Dosije kosovskog tužilaštva o trojici uhapšenih Srba: Jedan osumnjičen za masakr porodice Ujkani, dvoje za ubistvo i maltretiranje Albanaca

FOTO: Zakletva za pravdu

Izvor: Zakletva za pravdu (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Napomena: Lica pomenuta u ovom članu smatraju se nevinim, osim ako sud pravosnažnom odlukom dokaže da su kriva

Dragan Millović, Ilija Elezović i Zoran Kostić su trojica Srba osumnjičenih za ratne zločine kojima je Osnovni sud u Prištini u četvrtak odredio meru jednomesečnog pritvora.

Prema zahtevu za pritvor Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo (PSRK), trojica Srba osumnjičena su da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Vučitrna i masakr porodice Ujkani 1999. godine, prenosi „Zakletva za pravdu“.

U dosijeu PSRK-a se navodi da je 24. februara 1999. godine okrivljeni Ilija Elezović, krećući se lokalnim putem od Vučitrna ka selu Nadakovac, kod mosta na magistralnom putu, zajedno sa drugim neidentifikovanim licima, pucao u levu nogu žrtve S.F. Povređeni S.F., kako se navodi, uspeo je da napusti kritično mesto tako što je poslat u selo na hiruršku intervenciju.

Optuženi Milović, Elezović i Kostić, prema spisima tužilaštva, osumnjičeni su da su 22. maja 1999. godine na groblju grada Vučitrna, zajedno sa srpskim vojnim, policijskim i paravojnim snagama, okupili albansko civilno stanovništvo, negde oko 20-50 hiljada civila koji su prvo proterali iz svojih domova, a zatim okupili na groblju grada Vučitrna.

U zahtevu za određivanje pritvora se, između ostalog, navodi da je civilima naređeno da sednu na zemlju i dok su u tom položaju bili, optuženi su počeli da tuku civile udarajući ih drvenim štapom po glavi i o različitim delovima tela.

Zatim, u saradnji sa drugim pripadnicima vojno-policijskih i paravojnih snaga, odvajaju muškarce od ostalih članova porodica i utovaruju ih u kamione, gde ih prvo, kako se navodi u dosijeu STK, šalju u sportsku dvoranu u Vučitrn, zahtevajući novac, da bi ih oslobodili.

Prema dosijeu Tužilaštva, navedeno je da ljudi koji su dali novac da budu pušteni, nisu pušteni, već su nečovečno premlaćivani i potom poslati u zatvor u Smrekovnici. Nakon nekoliko dana maltretiranja, neki od njih poslati su u Republiku Albaniju.

Optuženi Zoran Kostić je, navodno, u martu 1999. godine predvodio grupu srpskih policajaca/paravojnih koji su bili stacionirani jednoj kući u selu Resnik.

Prema zahtevu STK, optuženi Kostić je osumnjičen da je rukovodio masakrom nad porodicom Ujkani. U ovoj operaciji, kako se kaže, nakon streljanja žrtava spaljene su kuće i tela žrtava u njihovim kućama u selu Resnik.

U Resniku, u Vučitrnu, 6. marta 1999. godine ubijeno je 9 članova porodice Ujkani, čiji su leševi potom spaljeni.

Inače, zahtev za određivanje pritvora podneo je specijalni tužilac Fljorije Saljihu-Šamoli. U međuvremenu, sudija posebnog odeljenja Veselj Ismailji doneo je odluku o određivanju mere pritvora.

Trojica Srba osumnjičena za ratne zločine uhapšena su 20. septembra 2023. godine po nalogu Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo, od strane Kosovske policije.

Prema TSK, uhapšeni su osumnjičeni za krivična dela sankcionisana Krivičnim zakonikom SFRJ, prema članovima 31 i 153 KPRK, kršeći članove Ženevske konvencije, kao i kršenje pravila zakona., međunarodnih zakona koji su bili na snazi u vreme rata na Kosovu.

Određen 30-dnevni pritvor uhapšenim Srbima; Pantović: Odluka doneta mimo zakona

Stano o jučerašnjim hapšenjima: EU blisko prati situaciju i reagovaće ako bude bilo potrebe

Hil: SAD nemaju puno detalja o jučerašnjim hapšenjima Srba na KiM

Pantović: I. E. određeno 48-časovno zadržavanje, lošeg je zdravlja, hospitalizovan je

Zadržavanje do 48 sati, uz optužbe za ratne zločine – D. M. se tereti da je navodno maltretirao civile u Vučitrnu

Petković o današnjim hapšenjima: Neko daje Kurtiju dozvolu za šikaniranje Srba, a ko – ubrzo će se saznati

Uhapšen Srbin i u Prilužju; Tužilaštvo – Trojica danas uhapšenih terete se za ratne zločine

Kancelarija za KiM: Jedan od jutros uhapšenih bivši policajac, obojica raseljena lica

Srpska lista nakon jutrošnjih hapšenja: Nastavak Kurtijevog plana da silom rešava politička pitanja

Još jedno hapšenje jutros, ovog puta u Zvečanu

Još jedno hapšenje u severnom delu Mitrovice

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.