Osmani najavila transformaciju KBS i pre roka

Foto: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Vršiteljka dužnosti predsednice Vjosa Osmani izjavila je da je vojska Kosova postala vojska za uzor zahvaljujući žrtvi mladića i devojaka u zemlji.

Na Dan Kosovskih bezbednosnih snaga, Osmani je rekla da će se do transformacije KBS verovatno doći i pre roka.

„Mi kao zemlja nikada nismo imali okupatorske namere, samo smo branili domovinu. NATO i EU integracije ostaju naša ambicije. Naša snaga je sinonim za državljanstvo“, izjavila je Osmani putem video poruke.

Ona je, između ostalog, rekla i to da su pripadnici KBS trenirani po najvišim standardima i da su spremni da učestvuju u mirovnim operacijama.

Pored nje, o KBS-u je govorio i premijer Avdulah Hoti, koji je rekao da ova formacija uživa epitet institucija u zemlji u koju građani najviše veruju.

„Ovo nije stvar samo osećanja, već i ispravne politike i vođstva. Pripadnici KBS-a ove godine uspešno su položili ispit, aktivno učestvujući u borbi i sprečavanju pandemije. Izražavam zahvalnost i prijateljskim zemljama i članicama NATO-a. KBS je najbolji amblem identiteta kosovske državnosti“, rekao je Hoti.

Hoti je dodao da vlada ima detaljne planove za transformaciju i razvoj KBS-a.

„Odlučni smo u nastojanju da sustignemo ostatak sveta. Vojska će biti članica NATO-a i biće ojačana u skladu sa najvišim standardima ove alijanse“, rekao je on.

Ministar odbrane Anton Ćuni (Quni) rekao je da je KBS uspešno ispunio sve godišnje ciljeve i postigao konkretne rezultate u upravljanju ljudskim resursima, obrazovanju, logističkoj podršci, transparentnosti i odgovornosti.

„Nastavićemo da sprovodimo politiku integracije i budemo otvoreni za sve zajednice. Potpuno sam svestan da, uprkos postignućima, treba da nastavimo da radimo. Sasvim sam uveren da će svi članovi nastaviti da ulažu napore ka postizanju ciljeva KBS-a. Potpuno sam siguran da će KBS i dalje biti uzor uspeha ovoj generaciju i priča o uspehu za buduće generacije“, izjavio je Ćuni na ovoj manifestaciji .

KoSSev: Decembra 2018. Godine, nakon pet godina pokušaja transformacije KBS, kosovska skupština usvojila je paket tri zakona – Zakon o pravilima službe pripadnika KBS, Zakon o transformaciji ministarstva KBS-a u ministarstvo odbrane i Zakon o transformaciji KBS u oružane snage Kosova, kojim je kako je to u Prištini predstavljeno, KBS transformisana u vojsku.

Netipično za tako velika pitanja na Kosovu, ovoj inicijativi, osim Srbije, protivila se i EU, a da nije trenutak za tako nešto tvrdila je i NATO alijansa. S druge strane, inicijativu su podržale SAD i Britanija.

Međutim, i pored usvojenih zakona, proces transformacije nije bio trenutan, naprotiv za ovaj proces je bio predviđen rok od 10 godina i to zbog znatnih budžetskih izdataka koje on podrazumeva.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.