Stubla: Sloboda kretanja podrazumeva i otvaranje mosta na Ibru

Foto: Ridvan Slivova/Telegrafi

Sloboda kretanja prvo i najvažnije, podrazumeva momentalno otvaranje mosta na Ibru u Mitrovici, poručila je ministarka spoljnih poslova Kosova, Meljiza Haradinaj Stubla, nakon pisma koje je izaslanik EU, Miroslav Lajčak uputio kosovskom premijeru o neophodnosti poštovanja briselskih sporazuma o Slobodi kretanja i službenim posetama.

Meljiza Haradinaj Stubla, nakon što je prošle nedelje saopštilla da srpski predsednik ne može da uđe na Kosovo, juče je izjavila da Vučiću, neće biti dozvoljen ulazak sve dok se, kako je kazala, ne izvini za „genocid“ Srbije.

U toku dana, kako su preneli prištinski mediji, a kosovski premijer potom i potvrdio, na adresu Avdulaha Hotija stiglo je pismo izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka.

Lajčak je pozvao Kosovo na poštovanje Sporazuma o slobodi kretanja i službenim posetama koji su prethodno postignuti u Briselu, uz naznaku da njihovo nepoštovanje šalje vrlo negativnu poruku o kredibilitetu Kosova kao strane koja učestvuje u procesu dijaloga.

U toku dana Hoti je održao i konferenciju za štampu odakle je poručio da se Kosovo zalaže za slobodu kretanja, ali i da će svaki zahtev za posetu biti tretiran „u kontekstu osetljivosti situacije kroz koju prolazimo“.

Govoreći o stavu Haradinaj Stuble – da se srpskom predsedniku neće dozvoliti ulazak na Kosovo dok se ne izvini za „genocid“ Srbije, poručio je da ministri u njegovoj vladi ponekad mogu da imaju određene stavove, ali i da ih na kraju oni koordinišu sa njim, te da zvanične stavove vlade predstavlja on, a ne neko drugi.

Kosovski premijer u narednim danima će odgovoriti na pismo Miroslava Lajčaka, potvrđeno je iz Hotijevog kabineta danas za Gazetu Express.

„Takva kršenja podrivaju napore za normalizaciju odnosa između strana i dovode do eskalacije tenzija na terenu; ovo ozbiljno utiče na tekuće diskusije o budućem sveobuhvatnom sporazumu“, poručio je Lajčak.

Potom se ponovo oglasila Stubla poručivši na Tviteru da je u Briselu takođe dogovoreno otvaranje mosta na Ibru koji razdvaja Severnu i Južnu Mitrovicu, ali da do toga još uvek nije došlo.

Uz kratku poruku da „sloboda kretanja prvo i najvažnije, podrazumeva momentalno otvaranje mosta“, objavila je i sporazum dogovoren u sklopu Briselskog procesa.

Tema glavnog mosta na Ibru koji je kao poprište brojnih međuetničkih sukoba u prvim poratnim godinama bio jedna od neuralgičnih tačaka razdvajanja između dve zajednice godinama je dominirao na političkoj sceni. Takođe je u poseban fokus javnosti stavljen nakon pokretanja tzv. Briselskog procesa.

Dogovor o tzv. revitalizaciji mosta postignut je avgusta 2016. godine. Radovi na samom mostu započeti su sredinom istog meseca. Iako je najavljeno da most bude u potpunosti otvoren za saobraćaj do 20. januara 2017., to se nije dogodilo, te ovaj most i dalje koriste samo pešaci. Otvaranje mosta odlagano je u više navrata, dok su ujedno takođe u više navrata najavljivani novi datumi njegovog otvaranja.

Ipak poslednjih par godina ova tema je praktično „nestala“ iz fokusa javnosti osim za gradonačelnika Južne Mitrovice, Agima Bahtirija koji j eu 2018. najavljivao da će most biti otvoren, te da će na otvaranju nastupiti poznata svetska zvezda, Šakira. Poslednju najavu o otvaranju mosta na Ibru Bahtiri je izneo početkom 2020. uz naznaku da će iste godine biti otvoren, ali bez Šakire.

Srpska strane se prethodnih godina protivala otvaranju mosta sve dok se ne završe radovi na uređenju šetališta u Severnoj Mitrovici. Sa druge strane, iz Beograda je ukazivano u više navrata da je otvaranje ovog mosta „opasna stvar“.

Ove navode izneo je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nakon incidenta u Severnoj Mitrovici, a kada je u neposrednoj blizini ovog mosta izbodeno maloletno lice srpske nacionalnosti.

Pročijtajte još:

Zvanične stavove vlade predstavljam ja, ne Haradinaj Stubla

Petković upozorio međunarodne predstavnike na ponašanje Haradinaj Stuble

Stubla: „Vučić ne može na Kosovo dok se ne izvini i dok odgovorni za genocid ne budu procesuirani pred međunarodnim sudom“

Vučić potvrdio da mu je Priština zabranila ulazak, Meljiza htela da pravi „politički šou“ u Raški

Stubla „odložila“ posetu Raški, navodni zahtev Vučića da poseti Kosovo, „uvreda“ – odgovor uvek isti, ali nije poznato i koji

EULEX dao detalje o procesu utvrđivanja lokacije na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci

Pronađeni posmrtni ostaci u kamenolomu kod Raške, Odalović: Na potezu sudija, na terenu smo

Gara: Posmrtni ostaci devet osoba pronađeni za 3 meseca na Kosovu, iskopavanja vršena i u K. Mitrovici

U kosovskoj skupštini žustro o pitanju nestalih; Hoti progres u pronalasku nestalih pripisao Vašingtonskom sporazumu

Nakon potvrde iz Srbije o pronalasku grobnice u Raški, Stubla optužuje: Srbija prikriva zločinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.