Kuštrim Gara.

Kako je izjavio, kosovsko Specijalno tužilaštvo je već izdalo naredbe, te će se na tim lokacijama vršiti iskopavanja tokom narednih dana.

Ova Komisija je u saradnji sa prištinskim institucijama u poslednja tri meseca obradila šest lokacija na Kosovu, gde su pronađeni posmrtni ostaci najmanje devet osoba. Od ukupnog obrađenih lokacija četiri su na muslimanskom groblju u Severnoj Mitrovici.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.