Helt pozdravio saradnju Vitie i Jevtića na zaštiti zdravlja građana i osudio „tendeciozno novinarstvo“

Kristijan Helt, Ambasador NEmačke u Prištini
Foto: Tviter

Nemački ambasador Kristijan Helt iskazao je poštovanje ministrima u kosovskoj vladi Arbenu Vitiji i Daliboru Jevtiću koji su, kako kaže, pronašli dodirne tačke koje su u zajedničkom interesu u borbi protiv koronavirusa. U svojoj reakciji nemački ambasador poručuje istovremeno da se izgleda nekima ne sviđa saradnja, uputivši kritiku medijima zbog načina izveštavanja u vezi sa pandemijom koronavirusa.

„Uticaj Covid-19 oseća se svuda, ne zaustavlja se na linijama zajednica. Zato odajem poštovanje ministrima Arbenu Vitiji i Daliboru Jevtiću, koji su pronašli dodirne tačke koje su u zajedničkom interesu. Radi se o ljudskim životima i sigurnosti svih ljudi koji ovde žive, tako da vas molim da nastavite zajednički da radite“, poručio je Helt na Tviteru.

Kosovski ministar zdravlja na dužnosti Arben Vitia i potpredsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić, sastali su se pre tri dana u Prištini, odakle su u zajedničkom obraćanju javnosti pozvali građane da koriste sve dostupne usluge u borbi protiv virusa korona. Ministar zdravlja tada je poručio da su „zdravstvene institucije na Kosovu otvorene za pripadnike svih zajednica u pružanju pomoći na teritoriji celog Kosova.“

Narednog dana sa glavnog Ibarskog mosta zajedničke poruke uputili su gradonačelnici Južne i Severne Mitrovice, Agim Bahtiri i Goran Rakić, zajedno sa komandantom KFOR-a, o tome da virus ne poznaje nacionalnost ni granicu, upozorivši građane na obavezu restrikcije kretanja.

Već sledećeg dana Krizni štabovi opština Kosovska Mitrovica i Zvečan odlučili su da ove opštine stave u karantin zbog naglog širenja virusa korona u njima.

Više zvaničnika vlade u Prištini, uključujući i ministra zdravlja Arbena Vitiu, potvrdilo je da je odluka doneta u punoj koordinaciji Prištine sa lokalnim rukovodstvima na Severu, i da će se koordinacija nastaviti.

Nasuprot ovim porukama, stigao je snažan napad kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji je kazao da sa zabrinutošću prati situaciju na Severu a koja je „neprihvatljiva i rezultat nemarnosti i neodgovornosti Vlade Republike Kosovo u pružanju zaštite građana i teritorijalnog integriteta Kosova“.

Istovremeno bilo je i više izveštaja medija u Prištini o tome da je građanima iz Južne Mitrovice zabranjen odlazak na Sever, uključujući i javni servis RTK, dok su se na pojedinim portalima pojavili spiskovi oko 200 osoba sa Severa sa imenima i brojevima telefona koja su u izolaciji.

„Ali izgleda da se nekima ne sviđa saradnja. Poput tendencioznog novinarstva koje nadilazi profesionalnu etiku i ne pomaže ljudima na terenu. A radi se o ljudskim životima, preko granica zajednica, sigurnost za jednog je sigurnost za drugog. Tako da vas molim, ponašajte se odgovorno“ – poručio je nemački ambasador.

Kritike pojedinim kosovskim medijima zbog načina izveštavanja prethodnih dana u vezi sa koronavirusom uputili  su i Kancelarija Ombudsmana na Kosovu, šef UNMIK-a, Zahir Tanin, kao i Evropska federacija novinara (EFJ).

Kurti: I u Beogradu i u Prištini ima političara koji žele konflikt – naročito na Severu

Danas se video porukom oglasio i kosovski premijer u ostavci, Aljbin Kurti, poručivši da postoje političari i u Beogradu i u Prištini koji „žele konflikt na Kosovu, naročito severno od Ibra“

Potvrdio je navode ministra zdravlja da je stanje karantina u dve opštine na Severu Kosova, u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, proglasilo Ministarstvo zdravlja, ali i dodao da to nisu hteli „da jave na sva zvona“, kako zdravstvena kriza ne bi bila produbljena „sa još nekom“.

Kurti je u video poruci pozvao sve Albance, pripadnike srpske i ostalih zajednica, posebno u Mitrovici, da ostanu “oprezni i hladnokrvni“, i da, kako je rekao, „ne upadaju u zamke onih koji za zdravicu šampanjcem imaju potrebu za krvoprolićem“.

Više o tome čitajte u:

EFJ: Političko uplitanje u rad medija na Kosovu tokom pandemije koronavirusa

Ombudsman i Tanin pozvali na zaštitu privatnosti pacijenata – da mediji ne objavljuju lične podatke

Bahtiri: Pregovaram sa vladom da se iz zabrane kretanja izdvoje albanska naselja na Severu

Tači: Situacija na Severu neprihvatljiva i rezultat nemara kosovske vlade u zaštiti integriteta

Vitia: Odluku o karantinu S. Mitrovice i Zvečana donelo Ministarstvo zdravlja uz punu koordinaciju sa lokalnim vlastima, nastavićemo da koordinišemo sa gradonačelnicima

Svećla i Krueziu: Severna Mitrovica i Zvečan stavljeni u karantin uz punu koordinaciju sa Vladom

PDK optužuje Kurtija zbog toga što zaraženi sa Severa nisu ubačeni u prištinski registar

Kosovska Mitrovica i Zvečan od večeras „pod karantinom“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.