Tači: Situacija na Severu neprihvatljiva i rezultat nemara kosovske vlade u zaštiti integriteta

„Situacija stvorena u severnim kosovskim opštinama je neprihvatljiva i rezultat je nemara i neodgovornosti Vlade Republike Kosovo da pomaže i štiti građane i teritorijalni integritet Republike Kosovo“, saopštio je kosovski predsednik Hašim Tači.

Nedugo nakon što su zvaničnici kosovske vlade potvrdili da je odluka Kriznih štabova Kosovske Mitrovice i Zvečana da dve severne opštine stave pod karantin usled širenja korona virusa, sprovedena u koordinaciji sa vladom u Prištini, oglasio se Hašim Tači.

„Kao predsednik Republike Kosovo, sa velikom zabrinutošću pratim situaciju stvorenu na severu Republike Kosovo“, napisao je na svom Fejsbuku.

„Vlada Republike Kosovo ne sme da dozvoli opštinama u severnom delu Kosova da deluju van kontrole institucija i tela nadležnih za sprečavanje pandemije COVID-19, stvarajući tako nelegalni operativni prostor za srpske vlasti na teritoriji naše države“, naveo je, dodavši da su sve mere koje kosovske zdravstvene i policijske ustanove preduzimaju obaveza, i da se one sprovode na celoj teritoriji Kosova, pozvavši kosovsku vladu da to, kako je kazao, i učine.

Tačijeva izjava usledila je takođe i na više medijskih izveštaja danas u kosovskim medijima o tome da su građani sa juga sprečeni da odu u Severnu Mitrovicu.

Član predsedništva PDK, Betim Đoši (Gjoshi), iz Tačijeve stranke, prethodno je optužio kosovsku vladu u ostavci da je sklopila „tajne dogovore sa Vučićevom srpskom vladom“ 20. marta kojim se „Srbiji predaje vlast u oblasti zdravstva za veliki deo teritorije i stanovništva Kosova“.

Prema njegovim rečima, „tajni sporazum kojim se dozvoljava ulazak na Kosovo za oko 100 lekara, medicinskih sestara i logističkih timova kojima komanduje Beograd predstavlja povratak i jačanje srpskih paralelnih struktura na Kosovu“.

Krizni štabovi u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu su na predlog epidemiologa, zdravstvenih institucija, Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja, a zbog novih slučajeva inficiranja građana koronavirusom, ove opštine proglasili „pod karantinom“. Odluka je stupila na snagu juče u 18 časova i trajaće „do daljnjeg“.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova, Đeljalj Svećla (Xhelal Sveçla), rekao je danas za Kohu da je mera karantina za opštine Severna Mitrovica i Zvečan uspostavljena u potpunoj koordinaciji između centralnih institucija (Ministarstva zdravlja) i lokalnih vlasti.

To je potvrdio i portparol kosovske vlade, Perparim Krieziu (Përparim Kryeziu), navodeći, kako je javila RTK2, da je kosovsko ministarstvo zdravlja „u potpunosti uključeno u vanrednu situaciju u opštinama Severna Mitrovica i Zvečan“.

“Ovaj virus ne poznaje rasu ili nacionalnost, pa smatramo da njegovo lečenje po ovom osnovu nije ni moguće, ni neophodno. Vlada je i dalje posvećena sprovođenju svih mera preduzetih protiv COVID-19. Te mere su usmerene ka održavanju zdravlja svih građana bez razlike”, kazao je portparol kosovske vlade.

Na obavezu restrikcije kretanja upozorili su i gradonačelnici Južne i Severne Mitrovice veče uoči proglašenja karantina, iznenadnim susretom i to zajedno sa komandantom KFOR-a, na glavnom Ibarskom mostu.

U severnim opštinama za 22 osobe do sada potvrđeno je da su inficirane koronavirusom, od kojih je jedna preminula.

U Kosovskoj Mitrovici ove nedelje boravio je tim infektologa i epidemiologa iz Beograda čiji je zadatak da pomognu zdravstvenim ustanovama na Severu, kao i u sredinama južno od Ibra da se organizuju najbolji mogući načini kako bi se sprečilo širenje ovog virusa.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.