EFJ: Političko uplitanje u rad medija na Kosovu tokom pandemije koronavirusa

koronavirus Priština
FOTO: Armend Nimani/AFP

Izvor: EFJ (Tekst izvorno preveden sa engleskog)

Evropska federacija novinara (EFJ) poziva medije na Kosovu da se suzdrže od povećavanja tenzija tokom zdravstvene krize.

Stavljanje Severne Mitrovice u karantin dovelo je do neprikladnog i neetičkog medijskog izveštavanja. EFJ snažno osuđuje te protivrečnosti u izveštavanju nekih medija na Kosovu koje pokazuju snažno političko uplitanje.

Neproverene tvrdnje i provokativna pitanja koja je postavljao novinar Radio-televizije Kosova (RTK), dok je u subotu uveče uživo izveštavao iz Severne Mitrovice za večernji dnevnik, izazvale su talas reakcija na Kosovu. Ovi komentari mogu da doprinesu uvećanju tenzija između srpskih i albanskih zajednica.

„Sinjali“ informativni portal, čiji je vlasnik advokat Besnik Beriša (Besnik Berisha), politički savetnik bivšeg premijera, u petak je stvorio kontroverzu objavljivanjem imena, adresa i datuma rođenja 210 građana, uglavnom Srba i Roma, kojima je određena mera izolacije u Severnoj Mitrovici i drugim gradovima. Nakon što su se javnost i Udruženje novinara Srbije na Kosovu (UNS-Kosovo) pobunili, „Sinjali“ je zamaglio lične podatke ovih građana.

Misija OEBS-a na Kosovu pozvala je medije da poštuju privatnost pacijenata i da ni na koji način ne otkrivaju identitet zaraženih. „Situacija sa Covid-19 zahteva solidarnost i saradnju u celom društvu, kao i između vlasti u regionu“, saopštila je Misija OEBS-a.

„Očigledno je da neki političari, počevši od predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika, Hašima Tačija, koriste krizu izazvanu koronavirusom kako bi podstakli političke i socijalne tenzije radi ličnih interesa. Pozivamo novinare da ne igraju njihovu igru i da deluju u javnom interesu“, rekao je generalni sekretar EFJ-a Rikardo Gutieres (Ricardo Gutierrez).

EFJ je danas zatražio od Nezavisne komisije za medije na Kosovu da istraži ova neetička izveštavanja i da nastavi da pažljivo nadgleda rad medija.

Pročitajte još:

Objavljeni spiskovi osoba sa Severa koje se nalaze u izolaciji, Krizni štab KM osudio

Medijsko trovanje kovertama

Kosovski mediji: Glasovi iz Srbije izazvali „alergijske reakcije“ kod službenika koji prebrojavaju glasovePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.