Petković: Da nije Vučića, pitanje je šta bi bilo sa Srbima na KiM, pobedićemo, izborićemo se za kompromis

Pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) biće na dnevnom redu predstojećeg sastanka u Briselu, to će biti prva stvar na kojoj će Vučić da insistira, kazao je danas direktor Kancelarija za KiM, Petar Petković u Beogradu, na konferenciji za štampu sa čelnicima Srpske liste. Ocenjuje da da je Vučić pod velikim pritiskom i da će biti teško, ali i kaže da će samo zahvaljujući tome što je on na čelu države „Srbija pobediti i izboriti se za kompromis“.

Uoči predstojećeg sastanka Vučića i Kurtija u Briselu, gradonačelnici sa Severa Kosova, zajedno sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem i direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem, održali su danas konferenciju za štampu u zgradi Vlade Srbije u Beogradu.

Konferencija je održana nakon, kako je medijima otkrio Rakić, jučerašnjeg sastanka Srpske liste sa ambasadorima zemalja Kvinte koji su im, tvrdi, poručili da „prihvate realnost na terenu – da je Kosovo nezavisno“, ali i rekli da podržavaju odluke Prištine o preregistraciji na RKS i izdavanju deklaracionih listića „ulaz-izlaz“.

Sa druge strane, čelnici Srpske liste su danas kazali da su predstavnicima Kvinte preneli da odluke Prištine ne mogu da se sprovedu na terenu, da Srbima „ne pada na pamet“ da se odreknu svojih tablica, a da jednostrani potezi i tenzije dolaze iz pravca Prištine. Ujedno su im uputili molbu da utiču na Kurtija da odustane od sprovođenja odluka.

Na ovoj konferenciji je govorio i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. Kaže da su se danas okupili da pokažu puno jedinstvo i daju punu podršku predsedniku Srbije u Briselu.

Sa druge strane, tvrdi da su izalaganja predstavnika Srpske liste „samo jedan segment onoga što Srbi doživaljavaju svakog dana“.

Kaže i da je sastanak sa predstavnicima zemalja Kvinte pokazatelj odnosa dela međunarodne zajednice prema kosovskom pitanju.

„To govori o pritisku sa kojim se suočavaju Beograd i predsednik, Aleksandar Vučić… Taj sastanak govori o tome koliko će biti teško odbraniti sporazume i naš interes na KiM-u. Ali, samo zahvaljujući tome što na čelu države imamo Aleksandra Vučića, Srbija će pobediti, mi ćemo se boriti za kompromis, ali predaja nije opcija. Da težimo miru, da pronađemo rešenja, ali neko da ponižava naš narod i krši sporazume, na to nećemo pristati. Pristajemo samo na mir“, poručio je Petković.

Petković tvrdi i da je samo zahvaljujući „odgovornoj politici Vučića sačuvan mir“, ali i podseća da je on više puta rekao da se nikada više neće ponoviti ni „pogrom“, ni „oluja“.

Da nije predsednika Vučića, odgovorno tvrdim – pitanje je šta bi bilo sa državom Srbijom i šta bi bilo sa Srbima na KiM-u

„Mi smo uspeli da sačuvamo mir, ali to ne zavisi samo od naše strane i ja se duboko nadam da će međunarodni predstavnici izvršiti potreban pritisak na Kurtija da se urazumi kako bi probali da u Briselu pronađemo održivo rešenje, da čuvamo mir“, tvrdi Petković.

Kaže da je situacija u vezi sa kosovskim pitanjem nakon početka rata u Ukrajini sada deset puta teža.

„To koristi Aljbin Kurti u svakom svom intervjuu da napadne predsednika Vučića, Beograd i da izmisli da Rusija preko Beograda vrši uticaj na Zapadnom Balkanu“, naveo je Petković.

Kaže da je zapravo praksa pokazala da je jedini „koji ide u pravcu militantnih poteza i otvorenog nasilja“ Aljbin Kurti, a da o tome svedoče poslednji događaji na Severu Kosova i jednostrane odluke Prištine.

Kaže i da je ono što se dešava poslednjih dana na Kosovu „uznemiravajuće“.

„Svakodnevno prištinske službe, ROSU policija u civilu i uniformama pretražuju teren, izviđaju prostor, traže kote za napad, utvrđuju cisterne nafte, proširuju nelegalne punktove ROSU policije, prate određene ljude, snimaju kamerama i još mnogo toga, što ukazuje na to da Aljbin Kurti očigledno ne želi da bude miran“,

Sa druge strane, ponavlja da Srpska lista i Beograd hoće dijalog.

„Mi želimo da idemo u pravcu kompromisa. Zato smo i spremni i hoćemo da damo sve od sebe da dođemo do kompromisnog rešenja“, poručio je Petković.

„Umesto to da rešavamo za briselskim stolom, mi imamo drugu stranu koja uvodi jednostrane poteze i primorava Srbe na KiM-u da se odriču svoje države Srbije, srpskih dokumenata, registarskih tablica itd“, poručio je Petković.

Petković kaže de ne razume kako pojedini predstavnici međunarodne zajednice sa zapada ne razumeju da Srbi, a posebno oni na Severu, ne žele da žive u „lažnoj državi Kosovo“.

„Ja ne znam kojim jezikom to treba da kažem kada ljudi jednostavno neće, neće jednostrane poteze Prištine, teror Aljbina Kurtija“.

Razgovaraće se o ZSO u Briselu

Zaključuje da bi zato trebalo da se formira ZSO, jer bez ovog tela nema mogućnosti normalizacije odnosa Beograd i Prištine.

Naznačio je da će pitanje formiranja ZSO biti na dnevnom redu na sastanku zakazanom za 18. avgust i da će Beograd insistirati snažno na tome, odnosno da će to biti prva stvar na kojoj će Vučić insitirati.

„Ja ne znam kako ti predstavnici zemalja Kvinte koji svakog dana ulažu ogromnu energiju da ubede srpski narod kako treba da žive u lažnoj državi Kosovo, ne ulože samo delić svoje energije pa da zatraže od Kurtija da formira ZSO“, poručio je Petković.

I on se usprotivio navodima pojedinih predstavnika međunarodne zajednice koji traže da se ZSO formira u skladu sa kosovskim Ustavom.

„Imamo i mi naš ustav, imamo i mi naše zakone, hajde da se urazumimo, okrenemo budućnosti, dijalogu i gradimo mir“, poručio je Petković.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.