Posle ubistva kosovskog policajca, blokirani putevi ka Banjskoj, meštani „Bio je pravi mali rat“

Noćas je ubijen kosovski policajac u selu Banjska u zvečanskoj opštini, dvojica ranjena ali van životne opasnosti. Prema detaljima Kosovske policije, ubijen je u zasedi, kada je na tri redovne policijske jedinice iz Zvečana koje su došle zbog prethodno postavljene blokade od dva kamiona na mostiću pri ulazu u selo, otvorena vatra.

Vatra i detonacije su trajali više sati, a prema svedočenju meštana, utihnulo je sve oko 7 časova jutros. Meštani Banjske su uplašeni i opisuju da se noćas vodio „pravi mali rat“.

Kosovski zvaničnici su odmah optužili Beograd i „srpske kriminalne bande“ za vinovnike tragedije, dok je šef kabineta Vjose Osmani saopštio: „Srpski ‘zeleni čovečuljci’ sa oklopnim vozilima nalaze se 15 km unutar teritorije Kosova (Banjska), gde je teroristički napad na Kosovsku policiju rezultirao likvidacijom Kosovskog policajca, dok je drugi ranjen“.

Nekolicina kosovskih medija od jutros objavljuje slike manastira Banjska, uz ponavljanje informacije da se napadači navodno „kriju u ovom verskom objektu“, podsećaju na ubistvo specijalca Envera Zumberija na Severu 2011. godine, objavljujući fotografije i puna imena sada ubijenog narednika, i drugog povređenog policajca.

Međutim, crkveni izvori za naš portal ovo negiraju, naglašavajući da se u manastiru zatekla grupa od 50 vernika iz Novog Sada sa svojim sveštenikom, da ih je probudila pucnjava, da su uplašeni i da oni dalje ne mogu da nastave put.

Prelazi su blokirani, nezvanična je informacija.  A blokirani su i putevi koji vode ka Banjskoj, uverili smo se na terenu.

Blokirani putevi ka Banjskoj

Nekolicina kosovskih specijalaca pod punom opremom, njih najmanje četvoro, stacionirani su na izlazu iz Zvečana, kod mosta, neposredno pre skretanja za Žerovnicu i Žitkovac, seoski put koji vodi dalje ka Banjskoj.

U razmaku od 50 metara, dalje ka Žitkovicu i Žerovnici zatičemo novu grupu kosovskih specijalaca.

Potom, na putnom pravcu od Šaren kamena do Banjske, što je jedan od puteva kojim se nastavlja iz pravca okolnih zvečanskih sela, dalje ka Banjskoj, stacionirano je još pripadnika specijalnih jedinica Kosovske policije sa dugim cevima, pancirnim prslucima.

Stacionarana su dva veća džipa i najmanje desetak policajaca.

Oni ne dozvoljavaju prolaz iz ovog pravca sela Žitkovac ka Banjskoj.

Situacija je mirna u ovom delu.

Što se tiče drugog putnog pravca iz pravca Mitrovice i Prištine ka Banjskoj, u pitanju je magistralni put. Najmanje četiri patrole specijalnih snaga Kosovske policije zatekli smo od Zvečana do samog skretanja za Banjsku, a u neposrednoj blizini mosta na kojem je noćas postavljena zaseda.

Na samoj raskrsnici nalazi se oklopno policijsko vozilo te nekolicina specijalaca. Više je novinarskih ekipa i srpskih i kosovskih medija. Novinarima nije dozvoljeno da priđu bliže od stotinjak metara od same raskrnice za ulazak u selo.

Saobraćaj je blokiran i za civile, odnosno meštane Banjske.

Međutim, saobraćaj dalje magistralnim putem ka Leposaviću za sada se odvija slobodno.

„Pravi mali rat“, u manastiru blokirana i grupa vernika iz Novog Sada

Meštani Banjske su uplašeni i zabrinuti. Stanovnike ovog malog mesta upravo su pucnjava i detonacije probudili.

Sa nekoliko meštana sa kojima smo jutros na daljinu razgovarali ili komunicirali opisuju gotovo identično situaciju. Da se prva pucnjava začula jutros oko pola tri, da su usledile i detonacije već oko 4 ujutru. Pucnjava je prema njihovim svedočenjima trajala nekoliko sati, uveliko po svitanju.

„Pravi mali rat. Red rafala, pa utihne, puškaranje. Detonacije“, opisuje jedna od meštanki ovog sela.

Ona situaciju opisuje kao „potpuno čudnu“, ništa nalik na prethodne. Kao primer navodi i upadljivo sporo prolaženje manjeg konvoja oklopnih vozila kosovsvke policije u selu, u jednom od intervala kada je vatra utihnula. Videla je i najmanje jedno EULEX-ovo vozilo. KFOR nije videla.

Upadljivo je da se meštani plaše i da međusobno komuniciraju. Osim što su zatvoreni u svoje kuće, i na ulicama se ne odvija saobraćaj, preneli su nam i da se plaše da i telefonom uzajamno razgovaraju, zbog navodnog prisluškivanja veza, ali jesu potvrdili da se pronose glasine o navodno uniformisanim licima sa jedne strane, a sa druge jačim snagama kosovskih specijalaca koji su koncentrisani posebno kod Balabana.

Meštani Banjske mogu da dođu do zdravstvene ustanove ukoliko im je potrebna pomoć

 

Kako nam je upravo potvrdio zamenik komandira kosovske policije za region Sever Veton Eljšani, onim meštanima kojima je potrebna medicinska nega, ili hitna pomoć, mogu slobodno da napuste ovo selo i upute se u željenu zdravstvenu instituciju. Eljšani navodi da je neophodno da dođu svojim vozilom do raskrnice ka magistralnom putu, nakon čega će im policija i obezbediti pratnju do zdravstvene ustanove.

Pojedini kosovski mediji povezali napadače sa manastirom, a u njemu blokirani vernici iz Novog Sada

Od jutros pojedini kosovski mediji objavljuju fotografije manastira Banjska uz navode su „napadači zabarikadirani u manastiru“, uključujući i sa Google map, da označe mesto odakle je pucano na policiju, vezujući uz manastir.

„Ovo je mesto za koje se veruje da su u njemu zasedu napravili napadači koji su ubili kosovskog policajca na severu (…). Sumnja se da su se zabarikadirali unutar manastira u Banjskoj, gde su pucali i na policiju“, pisao je Kljan Kosova, Bota Sot, Jepi i ze.

KoSSev iz crkvenih krugova bliskim manastiru saznaje da je manastir zapravo zatvorio kapiju.

„Nikakvih napadača, niti ima, niti ih je bilo. Juče je u manastir pristigla grupa od 50-ak vernika iz Novog Sada sa sveštenikom svojim. Još su tamo, blokirano sve pa ne mogu da napuste da napuste manastir, preplašeni su. Njih su oko jutros oko 2 probudile jake detonacije, bilo je mnogo pucnjave sa okolnih brda, sve se treslo“, kazao je za KoSSev rano jutros neimenovani izvor blizak crkvi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.