Pronađeni posmrtni ostaci u kamenolomu kod Raške, Odalović: Na potezu sudija, na terenu smo

FOTO: Veljko Odalović danas na lokalitetu Kiževik kod Raške

U kamenolomu u mestu Kiževik kod Raške – lokacije koja je predmet provere poslednjih pet godina – juče su pronađeni ljudski posmrtni ostaci. Pretpostavlja se da bi to mogla biti tela 15 lica sa Kosova za kojima se traga još od završetka ratnih sukoba, ali tek sledi nastavak iskopavanja i DNK analiza. Na lokaciji koju obezbeđuje MUP Srbije nalazi se predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljko Odalović, koji je za naš portal potvrdio ove informacije. 

„Juče oko podneva pronađeni su posmrtni ostaci uz delove odeće. Radove smo prema proceduri, odmah zaustavili, do naredne odluke suda. Tužilaštvo za ratne zločine završilo je svoj deo posla. Sada postupajući sudija odlučuje tako što izdaje naredbu o dinamici, merama, o tome ko će prisustvovati, i ovu odluku očekujemo u narednih dan-dva“, kazao je Odalović, dodajući:

„Sada smo na terenu. Radićemo svakog dana, uključujući i vikende, dok god nam vremenski uslovi to budu dozvoljavali. O tome sam pičao sa sudijom”, istakao je.

Lokaciju obezbeđuje MUP Srbije, a na terenu su uz Odalovića i predstavnike suda, prisutni i forenzičari, predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestala lica, EULEX-a, kosovske radne grupe za nestale, kosovski forenzičari i eksperti.

„Naš rad je transparentan, sa nama je vrlo kompetentna stručna ekipa. Kao što smo postupali i sa lokacijom u Rudnici, tako radimo i na ovoj, u vezi sa kojom su vršene provere poslednjih 4-5 godina”, dodao je.

Odalović u ovom trenutku nije mogao da da preciznu informaciju o tome koliko se tela nalazi na ovoj lokaciji, s obzirom na to da su radovi kako je ponovio, privremeno zaustavljeni i oni će se nastaviti čim postupajući sudija bude precizirao mere i dinamiku kako će se sa radovima dalje nastaviti.

Ukoliko se pretpostavke ispostave kao tačne, u pitanju su tela 15 nestalih osoba sa Kosova, ali je Odalović naglasio da tek predstoji završetak iskopavanja i forenzičko ispitivanje.

„Za sada su još uvek u pitanju NN lica. Tek kada se obavi DNK analiza, potvrđuje se njihov identitet”, rekao je.

Kako je Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo juče objavila, nakon što su na obližnjoj lokaciji u Rudnici pronađena tela 47 civila iz sela Staro Čikatovo i Rezala, traga se upravo za još 15 civila – 10 iz Rezala i 5 iz Zabelja i Gladnog sela. U istoj objavi, Kandić je za njihovu smrt optužila Dikovićevu 37. motorizovanu brigadu.

Iskopavanja na lokalitetu Kiževik započeta su u novembru 2015. godine, na inicijativu Srbije, a na prethodno potenciranje kosovskih zvaničnika.

Prethodno je juna 2014. godine na drugoj lokaciji u Rudnici pronađeno 47 posmrtnih ostataka nestalih lica sa Kosova.

Kada su u pitanju lokacije na Kosovu za koje se pretpostavlja da se na njima nalaze posmrtni ostaci Srba i nealbanaca, Odalović takođe očekuje napredak u narednom periodu.

„Na poslednjem sastanku radnih grupa locirali smo neka od tih takvih mesta- Prištinska delegacija nas je obavestila takođe da sprovode pripreme za istraživanje nekih lokacija“, kazao je Odalović.

On nije bio voljan da precizira o kojim se tačno mestima radi, uz napomenu da su sada na potezu stručnjaci i da je najvažniji interes istrage, odnosno porodica nestalih kako bi se njihovi članovi pronašli.

Prema poslednjim podacima 1.643 osobe se još uvek vode kao nestale iz sukoba na Kosovu i Metohiji.

Jedna od tačaka i sporazuma u Vašingtonu, kao i nove faze pregovora u Briselu koja je pokrenuta od ovog leta je upravo pitanje razrešenja sudbine nestalih osoba. Kako je u poslednjoj zvaničnoj poseti u Prištini potvrdio specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, poglavlje budućeg „sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa“ o nestalima je već zaključeno.

Proteklih meseci, iskopavanja su se vršila i na Kosovu, pri čemu su pronađeni posmrtni ostavi najmanje 9 osoba. Inicijalno je određene za iskopavanje 6 lokacija, od kojih je 4 na groblju u severnom delu Mitrovice, ali kako je za KoSSev potvrdio direktor Komisije kosovske vlade za nestala lica, Kuštrim Gara.

O tome opširnije: Gara: Posmrtni ostaci devet osoba pronađeni za 3 meseca na Kosovu, iskopavanja vršena i u K. Mitrovici

Nakon što su srpski organi zvanično saopštili da su u Kiževiku otkriveni posmrtni ostaci, oštro je reagovala kosovska šefica diplomatije, Meljiza Haradinaj Stubla, koja je okrivila zvanični Beograd da prikriva zločine počinjene na Kosovu i krije lokacije grobnica ubijenih civila“.

Opširnije u posebnoj vesti: Stubla: Srbija prikriva zločine i grobnice ubijenih u ratu, srpsko pravosuđe decenijama znalo za KiževikPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.