Predstavnici SL iz Beograda: Kurti da odustane od odluka; Kvinta nam rekla da „prihvatimo realnost“

Odluke o preregistraciji na „RKS“ i izdavanju listića „ulaz-izlaz“ ne mogu da se sprovedu na terenu, a Srbima „ne pada na pamet“ da se odreknu svojih tablica. Jednostrani potezi i tenzije dolaze iz pravca Prištine, te „požar koji preti da se rasplamsa treba gasiti“ upravo tamo, poručili su danas predstavnici Srpske liste iz Beograda. Ove poruke su, kažu ,preneli juče ambasadorima zemalja Kvinte, uz molbu da oni utiču na Kurtija da odustane od sprovođenja „ove jednostrane odluke“. Uoči predstojećeg sastanka u Briselu, uputili su podršku srpskom predsedniku od kojeg očekuju da pronađe način za prevazilaženje krize.

Uoči predstojećeg sastanka Vučića i Kurtija u Briselu, gradonačelnici sa Severa Kosova, osim Srđana Vulovića, a zajedno sa predsednikom Srpske liste, Goranom Rakićem i direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem, održali su danas konferenciju za štampu u zgradi Vlade Srbije u Beogradu.

Prvi se medijima obratio Rakić, koji je otkrio da se juče, zajedno sa gradonačelnicima sa Severa, sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Kaže da je postojao dogovor, na predlog i na inicijativu ambasadora Kvinte, da sastanak ne bude otvoren za javnost i da se o njemu ne izdaju saopštenja.

Međutim, kako kaže, zbog „težine i ozbiljnosti poruka“ koje su primili, čelnici Srpske liste imali su „moralnu, političku i svaku drugu vrstu odgovornosti“ da građane koji žive na Kosovu i širu javnost obaveste o razgovorima.

Kaže da je sastanak trajao više od dva sata, a da su gradonačelnici upoznali ambasadore sa problemima koje imaju, svako u svojim opštinama.

Sa druge strane, tvrdi da su ključne poruke predstavnika zemalja Kvinte bile – da njihove zemlje podržavaju kosovsku nezavisnost, ali i da apsolutno podržavaju odluke koje Priština donosi, te da su, kako kaže, naročito podvukli da podržavaju odluke Prištine o tablicama i uvođenju „nekakvog ulazno-izlaznog dokumenta koji bi se izdavao Srbima pri ulasku ili izlasku sa teritorije Kosova“.

„Oni kažu da je Priština uradila to u skladu sa Briselskim sporazumom i da je sve to dogovoreno, mi se nismo složili sa njima i rekli smo da to nije briselskim sporazumom dogovoreno“, tvrdi Rakić.

Pogrešno zakopčana košulja

Podržavanje „jednostranih odluka Prištine“ od strane Kvinte, Rakić je protumačio kao pogrešan potez i pozvao ih je „da se uzmu u pamet“ i da ukinu podršku.

„To podržavanje odluka – vam je kao pogrešno zakopčana košulja, tek na kraju vidite da je greška na početku. Implementirajte ono što je dogovoreno, sprovedite briselski sporazum do kraja i ZSO“, poručio je Rakić.

Kaže i da su ih predstavnici Kvinte pozvali da „prihvate realnost:

„Oni su nas pozvali da prihvatimo, i mi i Srbi na Severu da prihvate realnost na terenu – da je kosovo nezavisno“, poručio je Rakić.

Sa druge strane, kaže da „nijedan Srbin ne prihvata nezavisnost i da je neće prihvatiti“.

„Mi gledamo u Brisel, našeg predsednika Aleksandra Vučića i gledamo u briselski sto i za nas to nije gotova stvar i nikada neće biti. Oni mogu kao predstavnici zemalja da podržavaju Prištinu i donose odluke u njihovu korist i podržavaju u svakom smislu, ali za nas koji živimo dole, a pogotovo na Severu, to je neprihvatljivo“, poručio je predsednik Srpske liste.

Rakić je precizirao da jednostrani potezi Prištine izazivaju reakcije Srba, ali i kaže da „stečena prava Srba“ nigde u svetu ne mogu da se oduzmu osim protivzakonito i na silu.

„Oni imaju silu, imaju zakone, mogu da pokušaju to na silu, mogu da menjaju zakone. Mogu na silu da donose neke odluke, ali budite sigurni da mi nećemo učestvovati u tome i nećemo podržati takve jednostrane poteze, a naročito da nam neko oduzima tablice“, naznačio je Rakić.

