Ombudsman i Tanin pozvali na zaštitu privatnosti pacijenata – da mediji ne objavljuju lične podatke

Korona Virus
FOTO: Profimedia

Kancelarija Ombudsmana na Kosovu oglasila se povodom izveštavanja pojedinih portala koji su objavljivali spiskove sa imenima i prezimenima osoba kojima je određena mera izolacije zbog koronavirusa, osudivši ovaj čin. Potom se oglasio i šef UNMIK-a, Zahir Tanin, podsetivši na poziv kosovske Agencije za zaštitu ličnih podataka da se poštuje pravo pacijenata na privatnost.

Ove publikacije su u suprotnosti s mnogim zakonskim normama, objavljivanjem ovakvih podataka, krši se niz propisa namenjenih samoregulaciji medija, poručuju iz Kancelarije Ombudsmana.

Dodaju da Ustav Kosova takođe reguliše ovo pitanje članom 36. o pravu na privatnost i zakonima – o zaštiti ličnih podataka, o zdravstvu i o pravima i odgovornostima stanovnika Kosova u zdravstvenom sistemu.

„Ombudsman se obraća portalima i poziva ih da uklone ove vesti tako da ih drugi portali ne objavljuju. Takođe Ombudsman apeluje na medije i novinare da učine više kako bi zaštitili lične podatke ljudi u izolaciji i karantinu, kojima je dijagnostikovan Covid-19 i koji su hospitalizovani, osim u slučajevima kada se informacije objavljuju uz saglasnost osobe“, dodaje se u saopštenju.

„Mediji igraju veliku ulogu u ovom društvu slanjem novinara, do prve linije fronta, kako bi širili odgovarajuče informacije za javnost. Mediji takođe imaju i svoje obaveze da ispune u saglasnosti sa Kodeksom etike i drugim samoregulatornim dokumentima. Ombudsman naglašava zadnje preporuke Saveta za pisane medije Kosova (SPMK) za sve medije o njihovom izveštavanju o situaciji sa COVID-om 19“.

Šef UNMIK-a pozvao na poštovanje ljudskih prava na Kosovu

Danas se ujedno oglasio i šef UNMIK-a, Zahir Tanin, koji je hitno pozvao sve kosovske institucije i aktere da poštuju ljudska prava u borbi protiv Covid-19.

Ponovio je poziv kosovske Agencije za zaštitu ličnih podataka – da se poštuje pravo pacijenata na privatnost i uzdrži od objavljivanja njihovih ličnih podataka, uključujući i od strane medija.

Tanin je podvukao važnost odgovora na izazove vezane za ljudska prava koji proizilaze iz trenutne zdravstvene krize i mera da se ona zaustavi.

Ohrabrio je sve institucije i aktere da budno prate moguće slučajeve stigmatizacije i diskriminacije vezane za borbu protiv Covid-19 i pozvao na inkluzivan odgovor kako bi se osiguralo da niko nije izostavljen.

“Uveren da će Kosovo prevazići predstojeće izazove, UNMIK je uz sve institucije i relevantne aktere u borbi protiv Covid-19, dok nastavlja da promoviše i štiti ljudska prava za sve na Kosovu,” istakao je Tanin.

Danas se ujedno oglasila Evropska federacija novinara (EFJ), pozvavši medije na Kosovu da se „suzdrže od povećavanja tenzija tokom zdravstvene krize“.

Navode da je informativni portal „Sinjali“, u petak objavio imena, adrese i datume rođenja 210 građana, uglavnom Srba i Roma, koji su u izolaciji u Severnoj Mitrovici i drugim gradovima, dok je nakon što su se javnost i Udruženje novinara Srbije na Kosovu (UNS-Kosovo) pobunili, „Sinjali“ zamaglio lične podatke ovih građana.

Osudili su i „neproverene tvrdnje i provokativna pitanja koja je postavljao novinar Radio-televizije Kosova (RTK)“, dok je u subotu uveče uživo izveštavao iz Severne Mitrovice, a što je, kako navode „izazvalo talas reakcija na Kosovu“.

„Ovi komentari mogu da doprinesu uvećanju tenzija između srpskih i albanskih zajednica“, poručuju.

Podsetimo, juče i prekjuče na društvenim mrežama ali i preko aplikacija za dopisivanje na mobilnim telefonima pojavili su se spiskovi sa licima na teritoriji severnog Kosova koji se nalaze u izolaciji, sa ličnim podacima, uključujući i njihove brojeve mobilnih telefona, kao i to koliko dana su obavezni da provedu u samoizolaciji. Isti spiskovi su potom osvanuli i u pojedinim kosovskim medijima. Ujedno je u kosovskim medijima bilo više izveštaja o tome da su građani sa juga sprečeni da odu u Severnu Mitrovicu.

Pročitajte još:

Objavljeni spiskovi osoba sa Severa koje se nalaze u izolaciji, Krizni štab KM osudio

EFJ: Političko uplitanje u rad medija na Kosovu tokom pandemije koronavirusaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.