„Podela je bežanje od normalizacije“

Današnji skup u Medija centru u Beogradu, Foto: Medija centar
Današnji skup u Medija centru u Beogradu, Foto: Medija centar

Najave o mogućoj podeli znače bežanje od normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ocenjeno je na današnjem skupu u Beogradu o izazovima dijaloga i normalizacije. Upozoreno je i da glasine o mogućoj podeli uznemiruju sve, a posebno Srbe na Kosovu, kao i činjenica da je sada postalo jasno da je podela bila na dnevnom redu. Ideja o podeli ili korekciji granice zakomplikovala bi već komplikovan dijalog, otežala život manjina; postavlja se pitanje da li je to rešenje od strateškog značaja za obe strane – takođe je poruka sa ovog skupa. Povod za događaj je objavljivanje zbirke kolumni koje su politički savetnik kosovskog premijera, Bljerim Šalja i direktor Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić, pisali za portal KoSSev u okviru rubrike „Na +38…“, od maja 2017. do jula 2018., a uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

Šalja je za RTK2 naveo i da je došlo vreme da se postigne pravno-obavezujući sporazum između Prištine i Beograda.

Potrebno je, kako je rekao, jednom za svagda rešiti odnose između Srbije i Kosova. Za Prištinu takvi odnosi su jasni.

„Proces normalizacije je neophodan, a pravno-obavezujući sporazum između Kosova i Srbije treba što pre postići. Siguran sam da ni Kosovo, ni Srbija nemaju drugo rešenje, već da postignu taj sporazum, koji za zvaničnu Prištinu između ostalog znači i recipročno priznanje između Kosova i Srbije,“ kazao je Šalja.

Na istom skupu istaknuto je da je, iako je došlo vreme za pravno obavezujući-sporazum, proces normalizacije sada opterećen brojnim problemima, a da atmosfera nikada nije bila gora. Učesnici su ukazali i da bi razgraničenje, o kojem se govori, destabilizovalo region.

Dušan Janjić je naveo da bi o trajnim rešenjima trebalo da se razmišlja tek posle potpisivanja sporazuma.

„Nadam se da će leći tenzije i da će političari shvatiti da o temi teritorije, razmene mogu da pričaju tek kad završe prvi potez, a to je postizanje dogovora o normalizaciji. Taj sporazum neće uključivati priznanje,“ rekao je on, dodavši da Srbija ne sme da zatvara „perspektivu priznanja, jer to može da bude tema drugih razgovora i okolnosti“.

Janjić je kazao i da je najnovija kriza izazov bezbednosti, ali da veruje da reakcija KFOR-a na terenu vodi ka smirivanju.

„Šta je problem sa crtanjem mapa? One se ne uklapaju u normalizaciju, ne može se to prodati kao normalizacija,“ istakao je Janjić.

Rada Trajković, iz Evropskog pokreta i bivša političarka sa Kosova, kaže za RTK2 da je normalizacija kao projekat prokockana zbog nagoveštaja o prekrajanju granica i tenzija na terenu.

„Vidimo gde je sve to dovelo. Ako imate NATO u toj meri koji je izašao na ulice na Kosovu, zar mislite da će taj njihov trošak da prođe baš bezazleno i za Tačija i za Vučića? Pa, ja ne verujem,“ kazala je ona i upozorila da bi panika „nastala zbog poruka koje nisu u funkciji stabilnosti i podrške“ mogla da izazove „talas iseljavanja“ Srba.

„Videće se septembra šta je sve ovo proizvelo, kada će se videti koliko je porodica otišlo,“ navela je ona.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.