ZSO da ne bude NVO

Rakić je kazao da je na sastanku sa predstavnicima Kvinte bilo reči i o formiranju ZSO.

„Kada su nas pitali šta očekujemo od te zajednice, jasno smo rekli da ne očekujemo da to bude neka nevladina organizacija kao što čujemo predstavnike političkih partija iz Prištine, Aljbina Kurtija i Bisljimija. Jasno smo rekli i stavili do znanja da očekujemo pre svega da ZSO ima ingerencije iz oblasti zdravstva, prosvete, ingerencije iz oblasti prostornog planiranja…“, poručio je Rakić.

Podsetio je da Priština „KM“ tablice naziva Miloševićevim tablicama. Rakić im objašnjava da to nisu Miloševićeve tablice, već tablice koje izdaje Srbija građanima na Severu.

Kaže da i „čuje priču“ da će Priština Srbima koji žive na Kosovu da izdaje deklaracione listiće „ulaz-izlaz“ sa kojim će moći 90 dana da borave na Kosovu.

„Sada mi treba da prihvatimo da budemo stranci, mi koji smo rođeni dole, moje dete i naša deca su rođeni dole, očevi. Mi nismo stranci. Neko od nas želi da napravi da budemo stranci, ili klasično da nas asimiliraju, ili bukvalno, ako ne prihvatite to, da nas proteraju sa vekovnih ognjišta“.

Rakić kaže da ne želi da upotrebi „tešku reč – ‘pogrom'“ koja je često mogla da se čuje:

„U prevodu, naš narod bi rekao, nije šija nego vrat“, poručio je ministar u Kurtijevoj vladi.

Govoreći o predstojećem susretu u Briselu, kazao je da očekuje da će Vučić u sklopu dijaloga pronaći način kako da se prevaziđe kriza jer, kako kaže, svakog dana se očekuje da Priština donese neke nove odluke koje će, dodaje, predstavnici zemalja Kvinte da podrže.

„Još jednom ću da podvučem. Srbi sa Severa neće nikada to prihvatiti, neće podržati. Ne priznaju ni njihove jednostrane odluke, ni nezavisnost. Jedino u šta veruju je da će se naći rešenje u Briselu i da će predsednik Vučić naći rešenje za nas koji živimo dole“, naveo je Rakić.

Radojević: Odluke Prištine ne mogu da se sprovedu na terenu

Medijima su se obratili i gradonačelnici opština na Severu Kosova.

Predsednik opštine Severna Mitrovica, Milan Radojević, poručio je da stoji iza svake reči Rakića i da su Srbi bili jedinstveni na sastanku sa Kvintom.

Kaže da je situacija kompleksna i najteža u poslednjih 20 godina i da su predstavnicima Kvinte preneli pitanja i stavove građana u opštinama na Severu.

Između ostalog, kako navodi Radojević, poručili su im i da odluke o preregistraciji i izdavanju listića „ulaz-izlaz“, ne mogu da se sprovedu na terenu.

„To je bio čist pokazatelj koliko je vlada Kosova bila zaintersovana za Srbe. Poznato vam je da nemamo nikakvu komunikaciju sa centralnim institucijama u Prištini“, poručio je Radović, navodeći da je iz Prištine moglo da se čuje da „Srpska lista nije legitimni predstavnik Srba“.

„To dovoljno govori o njihovim namerama i koliko su iskrene namere prema Srbima na Kosovu, a naročito na Severu Kosova“, naveo je Radojević.

Tvrdi i da su ambasadore upitali da li će da podržavaju Prištinu i ukoliko krene da oduzima privatna vozila, sanitete, u skladu sa odlukom, navodeći da mnogi Srbi nemaju kosovska dokumenta.

„Nikome ne pada na pamet da se odrekne niti dokumenata, niti registarskih oznaka“, poručio je Radović.

Upitao je i koja je svrha patroliranja predstavnika specijalnih jedinica Kosovske policije na Severu Kosova.

„Vi ste predstavnici medija, pronađite da li postoji grad u Evropi gde se hamerima patrolira ulicama… Oni sada kontrolišu saobraćaj, pretresaju ljude. Čemu onda služi policija koju mi imamo na Severu“.

