Svećla i Krueziu: Severna Mitrovica i Zvečan stavljeni u karantin uz punu koordinaciju sa Vladom

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Đeljalj Svećla (Xhelal Sveçla), rekao je da je mera karantina za opštine Severna Mitrovica i Zvečan uspostavljena u potpunoj koordinaciji između centralnih institucija (Ministarstva zdravlja) i lokalnih vlasti.

„Kosovska policija preduzima sve mere da to u potpunosti sprovede“, rekao je on za Kohu.

U subotu su kosovska policija i italijanski karabinjeri bili stacionirani na Ibarskom mostu u Mitrovici, ne dozvoljavajući građanima da uđu u severni deo.

Svećla je rekao da se to radi da bi se zaštitilo zdravlje i život građana svuda, bez obzira na prebivalište ili nacionalnost.

Virus ne poznaje nacionalnost

KoSSev: A kako je javila RTK2, pozivajući se na izjavu portparola kosovske vlade Perparima Krieziua (Përparim Kryeziu), kosovsko ministarstvo zdravlja „u potpunosti je uključeno u vanrednu situaciju u opštinama Severna Mitrovica i Zvečan“.

“Ministarstvo zdravlja je u potpunosti uključeno u vanrednu javno-zdravstvenu situaciju u opštinama Severna Mitrovica i Zvečan. Ministar Arben Vitia je u redovnoj i kontinuiranoj komunikaciji sa gradonačelnicima i odgovornim vlastima u ovim opštinama”, rekao je Krieziu.

On je dodao da se suočavamo sa zdravstvenom krizom zbog koje su sve institucije u uskoj koordinaciji da se što pre prevaziđe ova situacija sa što manje štete.

“Ovaj virus ne poznaje rasu ili nacionalnost, pa smatramo da njegovo lečenje po ovom osnovu nije ni moguće ni neophodno. Vlada je i dalje posvećena sprovođenju svih mera preduzetih protiv COVID-19. Te mere su usmerene na održavanje zdravlja svih građana bez razlike”, rekao je Krieziu.


Krizni štab KM: Pet novih slučajeva koronavirusa u srpskim sredinama, ukupno 23

Kosovska Mitrovica i Zvečan od večeras „pod karantinom“

Kosovska policija i karabinjeri postavljeni na Ibarskom mostu ne dozvoljavaju građanima da idu na sever

Kosovska policija i italijanski karabinjeri stacionirani su na Ibarskom mostu u Mitrovici, ne dozvoljavajući građanima da uđu u severni deo, izveštava Koha.

To je zato što je Severna Mitrovica, odlukom Kriznog štaba, u karantinu, zbog situacije u vezi sa koronavirusom.

KOHA saznaje da u okviru Kosovske policije postoje albanski i srpski policajci koji patroliraju Severnom Mitrovicom.

Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu

Sinoć su dve srpske opštine na Severu Kosova, severna Mitrovica i Zvečan, stavljene u karantin odlukom Kriznog štaba uspostavljenim u ove dve opštine.

Kosovska policija je u odgovoru za Kohu kazala da deluje u svim regionima Kosova prema operativnoj direktivi u akciji protiv Covid-19.

„Kosovska policija će, na osnovu operativnog naloga za delovanje protiv COVID-19, preduzeti sve policijske akcije u skladu sa zakonskim ovlašćenjima koja ima u svim regionima Kosova“, kaže KP.

Policija dalje dodaje da će sarađivati sa svim institucijama, uključujući i lokalne.

„Na osnovu situacije i okolnosti koje je stvorila pandemija, u cilju sprečavanja širenja virusa i radi koordinacije aktivnosti, KP će sarađivati sa svim nadležnim institucijama, uključujući lokalne“, kaže KP.

To je juče potvrdio gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, najavljujući stupanje na snagu odluke u 18:00.

Iz srpskih opština na Kosovu 17 ljudi je do sada pozitivno testirano na koronavirus, dok je zabeležena jedna žrtva iz opštine Leposavić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.