Bahtiri: Pregovaram sa vladom da se iz zabrane kretanja izdvoje albanska naselja na Severu

Agim-Bahtiri
Foto: Gazeta Express

Gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, nakon uvođenja mere karantina za opštine Severna Mitrovica i Zvečan pozvao je meštane naselja Suvi Do, Gušavac, Vinarce, Vidimrići i Doktorsko naselje da ostanu mirni, poručivši im da je u pregovorima sa kosovskom vladom da se nad njima ne sprovode mere o zabrani kretanja koje se primenjuju u Severnoj Mitrovici.

Bahtiri je u objavi na Fejsbuku saopštio da će se pobrinuti da Albancima koji žive na Severu ne nedostaju prehrambeni proizvodi i medicinska nega.

„U direktnim sam razgovorima sa Vladom Kosova da Suvi Do, Gušavci, Vinarce, Vidimrići i Doktorsko naselje imaju slobodu kretanja i da se na njima ne primenjuju direktne ili indirektne mere ograničavanja kretanja u Severnoj Mitrovici“.

„Pozivam stanovnike ovih sela da ostanu mirni i da mi daju malo vremena“, dodao je Bahtiri.

Opštine Severna Mitrovica i Zvečan odlukom Kriznih štabova ovih opština stavljene su u karantin pre dva dana, nakon uvećanja broja zaraženih koronavirusom na Severu Kosova.

Uvođenje mere karantina izazvalo je podeljene reakcije na kosovskoj političkoj sceni.

Iako su već sledećeg dana, zvaničnici kosovske vlade potvrdili da je odluka o uvođenju karantina sprovedena u koordinaciji sa vladom u Prištini, kosovski predsednik, Hašim Tači, poručio je da je „situacija stvorena u severnim kosovskim opštinama neprihvatljiva“ te da je rezultat „nemara i neodgovornosti Vlade Republike Kosovo da pomaže i štiti građane i teritorijalni integritet Republike Kosovo“.

Predsednica ogranka PDK u Severnoj Mitrovici, Gonđe Čauši (Gonxhe Çaushi), potom se pridružila stavu kosovskog predsednika.

Ona je optužila vladu u ostavci i njenog premijera, Aljbina Kurtija, da su „Sever Kosova predali Beogradu“ nakon što su borbu protiv koronavirusa u tom području „prepustili u ruke srpskih državnih vlasti“, prenosi Gazeta Express.

„Ova neodgovorna vlada sedela je prekrštenih ruku prema ugrožavanju našeg državnog suvereniteta što je učinjeno preko nametanja na Severu Kosova, policijskim časom Srbije i na kraju nema nijedne reakcije ni prema karantinu iz Beograda u dve kosovske opštine – Severnoj Mitrovici i Zvečanu. Vlada u ostavci je odgovorna za ovu predaju suvereniteta države Kosovo izdajući dozvole srpskim paralelnim strukturama da upravljaju na autonoman način merama protiv pandemije unutar naše zemlje“.

Poručuje da je ovo zabrinulo Albance na Severu Kosova zbog „ravnodušnosti i nemara odlazeće vlade“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.