Da li smo mi stvarno tolika pretnja za ustavni poredak Kosova

Gradonačelnik Severne Mitrovice kazao je da su ova pitanja postavili u ime građana, ali i da na njih nisu dobili odgovore.

I on je poručio da su „oči Srba uprte u Vučića“ i pregovarački tim, te kaže:

„Nadamo se da će doći do nekog kompromisa i pomaka u Briselu. Mi koji živimo na KiM imamo najviše da izgubimo od eskalacije. Nemojte da imate dilemu kolika je naša podrška Beogradu, pregovaračkom timu i predsedniku“.

Očekuje da će i Priština sesti za sto i prekinuti sa jednostranim potezima u interesu građana.

Todić: Požar koji preti da se rasplamsa treba gasiti u Prištini

Gradonačelnik Leposavića, Zoran Todić, potom je takođe kazao da je situacija ozbiljna i da su to saopštili ambasadorima Kvinte.

„Na nama je bilo da uputimo molbu da oni preko svojih vlada utiču da Kurti odustane od sprovođenja ove jednostrane odluke o registarskim oznakama i ličnim kartama“, poručio je Todić.

I on je govorio o specijalnim jedinicama koje su prisutne na Severu Kosova, navodeći da je reč o „prisustvu etnički čisto albanskih jedinica koje vršljaju“.

„Imamo prisustvo raznih bezbednosno-informativnih službi koje očegledno pripremaju teren kako bi se odluka o registarskim oznakama i ličnim kartama sprovela, kako su oni planirali od 1. septembra“.

Todić takođe veruje da će Vučić, ali i međunarodna zajednica, težiti rešenju koje će biti prihvatljivo i za Beograd i Prištinu i da bude u interesu građana na Severu.

„Apsolutno je neprihvatljivo i nesprovodivo sve što vlada iz Prištine planira da sprovede. Narod na Severu ne prihvata nezavisnost Kosova, koristi već nakon sukoba 23 godine dokumenta koja izdaju organi Republike Srbije i registarske oznake. Sa takvim automobilima sa oznakama KM možete da putujete bilo gde, osim južno od reke Ibar. Te tablice se ne kupuju na pijaci, već ih izdaju organi jedne međunarodno priznate države“, tvrdi Todić.

Kaže da jednostrani potezi i tenzije dolaze iz pravca Prištine, te podcrtava da „požar koji preti da se rasplamsa treba gasiti u Prištini“.

Podcrtao je da Srbi žele da ostanu da žive na Kosovu i da ne može da ih uplaši niko.

Očekuje od međunarodne zajednice da odigra „presudnu ulogu“, te poručuje da sukobi ne idu u korist nikome.

„Srpski narod ne želi nikakav sukob, a verujem i da običan albanski narod ne očekuje sukob“, zaključio je.

Milović: Trudićemo se da se na Severu sačuva mir

U sličnom tonu je govorio i gradonačelnik Zvečana, Dragiša Milović, navodeći da su predstavnicima Kvinte preneli da će se truditi da na prostoru opština na Severu sačuvaju mir.

„Mir nam je svima preko potreban, ali je za mir potrebna i druga strana. Ja u ovom trenutku, daj Bože da grešim, ne vidim tu iskrenost i dobru nameru od strane Prištine“, poručio je Milović.

I on je podcrtao da Vučić ima punu podršku i pozvao na zaključenje kompromisnog rešenja kako bi se sačuvao mir na KiM-u.

„Moji Kolašinci nikada neće pristati na tako jednostrane akcije Aljbina Kurtija“

Umesto gradonačelnika Zubinog Potoka, danas je u Beograd otputovala njegova zamenica, Latinka Utvić.

Kaže da su je danas na prelazu, kada se uputila za Beograd, „sačekale duge puške“. I ona je podcrtala da potezi Prištine ne nailaze na odobravanje građana na Severu Kosova

„Mislim da moji Kolašinci nikada neće pristati na tako jednostrane akcije Aljbina Kurtija“, poručila je.

Tvrdi da je u poslednje vreme sve veće prisustvo oklopnih vozila koja patroliraju od Zupča do Brnjaka.

„Zaustavljaju sa dugim cevima vozače i preuzeli su ulogu saobraćajne policije“, kazala je Utvić.

I ona se uzdala u Vučića – da će u Briselu naći najbolje rešenje za Srbe na Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.