PDK optužuje Kurtija zbog toga što zaraženi sa Severa nisu ubačeni u prištinski registar

Član predsedništva PDK, Betim Đoši
FOTO: Koha

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Član predsedništva PDK, Betim Đoši (Gjoshi), optužio je vladu u ostavci Aljbina Kurtija da krije tačne podatke o broju zaraženih koronavirusom. Navodi da se slučajevi srpskih građana na Kosovu ne ubacuju u bazu podataka zaraženih Covid-19.

Đoši je na svojoj Fejsbuk stranici napisao da je Kurtijeva vlada sada predala suverenitet zvaničnom Beogradu nad naseljima u kojima žive kosovski Srbi, te da kao rezultat toga Ministarstvo zdravlja Kosova ne upisuje broj kosovskih Srba u zvanični zapisnik zaraženih pandemijom.

„Vlada u ostavci Kosova preko Ministarstva zdravlja manipuliše podacima o širenju koronavirusa na Kosovu. Da bi stvorila utisak da dobro radi, ona skriva podatke o slučajevima na Kosovu što najbolje dokazuje činjenica da na zvaničnom sajtu slučaj smrti kosovskog građanina iz sela Brus iz opštine Leposavić još uvek nije dodat“.

„Kao rezultat toga, vlada se može pohvaliti veštačkim smanjivanjem broja zaraženih u koje nisu uključeni Srbi koje Beograd testira, stavlja u karantin i leči.

„Srpski mediji izveštavaju o značajnom broju kosovskih građana srpskog porekla koji su zaraženi koronavirusom i izveštavaju o 100 građana u karantinu. Ne uzimajući u obzir, tretirajući, nadgledajući i izveštavajući o kosovskim građanima sa severa, ova neodgovorna vlada u ostavci prihvata de fakto podelu Kosova“.

KoSSev: Podsetimo, Đoši je nedavno optužio kosovsku vladu u ostavci da je sklopila „tajne dogovore sa Vučićevom srpskom vladom“ 20. marta kojim se „Srbiji predaje vlast u oblasti zdravstva za veliki deo teritorije i stanovništva Kosova“.

Prema njegovim rečima, „tajni sporazum kojim se dozvoljava ulazak na Kosovo za oko 100 lekara, medicinskih sestara i logističkih timova kojima komanduje Beograd predstavlja povratak i jačanje srpskih paralelnih struktura na Kosovu“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.