EULEX dao detalje o procesu utvrđivanja lokacije na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci

Misija EULEX-a na Kosovu oglasila se danas potvrdivši navode zvaničnog Beograda i Prištine da su u ponedeljak 16. novembra 2020. stručnjaci ove misije kosovskog Instituta za sudsku medicinu i Komisije Vlade Srbije za nestala lica pronašli ljudske ostatke u Kiževaku – kamenolomu kod Raške. Tačna lokacija pronađena je uz pomoć snimaka iz vazduha, rad u Kiževaku je još daleko od završetka, poručuju.

EULEX-ovi stručnjaci vrše iskopavanja u Kiževaku od 2015. godine, ali je ove godine, posle nekoliko neuspešnih sezona iskopavanja, napravljen pomak zahvaljujući upotrebi snimaka iz vazduha, navode iz misije.

„Problem je bio u tome što se radi o velikom kamenolomu i pejzaž se vremenom menjao zbog činjenice da je kamenolom još uvek bio u upotrebi duži niz godina“, rekao je Javier Santana, forenzički arheolog EULEX-a.

Proces utvrđivanja tačne lokacije ljudskih ostataka dodatno je zakomplikovan zbog činjenice da se u rudniku nalazi četiri do pet nivoa približne visine od po 13 metara, dodali su.

S ciljem pronalaska grobnice, EULEX je uputio zahtev Međunarodnom komitetu Crvenom Krstu za dobijanje snimka iz vazduha iz 1999. godine. Ovi snimci su krajem 2019. dostavljeni Komisijama za nestale u Beogradu i Prištini.

„Između kraja 2019. i početka 2020. godine, EULEX-ov koordinator za iskopavanja Krasimir Nikolov i ja analizirali smo fotografije. Na osnovu naše analize vratili smo se na lokalitet u februaru 2020. godine i tačno odredili lokaciju. Tada je započeo rad ove godine“, kazao je Santana.

Potom je usledio terenski rad što je dovelo do otkrivanja ljudskih ostataka, dodali su.

EULEX-ov koordinator za iskopavanja, Krasimir Nikolov, poručuje da je rad u Kiževaku još daleko od završetka.

„Proces je vrlo složen i dugotrajan. Da bi rad mogao da se nastavi, potreban je sudski nalog. Nakon toga, sledeći korak je nastavak iskopavanja i izvlačenja ostataka. Kada se ostaci budu izvadili, obaviće se obdukcija i uzeće se uzorci kostiju za ispitivanje DNK profila. U slučajevima u kojima su rođaci nestalog lica dali referentne uzorke krvi, a izveštaj o podudaranju DNK je pozitivan, postupak identifikacije se završava. Potom se porodice obaveštavaju o identifikaciji i predaju im se ostaci nestalih lica“, kazao je EULEX-ov koordinator za iskopavanja, Krasimir Nikolov.

Zamenica šefa kosovskog Instituta za sudsku medicinu, Tarja Formisto, vidi novonastalu situaciju kao pozitivan razvoj događaja i „nagradu za naše neprekidne napore na utvrđivanju sudbine više od 1640 lica, koja se na Kosovu još uvek vode kao nestala“.

„Pitanje nestalih lica je pitanje ljudskih prava. Radi se o ljudskim pravima rođaka da saznaju šta se dogodilo sa njihovim najmilijima“, rekla je Formisto.

Ujedno je apelovala na sve rođake nestalih lica da daju uzorke krvi kako bi omogućili proces identifikacije.

Iz EULEX-a navode da su od početka mandata do 19. novembra 2020. godine, sproveli 662 terenske operacije za pronalaženje nestalih lica, uključujući 169 iskopavanja. Identifikovani su posmrtni ostaci 457 lica, uključujući 317 nestalih lica.

Pročitajte još:

Pronađeni posmrtni ostaci u kamenolomu kod Raške, Odalović: Na potezu sudija, na terenu smo

Gara: Posmrtni ostaci devet osoba pronađeni za 3 meseca na Kosovu, iskopavanja vršena i u K. Mitrovici

U kosovskoj skupštini žustro o pitanju nestalih; Hoti progres u pronalasku nestalih pripisao Vašingtonskom sporazumu

Nakon potvrde iz Srbije o pronalasku grobnice u Raški, Stubla optužuje: Srbija prikriva zločinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.